reklam

Haberler
Mayıs 2002 

Arkeolojiyi Gömmeyelim!

Arkeoloji, bu toplumun kanayan yaralarından biri; ama ısrarla önemsemediği bir alan. Gerek bu alanda, gerek genel olarak tarih bilincinde daha yoğun bir toplumsal duyarlılığın yaratılabilmesi için Toplumsal Tarih Dergisi 101. sayısında  "Arkeolojiyi Gömmeyelim" başlıklı bir dosya açıyor. 

Dünyada hiçbir ülke Türkiye'nin sahip olduğu arkeolojik değerlere sahip değil. Ancak hiçbir ülke de elindeki bu değerleri Türkiye kadar hoyratça kullanmıyor. Bunun nedenleri neler? Çağdaş yaşamın gerekleriyle geçmiş uygarlıklara ait değerlerin birbirinin alternatifi olarak görülmesinden (özellikle baraj, yol ve metro gibi inşaaüarda karşımıza çıkan durumlardan örnekle) nasıl kurtulabiliriz? Gerekli sayıda ve nitelikte arkeoloji araştırması yapabilmek, bunun zorunlu kıldığı uzmanlan yetiştirmek ve istihdam etmek için ne yapıyoruz? Yetiştirdiğimiz her yüz arkeologdan doksan dokuzu neden işsiz? Toplumsal Tarih Dergisi'nin 101. sayısında bu soruların yanıtınlarına yer verilmiş.

Arkeolojiye ayrılan Dosya'da, eğitiminden, korunmasına, kazılardan, bilimsel gelişmelere birçok alanı kapsayacak şekilde arkeolojiyi irdeliyor. Dosyanın ana ekseninini arkeoloji eğitimi (Prof. Ufuk Esin ile söyleşi), bilim olarak bu alanın ülkemizdeki yaşama şansı (Dr. Gül Pulhan), kültürel mirasın tahribi ve Avrupa Birliği'ne girmek isteyen Türkiye'nin bu alandaki konumu (Prof. Mehmet Özdoğan), kaş yapalım derken göz çıkartma hikayesine dönen İstanbul'da metro çalışması (Doç. Aslı Erim-Özdoğan), tüm eksik ve aksaklıklara rağmen yine de kurtanlmaya çalışılan ve bir ölçüde de başanya ulaşan Ilısu ve Karkamış Baraj gölleri alanlannda sürdürülen çalışmalar (Prof. Numan Tuna), Dil Tarih'te YÖK'ün farklı ana bilim dallanm tek bir arkeoloji başlığı altinda toplamaya çalışmasıyla ilgili bir röportaj, yine korumacılık alanında yürütülen çok önemli bir faaliyet, TAY projesi (Prof. Oğuz Tanındı), arkeoloji biliminde mesleki bir gelişme alanı jeoarkeoloji (Prof. İlhan Kayan) ve sikkelerin ışığında Antakya Depremi'nin aydınlatılması (Prof. Oğuz Tekin) oluşturmakta. Aynca öğrencilerin ve arkeologların görüşlerine de dosyada yer verilmiş. 

Dergi sadece dosya konusundan oluşmuyor. Osmanlı'da kimlik konusunda farklı görüşler karşılaştırmalı olarak ele alınıyor. Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte yoğun şekilde tartışmalara konu olan müzik devrimi, 28-30 Mayıs tarihlerinde İngiltere'de müzayede yoluyla satışa çıkarılacak olan, Dr. Şefik Atabey'in Osmanlı Dünyası isimli, açılış bedeli 4 milyon pound olan kitap koleksiyonu ele alınan diğer konular arasında.
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz