reklam

Haberler
Mayıs 2002 

Pankart

Karşı Sanat Çalışmaları 1 Mayıs-11 Haziran tarihleri arasında “Pankart ” adlı sergi ile Türkiye resminin yakın dönemine ışık tutmayı amaçlıyor.

Sergi Cumhuriyet tarihinin en çalkantılı dönemi olan 1970-80 arasındaki on yılı konu alıyor. Bu dönemin başını ve sonunu belirleyen iki askeri darbe etkisi nedeniyle, ülkemiz sanatçılarının “kendi ideolojisi” doğrultusunda dışarıda ve içeride yaşanan gerçekliğe dayanarak geliştirdikleri sanat dili sorgulanıyor.

Sergi yaşanan gerçekliğe toplumsal sorumlulukla yaklaşan, sanatında dile getirdiği söylemi davranış olarak da benimseyen sanatçıların o dönemde ürettikleri yapıtlarda bulmaya çalıştıkları “ortak dil” arayışının tarihsel sürecini gözler önüne seriyor. Bu anlamıyla sadece sanatsal değil aynı zamanda sosyolojik bir bakış açısı da sunan “Pankart” içinde bulunduğumuz post-modern çağ ve yeni bir ideoloji olarak görülen “popülerizm” ile 1970-80 dönemindeki düşünce ve yaşam biçimi arasında bir karşılaştırma fırsatı yaratıyor.

’78 kuşağına ve faaliyetlerine yöneltilen bu görsel bakışın ilk çalışması olarak hazırlanan sergi ve diğer etkinlikler sanat ve siyaset ilişkisinin Türkiye özelinde dünden bugüne gelişimini konu alıyor.

Pankart sergisi aydın olarak sanatçı sorumluluğu, toplumun bireyselleşme süreci, sanatta eleştiri, sanatta ütopya, sanatta hakikat sorunu ve mücadele biçimi olarak sanat tanımlaması konularında düzenlenecek çeşitli söyleşi ve seminerlerle bir dizi soruya yanıt bulmayı hedefliyor.

Sergide 35’i aşkın sanatçının tuval, vinyet, grafik tasarım ve yerleştirme çalışmaları izlenebilir.

Sergi için hazırlanacak kapsamlı katalog içinde yer alan yazılar ve görseller ile geleceğe bu döneme ait bir görsel belge olarak kalacak.
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz