reklam

Haberler
Mayıs 2002 

Fırçam fare …

Suzan'ın eserlerinde, çağdaş popüler sanat ile klasik sanat hareketlerinin çok-kültürlü karşımı, referans olarak zahmetsizce kullanılmaktadır. Londra'da uzun bir süre tasarımcı ve sanatçı olarak çalışmış olmasına rağmen, eserlerinde Türk etkisini kaybetmemiştir. Ankara'da doğan ve eğitiminin büyük bölümünü İngiltere'de gerçekleştiren sanatçı, katmanlı bir giriftliğe sahip olmakla birlikte kolaylıkla erişilebilen bir çelişkiler yumağı, yoğun bir romantiktir.

'Interplay' | 'Karşılıklı oyun' (metal tabaka üzerine altı dijital görüntü serisi), kurallara göre oynanan ve sınırları çizilmiş sosyal etkileşimleri anlatıyor. Bu seri boyunca uzayan sabit ufuk çizgisi, bize, belirlenen kuralların sınırlarının dışına çıkmama gereğini hatırlatmaktadır ki, bu da genellikle ilişkilerimizi boş ve etkileşimlerimizi anlamsız kılmaktadır. Bu renkli ve eğlenceli dış görünüm, hepimizin içimizde hissettiğimiz arayış, boşluk ve yalnızlığı gizlemektedir.

'Bright Lights, big city' | 'Parlak Işıklar, büyük kent' (metal tabaka üzerine dijital görüntü) neon ışıklarının, 'clubbing metropol'üne daveti, yaşanacak gecenin baştan çıkarıcı beklentisidir. Bu davet, insanların biraraya geldiği 'clubbing' mekanlarının sıcaklığına, 'Interaction' / 'Etkileşim'e (metalik tabaka üzerinde sekiz dijital görüntü serisi) yönelik bir davettir. Tümüyle soyut ve neşeli olan bu kavram, clubbing kültürü ve dans müziğinden etkilenerek yaratılmıştır. Bu serideki renklerin hipnotize edici suniliği, clubbing atmosferinin, sahneyi hatırlatan ortamını yansıtmaktadır. Fakat (nihilist) sonuç şudur ki, bu gayri ciddi, mutlu yer, hepimizin ara sıra bile olsa, bulunmak istediği yerdir.

'Ghosts in the Machine' | 'Makinanın içindeki Hayaletler', dijital olarak manipüle edilmiş bu foto-kolaj serisi, esas olarak hareket, yer ve zaman kavramları ile ilgili bir çalışmadır. Karanlık ve gizemli ortam, ruhların ve insanların birbirine karıştığı, dünya ötesi bir atmosfer yaratmaktadır. Bu rüya ülkesi, bakanın görmek istediğine göre, dingin veya rahatsız edici olabilir.

'State of Affairs' | 'Durum' (metal tabaka üzerine dijital efektli altı fotoğraf serisi), kadın figürüne yeni bir bakış tarzının kutlanmasıdır. Post-feminist bir uzlaşma. Ancak, burada, başsız vücudun kimlik eksiklğinin ortaya çıkardığı bir tedirginlik vardır; ki bu, Suzan'ın eserlerinde ilk defa görülen bir şey değildir. Kadın cinselliği iki ucu keskin bir kılıç olabilir: uysal/saldırgan - şen/ciddi - vamp/kurban. Bu çıplaklar, teslimiyet ve baştan çıkarıcılığın girdap gibi dönen, parıltılı akışkanlığının içine yerleştirilmişlerdir. Bir noktada yoldan çıkmak isteyebilirsiniz.

'Divas' | 'Divalar' (film üzerine dijital efektli sekiz çizim serisi) kadın cazibesi temasını devam ettirmektedir. Bu karikatürümsü, kolaylıkla erişilebilen, eğlenceli figürler, fantezileri ve beklentileri ateşler - onlar karşılık vermezler ve biçimli vücutları yer çekiminden etkilenmez!

'Guardian Angels' | 'Koruyucu Melekler' (dijital olarak manipüle edilmiş fotoğraflar serisi) ilahi gökleri tam manasıyla aydınlatmaktadır. Bu görüntüler, zaman ve mekanın ikizliğini şakacı bir şekilde çağrıştırmaktadır - fondaki nefes kesici bir cümbüşe karşı, melek masumiyeti - post-endüstriyel ufuk çizgisinde parlayan sentetik dokulu renkler. Bu parıltılı haberciler, ölümün önemine ve geçmiş bir çağın ruhaniliğine işaret etmektedirler. Diğer taraftan, kentin yağmurdan ıslanmış kilise bahçelerinde, şakacı bir şekilde varolan bu cinsiyetsiz seksi meleklerin, çok güncel bir yanı da vardır. Bu keskin romantizm, Suzan'ın tüm eserlerinde gözlenen net ve heyecan verici bir bağdır.

'Space Cadets' | 'Gezegenler' - etrafta rahat ve kaygısızca dolaşan insanlar için dijital sanat… hayatı neden bu kadar ciddiye aldığımızı sorgulamamıza sebep olan vurdumduymaz kişiler için!

'East / West' | 'Doğu / Batı' - screen show…
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz