reklam

Haberler
Eylül 2002 

Dünden bugüne Türkiye'de seçim afişleri

Türkiye genel seçim heyecanına çoktan kapıldı. Politikanın ve politikacıların ön plana çıktığı şu günlerde Garanti Sanat Galerisi de gündemle örtüşen bir sergiye evsahipliği yapmaya hazırlanıyor. "Türkiye'de Seçim Afişleri" başlıklı sergi 3 Ekim'de açılıyor. Tarih Vakfı, Garanti Bankası, Beyazıt Kütüphanesi ve Milli Kütüphane'nin katkılarıyla hazırlanan sergi, 27 Ekim'e kadar sürecek.

"Türkiye'de Seçim Afişleri" adlı sergi, çok partili sisteme geçişten sonraki 57 yıllık dönemde 17 seçim yaşayan, sayısı yüzleri bulan siyasi partiyle tanışan Türk insanına, 18'nci seçimin öncesinde, siyasi tarihimizin bir özetini sunacak.

Sergide yer alacak afişler, yalnızca Türkiye'nin siyasi tarihini değil, toplumsal ve ekonomik gelişimini de izlemeyi mümkün kılıyor. Örneğin, politika sahnesindeki siyasi partilerden birinin, nal mıhı, kalsiyum ve penisilin yokluğuyla ilgili eleştirisini, 1957 seçimlerinde "Nal Mıhı, Kalsiyum, Penisilin" başlığıyla afişlerine taşıdığı görülüyor. Bir başka siyasi parti, 1973 seçim kampanyasında kullandığı "Avrupa'yı Asya'ya Bağladık" sloganıyla, boğaz köprüsünün kendi döneminde yapıldığını vurguluyor.

Seçim afişleri; sloganları, tasarımları, renkleri ve boyutlarıyla tarih, siyaset, sosyoloji, iletişim ve dil bilimleri açısından değerli ipuçları içeriyor. Tarih Vakfı, elinde benzeri afişler bulunan kişi ve kuruluşları, afişleri sergiye bağışlamaya ya da kopyalarının alınmasına izin vermeye çağırıyor.
Hürriyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz