reklam

Haberler
Mayıs 2002 

Tarihi yarımada lezzetleri

Dilek Işıksel, 30. sanat yılına koca bir hikâye anlatarak giriyor. Hikâyesinin geçtiği yer Roma, Bizans ve Osmanlı’nın izindeki Galata...

Parmakkapı Sanat Galerisi, bu ay Dilek Işıksel’i konuk ediyor. Sergi "tarihi yarımada" başlığını taşıyor. Dilek Işıksel, aralarında Frederic Amblard ve Klara Beer’in de bulunduğu uluslararası ressamlardan oluşan, resim ve şiir arasında görsel bir köprü kuran "Ut Pictura Poesis" grubundan. Bundan birkaç yıl önce resim ve şiir arasında gidip gelen, hatta dolaşan ressamları toparlamak amacıyla kurulan gruba sanatçının katılışının öyküsü tesadüflere, şiire ve resme dayanıyor. Işıksel, resim dili olarak yakınlık kurduğu grupla, yurt dışında 20’ye yakın sergiye katılmış.

1948 doğumlu Işıksel, 1972 Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü, Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi’nden mezun. Mezun olduktan sonra resim çalışmalarının yanısıra resim eğitimi de veren Işıksel, henüz Türkiye’de çağdaş sanat, güncel sanat terimleri ve terminolojileri konuşulmazken, happening’le preformans arasındaki fark tartışılmazken, liselerdeki resim müfredatına bağlı kalmadan kendi bildiği metodla resim eğitimi vermeye kalkan Türkiye’nin ilk sanat tarihi eğitmenlerinden. Sanatçı, 1980’lerde, çeşitli liselerde verdiği resim derslerinde, öğrencilerine düzgün çiçek çizmeyi dayatmayan "Sanat yapıtı neye benzer?" ile ilgili bir fikir vermeye çalışan tavrıyla dikkat çekiyor. 1980’lerin sonu, Işıksel’in sanatçı serüveninin yanında resim dersleriyle de hayli ilgi çektiği bir dönem. Çünkü Türkiye’de doğuştan yeteneği olmayan öğrencilerin kabusu olan resim dersleri Işıksel ile, Cezanne’den Andy Warhol’a yapılan görsel yolculukları kapsadığından, dönemin İstanbullu lise öğrencileri için onun dersleri, sanatla ilk tanışma randevuları.

Son sergisinde Işıksel, 30. sanat yılını, atölyesinin de bulunduğu Galata ve çevresini konu alan yapıtlarıyla kutluyor. Tarihi yarımada adını verdiği 30. yıl hikâyesiyle ilgili bağlı olduğu grup "Ut Pictura Poesisi"ten, Fransız Picardie Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi öğretim görevlisi Frederic Amblard şöyle diyor:
"Işıksel’in oryantalist bir evreni dile getirdiği söylenemez. Resmini düzenleyen yapı taşları, dünyanın dört bir yanında algılanabilecek bir dili onaylar." Işıksel, bu sözü doğruluyor ve resim yapmayı hem özel sırları dışavurmaya hem de bir serüven yaşamaya benzetiyor. "Yaşadıklarım, hayallerim, bunları yansıtan kokular, titreşimler, ışık ve renk çoşkusu," diyor.
Sergide, Galata exterior ve interiorları, tarihle ve bugünü harmanlayan özel bir enerjiyle keşfedilmeyi bekliyorlar. Resimlerin ortak noktası, kentin tarihiyle güncel yaşamını lirik bir anlatımla buluşturması. Her biri Işıksel’in, resim yaparken hissettiği tüm kokuları, titreşimleri, rengi vermeye, cömert bir şekilde içlerinde izleyiciyi dolaştırmaya hazır. Tarihi lezzetlere meraklılar bu sergiyi kaçırmasınlar.

İş Sanat Parmakkapı Galerisi
(0212) 244 20 21
Bitiş tarihi:30 Mayıs 2002
Milliyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz