reklam

Haberler
Ağustos 2002 

Resimsel bir anlatım

Fotoğrafevi, ağustos ayı süresince İrlandalı sanatçı Anne Holland’ın teknik ve estetik bakımdan ilgi çeken fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor.

Anne Holland’ın ayrıntıları seçen keskin gözlem gücüyle gerçekleşen tuval üzerine renkli baskı eserler, doğanın ve insanların varoluşlarına, gündelik yaşantılarına ait görünümler, fotoğraf tekniğiyle başlayan sürecini resimsel bir anlatımla tamamlıyor. Dandelion Geometry, detay çekimiyle bir karahindibanın olağan geometrisine ışık tutarken, Glandore Moss, yosunların doğal kompozisyonuna parlak renklerle farklı bir boyut getiriyor. Sahildeki Yakamoz adlı dört tuvalden oluşan seri, doğaya ait ayrıntıların soyutlama biçemine aktarıldığı bir dizi resimsel betimleme. Pamukkale’den kaya parçası ve Frozen Pothole, doğadan alınan fotoğrafların ne kadar değişebilen anlamlara ve anlatımlara olanak tanıdığının göstergeleri. 

Curragh, üç panelin birlikte değerlendirilebileceği güncel bir altar görünümünde. Imprint, sekiz resim boyunca kent görünümlerine eklenen haritalar ve bazı detaylardan oluşan diğer bir seri ve kendi içinde kavramsal bir bütünlük taşıyor. Bu nitelikte diğer bir seri resim, St.Bridget’s Holy Well. Burada kutsal temaların, dinsel anlamlara sahip birçok figürün, çeşitli malzemelerin, fotoğraf karelerinde yeniden canlandığı bir başka dünyayı izliyoruz. İsa ve Meryem betimlerinin fotoğrafları, bağlamın değiştiği portreler olarak sergide yerlerini alıyorlar. 

Fethiyeli dolmuş bekleyen yaşlı çift olanca samimiyetleriyle poz vermişler; tıpkı Pamukkaleli bir çobanın veya İstanbullu bir elde kıvrılan tesbihin Yeni Cami siluetli fotoğrafı gibi. Ayasofya, Çoban ve Dolmuş Bekleyen Çift, film negatifini andıran düz ve parlak renkleriyle fotoğraf gerçekliğini oldukça aşan resimsel bir anlatımı sunuyor. Sanatçının eserlerinde göze çarpan özellik, güncel tekniklerin sanat üretimine verdiği sınırsız seçeneklerle oluşturulan, estetik anlatımda değerini düşürmeyen eserler olarak karşımıza çıkıyor.

Anne Holland, Limerick School of Art and Design Seramik Tasarım Bölümü’nde tamamladığı eğitiminin ardından 1994’de genç tasarımcılar arasında ilk sergisini Londra’da açtı. Japonya’da 1998’de katıldığı fotoğraf sergisi, geleneksel ve modern Japon yaşantısının karşıtlıkları üzerine gerçekleştirilmişti. Havana’da çektiği fotoğraflar, İrlanda’da Coco Television tarafından hazırlanan ‘Buena Vista Social Club Presents’ adlı yapımda kullanıldı. 2002 Mart ayında Cork City’de açtığı ‘Baskı’ adlı sergide dijital montaj tekniğinde baskılar sergileniyordu. Sanatçının İstanbul sergisi, hoş bir sesle anlatılan uzun bir öyküyü dinlemek gibi...

Fotoğrafevi
Bitiş tarihi: 28 Ağustos
Tel: 0212 251 05 66
Miiliyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz