reklam

Haberler
Haziran 2002 

Dört fırçadan yaşam öyküleri

"Figür Dört" adlı sergide figürün dayanılmaz gücüne kendini bırakmış dört sanatçının resimleri yer alıyor.

Nedret Sekban, İrfan Okan, Temür Köran ve Ahmet Umur Deniz, "Figür Dört" adlı sergide, insan - yaşam, insan - doğa ve insan - toplum olguları içinde gezinerek "figür" kavramını irdeliyorlar. Toplumun etkilendiği doğal felaketleri, sosyal değişim ve etkileşimleri, sanatçı kimliklerinin özgünlüğünde tuvale yansıtıyorlar. Sanatçılar, farklı biçem ve sanat anlayışlarına rağmen bir araya geliyorlar. Nedeni ise izleyiciye iletmek istedikleri "mesajın" aynı odakta yer alması. Onların ulaşmak istedikleri nokta, gerçek yaşamı tuvalde biçimleyerek, yanımızdan akıp geçen görüntülerle yüzleşmemiz! Daha doğru bir deyişle, insan görüntülerinin, kimi tuvallerde anıtlaşan bedenlerinde, kendimizle ve toplumla yüzleşiyoruz. Serginin hisler dünyamıza yaptığı bu yolculuk, aslında yaşamın hızlı akışında bir an soluklanıp düşünme fırsatını veriyor bize.

Sekban, Okan, Köran ve Deniz’in "Figür Dört" sergisi için üzerinde durduğumuz "mesaj" kelimesine parantez açmak gerekirse: Resimlerdeki temaların içinde yer alan figürler, ortak bir kaygıdan esinleniyorlar. Yaşamın, çevrenin ve toplumun farklı katmanları arasında soluyan yüzler, sanatçıların tuvaldeki resimsel kaygılarını besliyor.

Nedret Sekban, insan yüzleri ve yaşamları ile toplumun belli bir kesiminin kendi üzerinde yaptığı etkileşimleri konu alıyor. Sanatında hedefi, yaşamla insan arasında var oluştan beri süregelen savaşımın görüntüleri onun için... Çiçekçilerin ve balıkçıların yaşamlarını konu edinirken; aslında Türkiye gündeminde bir örgü gibi iç içe geçen sorunları resmine aktarıyor. Bu sorunların cereyan ettiği mekânlar ise kompozisyonlardaki etkiyi güçlendiriyor. İrfan Okan’da ise anıtlaşan doğanın içinde sessizliğe bürünüyor insan bedenleri. Bu sessizliğin ardında doğayı kasıp kavuran çalkantılar gibi toplumu sarmalayan sorunlarla sanatçının ince bir hesaplaşması göze çarpıyor.

Temür Köran, tekil / ikili resimlerinde ve portre çalışmalarında insanla iç içe. Arka planda yer alan mekân, yaşamdan alınan kesitlerle fantastik bir dünyanın görüntülerini içeriyor. İkili gruplarda tekrarlanan figürlerle hem kendi içindeki özgürlüğün sınırlarını zorluyor hem de izleyicinin resim karşısında iç ve dış dünya ile yaptığı yolculuğa yeni açılımlar kazandırıyor. Ahmet Umur Deniz, resimlerinde, toplumu derinden yaralayan ve geçen günlere rağmen etkisini sürdüren bir doğal afetin insan dramlarına yer veriyor: Deprem... İşsizliğin, evsizliğin ve yalnızlığın izleri tuvalde donakalıyor. İnsan yüzlerinin ifadesi ve bedenlerin bitkinliğini mekândan arındırarak ön plana çıkarıyor, Deniz.
Figürün geleneksel çizgisinde "Figür Dört" sergisi yeni ip uçlarının peşinde. Sekban, Okan, Köran ve Deniz, insanın ve yaşamın sırlarını çözmek için yapıtlarında, toplumla birebir yüzleşiyorlar.
Milliyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz