reklam

Haberler
Haziran 2002 

Bir İstanbul izlenimcisi

Ayhan Türker’in empresyonist tarzda yaptığı manzara ve ölüdoğa resimlerinden oluşan sergisinde ana tema İstanbul.

1960 yılında Güzel Sanatlar Akademisi İç Mimari Bölümü’nü bitiren Ayhan Türker’in resme ilgisi çocukluk döneminde başlamış. Türker, portre, manzara ve ölüdoğa resimleriyle bugün 20. sergisini de geride bıraktı.
Empresyonist akımın artık Türkiye’de pek temsilcisi yok. 1930’lar, 40’lar, 50’lerin Hikmet Onat, Nazmi Ziya, Namık İsmail gibi, dünyaya açılamasalar bile, Türkiye’nin dünya çapında ürün veren empresyonist ustalarından etkilenmiş Ayhan Türker.

O da empresyonist ustaların ışığı öne çıkaran tutumlarını günümüzün gerçekleriyle birleştirmiş ve resimlerinde özellikle içinde yaşadığı çevre ve insan ön plana çıkmış. Böylece insanıyla, kuşuyla, ağacıyla, tekneleri ve balıkçılarıyla, sahil manzaralarıyla İstanbul, resimlerinin ana temasını oluşturmuş. Tabii resimle ilgili endişeleri bir kenara bırakmadan... Yaşadığı çevreyi farklı açılardan görmeye ve göstermeye çalışıyor Ayhan Türker. Yaşadığı çevre denince de Rumeli Hisarı, Emirgân, Çınaraltı, Büyükdere, Beylerbeyi, Çengelköy, Kandilli, Kanlıca Körfezi, Anadolu Hisarı, değişik açılardan Kız Kulesi gibi İstanbul’a özelliğini veren semtler söz konusu.

Ve tabii en çok Boğaz’dan etkileniyor, Boğaz’ı sembolize ettiğini düşündüğü manolyadan. Manolya, değişik bakış açılarından bir çok natürmordunun konusunu oluşturuyor.

Genelde yağlıboya ve suluboya çalışan Ayhan Türker’in resimlerinde klasik renkler ön planda; toprak renkler, yani kahverengiler. Bazı resimlerindeki ışık - gölge kontrastları oldukça sertken, bazılarında hayal misali bir dünya ortaya çıkıyor.

Çınaraltı; ışığın tabiatta bıraktığı renkler, lekeler... Anadolu Kavağı; oradaki meydanın cıvıltısı... Fantazi, hayal giriyor devreye; sahil, çeşme. Boğaz; manolya, ufak bir toprak küpte manolya. Kandilli’de kendi evinin penceresinden yokuş yukarı çıkan bir adamı izliyor. Adam, yokuşun başında bir siluet. Salacak’tan Kız Kulesi. Ön planda balıkçı tekneleri. Bugünkü İstanbul’un halini gösteren bir resim. Salaş tekneler, yırtık pırtık örtüleri.
Ayhan Türker İstanbul’u, Yahya Kemal’in şiirleri gibi idealize ederek değil, gerçek haliyle yansıtmaya çalışıyor resimlerinde.
Ayrıca bir de kitabı var. Kaya Özsezgin’in metinlerini yazdığı "Bir İstanbul İzlenimcisi Ayhan Türker" adlı bu kitapta, Türker’in 1999 yılı sonuna kadar yaptığı çalışmalar yer alıyor.

Galeri Suav
Tel: (0212) 262 09 86
Bitiş tarihi: 17 Haziran 2002
Milliyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz