reklam

Haberler
Kasım 2002 

“VLAM” – Resim sergisi

Klasik Çağ mimarlarından Vitruvius, Roma Cumhuriyet devrinin sonlarına doğru M.Ö. 90-20’de yaşamıştır. M.Ö. 25’de yazdığı varsayılan ünlü eseri De Architectura hem kendi çağında hem de 14. yüzyıl Rönesans İtalya’sında birçok sanatçının başvuru kaynağı olmuştur. 

Özellikle Rönesans’ın büyük sıradışı sanatçısı Leonardo da Vinci, De Architectura’nın ikinci kitabında yer alan “Tapınaklarda ve İnsan Vücüdu’nda Bakışım Üzerine” bölümünü okuduktan sonra asırlarca insanlığa mal olacak ünlü desenini çizer. Leonardo, Vitrivius’un çok doğru olan bir tanımından yola çıkarak bu evrensel deseni gerçekleştirmiştir.

Günümüz Türkiye’sinde 1994’lere gelindiğinde iki çağdaş sanatçı Adnan Çoker ve Mustafa Ata, Leonardo’nun bu ünlü desenini yeniden yorumlarlar ve ortak eserlere imza atarlar.

VITRUVIUS + LEONARDO + ADNAN ÇOKER + MUSTAFA ATA
      V         +           L        +          A              +          M            = VLAM

Vlam projesinde üç ayrı çağ biraraya gelmektedir. Klasik Çağ = Vitruvius, Rönesans = Leonardo ve 20. yüzyıl Türk sanatçıları = Adnan Çoker, Mustafa Ata.

1994’te başlayan bu bu proje doğrultusunda Adnan Çoker ve Mustafa Ata 150 x 150 boyutlarında dört büyük tuvalin dışında, bu ünlü Leonardo deseninin yaklaşık 100 adet yorum/versiyonunu üretmişlerdir. Ayrıca iki sanatçı Leonardo sütunları adı verdikleri sütun tuvaller yapmışlardır.

Vlam projesinde 10 adet Leonardo sütununun yanı sıra 100 adedin üzerinde tuval çalışması ve dört adet büyük bire bir ortak tuval çalışması ve sayısız desen, eskiz serginin malzemesini oluşturmaktadır.
Akbank Kültür Sanat

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz