reklam

Haberler
Aralık 2002 

Zonaro, 90 yıl sonra yeniden İstanbul'da

Ressam Fausto Zonaro 90 yıl sonra yeniden İstanbul'da. Abdülhamid'in saray ressamlarından biri olan Zonaro'nun yapıtları 17 Ocak'tan itibaren Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde sergilenecek. 1891'den 1910'a kadar İstanbul'da yaşayan sanatçı, İstanbul'u konu alan yüzlerce tabloya imza atmıştı. Sanatçı, Abdülhamid'in tahtan indirilmesinin ardından İtalya'ya dönmüştü.

Sergide, Zonaro'nun 80 adet tablosu yeralacak. Bunlardan 30'u İtalya'daki çeşitli müze ve koleksiyonlardan derlendi. Serginin yanısıra Zonaro'nun yaşam öyküsünün anlatıldığı ve 400'ü aşkın resmi ile eşi Elisa Zonaro'nun çektiği 200 kadar fotoğrafın bulunduğu kapsamlı bir kitap da satışa sunulacak.

Bu arada Zonaro'nun ünlü resimlerinden biri geçen ay oynanan Fenerbahçe-Panathinaikos maçında Fener taraftarların açtığı pankartta kullanıldığını da not düşelim. .

Duvarcı çırağıydı saray ressmı oldu
1854 yılında Padova’ya bağlı Masi’de doğan Fausto Zonaro, meslek hayatına duvarcı çırağı olarak başladı. Erken yaşta ortaya çıkan sanat eğilimini günlük geçimini sağlamak için verdiği hayat kavgası engelleyemedi ve genç sanatçı, Lendinara’da yapdığı desen çalışmalarından sonra, sanat hayatına, Verona’da Accademia Cignora’li de bir süre devam etti. Daha sonra Roma Güzel Sanatlar Akademisinden diploma aldı. 1800’lü yıllarda tablolarını İtalya’da sergileyen sanatçı, bu dönemde Paris’e gitmiş ve 36. Boulevard da Cilehy’de bir atölye tuttu.

Zonaro, 1891 yılına kadar, gezgin sanatçıların bohem hayatını sürdürdü. 1891 yılında Venedik’ten ayrılarak İstanbul’a gelen sanatçı ve eşi Taksim civarında ahşap bir eve yerleşti.. Zonaro’nun bu yıllarda, kentin merkezi semtlerinde yaptığı resimler onun sanat hayatının en ilginç örnekleridir.

1911’de Trablusgarp savaşı sırasında ailesi ile birlikte İstanbul’dan ayrıldı ve San Remo’ya yerleşti. 1929 yılında San Remoda’da ölen sanatçı’nın Ülkemizdeki bazı özel ve resmi kolleksiyonlarda eserleri bulunuyor.
Hürriyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz