reklam

Haberler
Haziran 2002 

Sahte Özgürlük Sergisi

Leyla Gediz 2001 7. Uluslararasi Istanbul Bienali kapsaminda sergilenen Atlantis 2000 isimli yapiti ile Istanbullu sanat izleyicisinin zihninde iz birakmis bir sanatci. Gediz, bu calismasinda, Kursk denizaltisinda hayatini yitiren bir denizcinin suretinden yola cikarak, 118 kisilik mürettebatin her biri adina birer karakalem portre türetmis, ortaya tekrara dayali meditatif bir eser cikmisti.

Sanatcı bu kez, hakkinda daha genis fikir edinmenizi saglayacak bir kisisel sergi ile Galerist ’te karsinizda. Bütünüyle tuval resmine yer verdigi sergisi ile bastan itibaren galerinin cizgisinde ayricalikli bir yer edinen Gediz, bu sergide sanat izleyicisini resim gelenegi üzerine, resmin sinirlari ve olanaklari üzerine bir kez daha düsünmeye davet ediyor.

Sahte Özgürlük Sergisi, Gediz’in üretimini mercek altinda tutarken, izleyenini de siniyor. Bilesik kümeler gibi ic ice gecmis iki kavram: biri ressamin hareket özgürlügüne, digeri izleyenin yorum özgürlügüne dair iki soru, Galerist ’in odalari icinde gezinirken kafanizi kurcalayacak.

Hemen ilk odada beklenmedik bir resim grubu ile karsilasiyor ve iliskiler üzerine düsünmeye basliyorsunuz. Bauhaus, Eski/Yeni, Sayfa, Portre ve digerlerini bir arada tutan nedir? Sahipsiz’i gecerek ikinci odaya adim attiginizda, burada sizi daha büyük tuvaller bekliyor. Bunlarin icinde Araba Mezarligi, cogul ve minimalist yapisi ile izleyiciyi sasirtiyor ve ortaya koydugu mizah duygusunu, odanin duvarlarina yerlestirilmis diger yapitlar pekistiriyor. Hemen her kösede popüler kültürün izlerini yakaliyor, Gediz ’in kisiseli popüler icinden özümseyip anitlastirdigina sahit oluyorsunuz. Ücüncü odada sizleri, sanatcinin trajik olana karsi duyarliligi ile bir kez daha yüzyüze getiren Ritchie ve Son Sahne bekliyor.

Leyla Gediz 1974 yilinda Istanbul’da dogdu. Ilk, orta ve lise ögrenimini ayni sehirde tamamladiktan sonra, Londra Üniversitesi, UCL, Slade School of Fine Art, resim anadalinda okudu, dört ayri ödüle layik görüldü ve birincilikle mezun oldu. Goldsmiths College Görsel Sanatlar Fakültesinde, sanat üretiminde cinsiyetin vurgusunu sorgulayan tezi ile üstünlük derecesi alarak yüksek lisans egitimini tamamladi. Sanat egitimi süresince sanat kurami, felsefesi ve küratörlük üzerine calismalarda bulunmus olan Gediz, Istanbul ’daki ilk kisisel sergisi ile Türkiye resim ortaminda yeni bir solugun habercisi konumuna da geliyor.
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz