reklam

Haberler
Mayıs 2002 

Amatör ya da profesyonel, tüm fotoğrafçılar: "TCMB Görsel Arşivi için fotoğraf satın alıyor"

TCMB (Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği) çimento ve betonun insan yaşamındaki yeri ile çevre değerlerine saygılı kullanımlarına ilişkin karelerinizi satın almak, bunları çeşitli yayınlarında kullanmak ve sergilemek istiyor. TÇMB Yetkililerinin bu konuda yaptığı açıklamaya göre:

"Çimento ve beton, yaygın olarak kullanılmaya başlandığı 20. yüzyıl başından itibaren, insan uygarlığını biçimleyen ana maddeler oldu. Bugün çimento ve betonsuz bir yapılaşma faaliyeti düşünmek mümkün değil. Ama bu iki madde de, yaygınlığı oranında çevre hareketlerinin eleştiri odağında yer alıyor. Kanımızca bu eleştiriler kimi haksız noktalar içeriyor. Öncelikle, çimento ve beton, insanın herhangi bir amaçla kullandığı başka malzemelerden farklı değil. Bu nedenle eleştiriler, malzemeye değil, bu malzemeyi kullanan zihniyetlere yöneltilmeli. Yani ülkemizde "betonlaşma" ile değil, "betonlaştırıcı zihniyet" ile mücadele edilmeli. Zira, çimento ve beton kullanılan ancak, doğal çevre ile bütünleşmiş pek çok yapı da görmek mümkün ülkemizde. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği olarak çimentonun ve çimentonun işlenmiş ürünü olan betonun insan yaşamındaki yeri ve öneminin kamuoyuna anlatılması, şehirleşme projelerinde en güvenilir, dayanıklı ve uzun ömürlü yapı malzemesi olan betonun insana sağladığı katma değerin toplumda doğru algılanması amacıyla sürekli bilgilendirme ve tanıtma faaliyetleri düzenliyoruz.

Görsel artiş projemiz bu faaliyetlerimizde ihtiyaç duyduğumuz fotoğrafların sağlanmasını amaçlıyor. Arşivimizde topladığımız fotoğrafları sergilerimizde ve yayınlarımızda kullanarak, çimento ve betonun doğru kullanımlarına ilişkin bakışı yaygınlaştırabileceğimize inanıyoruz.

Arşivimizde yer alacak fotoğrafların, Türkiye'de çarpık yapılaşma ile nerdeyse eş anlamlı algılanan betonlaşma sözcüğü dolayısıyle betona yüklenen haksız ve yanlış nitelemelerle, toplumla ve daha doğrusu onun özü olan insanla beton arasına giren uzaklığın ortadan kalkmasına yardımcı olmasını bekliyoruz."

Fotoğrafların seçim için gönderilmesi:

Ön seçim için fotoğraflarınızın 9x13 ebadında kart baskılarına, ya da aynı boyutta 72 dpi çözünürlükte taranmış elektronik kopyalarını yeterlidir. Eğer fotoğraflarınızı kart baskı biçiminde gönderiyorsanız, her bir kartın arkasına isminizi, fotoğrafın tekniğini, fotoğrafın çekildiği yer ve zaman bilgisini, ve eğer birden çok kare gönderiyorsanız, sadece o grup içindeki fotoğrafların sıra ve sayısını gösteren rakamı (örneğin No: 1, No: 2 biçiminde) yazmanız gerekmektedir.

Fotoğrafları tarayıp bir CD ile gönderecekseniz, her bir fotoğraf dosyasını isimleyip, numaraladıktan sonra her bir fotoğraf için yukarıdaki bilgileri içeren ayrı bir dosya eklemeniz gerekmektedir. 

Seçim ve değerlendirme
Fotoğraflarınızı TÇMB'ye ulaştırma yönteminiz hakkındaki ayrıntılar, sizi hem baskı ve gönderim ücretlerinden korumak, hem de fotoğraflarınızın karşılığı ödenmeden kullanımı ile ilgili kaygılarınızı gidermek için oluşturulmuştur. 

Kurallara uygun olarak TÇMB'ye ulaştırılmış kareler, TÇMB Tanıtım Komitesi tarafından iki ayda bir yapılacak olan toplantıda değerlendirilecektir. Hangi karelerin görsel arşivimizde yer alacağı bu kurul tarafından belirlenecektir.

Fotoğrafların satın alınması 
Değerlendirme sonucu satın alınmasına karar verilen karelerin sahipleri ile iletişim kurularak, seçilen karelerin 40x50 cm ebadında baskısı ile birlikte orjinal filminin Birliğe ulaştırılması istenecektir. Gönderi ya da ulaştırma sırasında baskının ve filmin zarar görmesini engelleyecek tedbirleri almak fotoğrafçının sorumluluğundadır. Fotoğraf yukarıda sayılanlar başta olmak üzere çeşitli nedenlerle kullanılamayacak durumdaysa, baskı ve negatif en geç 1 ay içinde iade edilecektir. Bu sürede iade edilmeyen fotoğraflar satın alınmış sayılacaktır.

Telif hakkının devri
Bu proje kapsamında, TÇMB'nin görsel arşivinde yer alması isteğiyle, seçime fotoğraf gönderen, seçici kurul tarafından beğenilen karesinin baskısını ve filmini talep üzerine Birliğe ulaştıran, seçime esas oluşturan kare ile farkılık barındırmayan, gönderi ve ulaşım sırasında hasar görmemiş, koşulları yerine getirdiği için karşılığı ödenerek satın alınan karelerin telif hakları da satın alınmış sayılır. Fotoğrafçılar arşivde yer alan fotoğraflarının kopyalarını benzer ve ticari bir amaçla kullanamazlar. Diğer amaçlı kullanımlar için TÇMB'den izin almak zorundadırlar.

Ücretlendirme
TÇMB seçim sürecini tamamlamış ve uygun koşullarda teslim edilmiş kareler için, fotoğrafın Birliğe paranın yatırıldığı tarihteki Merkez Bankası kuru esas alınmak kaydıyla 100 USD ödeyecektir.
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz