reklam

Haberler
Eylül 2002 

Amerika acısını paylaşıyor

Amerika acısını paylaşıyorRobert Rauschenberg, Roy Lichtenstein ve Sam Messe gibi tanınmış sanatçıların orijinal yapıtlarını yakından görme imkânı sağlayan 'Gerçek Renkler: Amerikan Ruhu İçin Meditasyonlar' başlıklı sergi İstanbul'dan sonra Ankara'da görülebilir.

ABD Konsolosluğu'nun girişimiyle düzenlenen 'Amerikan Ruhu İçin Meditasyonlar' adlı sergi dünyayı dolaşmaya İstanbul'dan başlıyor. Sergide Lichtenstein ve Rauschenberg'in yapıtları da var

Dünyayı değiştiren terör olayı '11 Eylül', birinci yıldönümünde Amerikalı sanatçıların yorumladıkları plastik sanat eserleriyle oluşturulan özel bir sergiyle Topkapı Sarayı'nda anılacak. Tam adı 'Gerçek Renkler: Amerikan Ruhu İçin Meditasyonlar' olan sergi, İstanbul Sanat Müzesi Vakfı, Kültür Bakanlığı ve İstanbul Amerikan Konsolosluğu'nun katkılarıyla sanatseverlere sunulacak.

68 sanatçının imzası
Merkezi Washington'da bulunan uluslararası kültür ve sanat faaliyetleri kuruluşu Meridian tarafından 'dünya turu' 11 Eylül'de İstanbul'dan başlatılan sergide, Amerikan sanat tarihinin en önemli imzalarını da içeren 68 sanatçının eserleri yer alacak. 22 Eylül'de sona erecek serginin Türkiye'deki ikinci durağı ise Ankara'daki Çankaya Kültür Merkezi olarak belirlenmiş bulunuyor. Bu yılın şubat ayında da Amerika'da açılan serginin oluşum fikri, Meridian kuruluşuna 11 Eylül'den sonra bizzat başvuran sanatçılardan geliyor.

Sanatçılarla 11 Eylül'ü izleyen günlerde hızla irtibata geçen Meridian kuruluşu, sergi için bugüne kadar Aşağı Manhattan Kültür Konseyi ve Santa Fe Sanat Enstitüsü'nün de aralarında bulunduğu birçok kurumun yakın desteğini almış. ABB ve Coca Cola Company gibi kuruluşların maddi desteğini alan 'Amerikan Ruhu İçin Metidasyonlar'ın nakliye işlemleri ise Uluslararası USArt Şirketi ve HMB Sanat Transferi kurumu tarafından hazırlanmış. Çoğunluğu New York kökenli olan 'Gerçek Renkler' sergisi sanatçılarının büyük bölümü, '11 Eylül'den doğrudan etkilenen isimler. Sergideki sanatçıların bir kısmı ise Amerika'nın farklı bölgelerinden eserlerini sergiye göndermiş bulunuyor.

Sergide yer alan sanatçılar arasında, Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein, John Alexander gibi uluslararası üne sahip isimler yer alıyor. Daha az tanınan diğer sanatçılarda işlerinde aynı tutkuyu yansıtmayı başarıyor. Serginin genel teması çok çeşitli ifade biçimlerinin oluşmasına olanak sağlıyor. İkiz kuleler ve saldırıların kendisi de serginin bir parçası, fakat olayların Amerikan kimliğine yansımaları ve Amerikan ruhunun gücü 11 Eylül'le direkt bağlantısı olmadan ifade edilen konular. Bazı sanatçılar yeni ve kışkırtıcı işler çıkarırken diğerleri daha önceden yapılmış fakat yaşananlarla yeni bir anlam kazanarak uyuşan eserlerle sergiye katılıyor.

Serginin küratörlüğünü 11 yıl boyunca ExxonMobil'in Sanat Programı Direktörlüğü'nü yapmış olan sanat danışmanı Pamela Bailey, Washington'lu sanatçı ve eleştirmen Bill Dunlap ve Meridian'ın Kültür ve Sanat Başkan Yardımcısı Nancy Matthews üstleniyor. Sergi için New York Times baş muhabiri R.W. Apple'ın ve DC Valisi Anthony Williams'ın da yazılarının yer aldığı kapsamlı bir katalog da hazırlanıyor. 
Radikal

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz