Haberler
Şubat 2002 

Louvre Müzesi başıboş kalmış

Paris’teki dünyanın en büyük müzesi hakkında yapılan bir araştırma, burada kaç eserin bulunduğunun, kaç kişinin çalıştığının bilinmediğini ortaya koyuyor.

Hükümet tarafından istenilen denetim raporu 800 sayfayı buluyor ve yılda 6 milyon kişinin gezdiği müzenin nasıl başıboş yönetildiğini kanıtlıyor. Örneğin bazı çalışanlar işe istedikleri zaman geliyor, görevini kötüye kullananlara ise ciddi bir ceza verilmiyor.


Giuseppe Castiglione'nin "Salon Carré" (1865) adlı yağlı boya tablosu, müzenin bir bölümünü gösteriyor.

Müzelerdeki sanat eserleri herkeste farklı etkiler uyandırır; kimini hayranlıkla, kimini şaşkınlıkla seyrederiz. Çeşitli çağlara, medeniyetlere ilişkin sanat eserlerini bünyesinde bulunduran dünyanın önde gelen müzelerinden Louvre’da yapılan denetim ise insanlarda büyük bir hayret duygusu uyandırıyor. Çünkü bu ünlü müzenin tam bir belirsizlik ve gevşeklikle yönetildiği ortaya çıkıyor.
Cour des Comptes tarafından yapılan denetim, milyonlarca kişinin ziyaret ettiği dünyanın en büyük müzesinde kaç kişinin çalıştığının bilinmediğini ortaya koyuyor. 800 sayfayı bulan rapora göre kaç kişinin çalıştığının bilinmemesinin yanı sıra burada kaç eserin yer aldığı ve çalışanların kaç saatlarini burada geçirdikleri de bilinmiyor. Bazı çalışanlar işe gelmemeyi alışkanlık haline getirmişler, çoğu da iş saatlerini kahve molasında geçiriyormuş.
Louvre Müzesi 2000 yılında 6 milyon kişi tarafından ziyaret edilmişti. Bunların üçte ikisini yabancı turistler oluşturuyor.

Ancak hiç kimse müzeyi bir günde tamamen gezemiyor. Bunun asıl nedeni müzenin çok büyük olması değil diyor rapor. Asıl neden, güvenliği sağlayamadığı için müzenin dörtte birinin kapalı olması. Müze, pek çok alanda kendini geliştirdiğini söylerken ziyaretçilere hâlâ “kusura bakmayın” diyebiliyor.
Denetçilerin raporuna göre bilet gişesi ve danışma bölümleri özel bir sorunun pençesinde: Kahve molası. Danışmada çalışanlar günün 2 saatini; vestiyer, bilet gişesi ve kontrol bölümünde çalışanlar ise 3 saatlerini kahve molasında geçiriyor.
Güvenlik de ayrı bir sorun. Müzedeki güvenlik görevlileri ile gece bekçileri arasında bir çekişme olduğu belirtiliyor. Örneğin 1998 yılında Corot’un tablosu çalındığında güvenlik şefinin işine son verilmişti. Ancak sadece 28 ay sonra kovulan şef vaktiyle kendisine verilen apartman dairesine geri dönmüştü. “Bu da hiç bir cezai yaptırım uygulanmadığını gösteriyor” diyor rapor. Denetçiler, müzede bulunan eserlerin tam listesini tamamlayamadıklarını, müze yetkililerin kabaca 400 bin eser bulunduğunu söylediklerini kaydediyorlar.

Louvre müze müdürü ise, rapor açıklandıktan sonra bazı sorunlar olduğunu kabul ederek yönetim ve mali yapının yeniden yapılanması gerektiğini söylemekle yetindi.
NTVMSBC

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz