Haberler
Şubat 2002 

Kariye’ye yakışır bir kitap

Kariye Müzesi’nin dünyaca ünlü fresk ve mozaikleri bir kitapta toplandı. Kitapta yer alan Ahmet Ertuğ imzalı fotoğraflar The Metropolitan Museum’da da sergilenecek.

Bizans mimarisinin günümüze ulaşan en önemli yapılardan biri olan Khora (Hora) Manastırı Kilisesi’nin fresk ve mozaikleri "Chora: The Scroll of Heaven" adlı bir kitapta toplandı. Metinlerini ünlü Bizans tarihçisi Cyrill Mango’nun kaleme aldığı, fotoğraflarını Ağa Han ödüllü mimar Ahmet Ertuğ’un çektiği kitap, Kültür Bakanlığı ve Kariye Müzesi’nin katkılarıyla hazırlandı.

Liz Dixon’ın tasarımı ve Legatoria Rigoldi’nin el yapımı cildiyle kilisenin tarihsel önemine yakışır bir görsel kaliteye sahip olan kitabın renk ayrımı ve prova baskıları İtalya’nın ünlü film atölyeleri Articrom ve Base Graphic’te gerçekleştirildi.

Paris’te de sergilenmişti
Kitaba ilişkin bir başka önemli bilgi de Ahmet Ertuğ’un günde 10 saat çalışarak 20x25 cm. formatında büyük kamerayla çektiği fotoğrafların ABD’deki sekiz üniversite yanı sıra The Metropolitan Museum’da da sergilenecek olması. (Ertuğ’un Kariye resimleri geçen yıl Paris’te de sergilenmişti.)

Kilise İsa’ya adanmış
Khora Manastırı Kilisesi ya da fetihten sonraki adıyla Kariye Camii, Bizans sanatının başyapıtlarından biri. Kesin olmayan bilgilere göre 6. yüzyılda, Konstantin surlarının hemen dışında bir manastır kompleksi olarak inşa edilen yapının bugün sadece, İsa’ya adanmış olan kilisesi ayakta.
Geç Bizans dönemine ait freskleri ve mozaikleriyle Bizans resim sanatının en önemli merkezi olan kilisede Meryem ve İsa’nın hayatını anlatan tasvirlerin yanı sıra bazı Bizans imparatorlarının portreleri ve mezarları da yer alıyor.
Milliyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz