reklam

Haberler
Ocak 2003

Denizlerin öyküsü

Gülçin Anıl’ın doğal yaşamı, denize ait gerçekliği ifade eden yeni sergisi, izleyicilere iki boyutlu tuvalin sınırsız anlatımlarını sunuyor.

Aralık ayı boyunca AKM Sanat Galerisi ve Galeri Artist - Horhor’da açtığı sergilerle izlediğimiz Gülçin Anıl’ın, bu kez Galeri İki Maymun’da açılışı gerçekleştirilen sergisinde, çeşitli boyutlardaki tuvaller üzerine yağlıboya tekniğindeki yapıtları yer alıyor.

Sanatçının martılar ve tekneler konulu resimleri, tuvalin sınırlarını, galerinin duvarlarını aşan bir hareketliliğe ve canlılığa sahip. Denizin dalgaları içinde rüzgârlarla şişirilen yelkenleriyle savrulan teknelerden, martıların kanat çırpışlarına kadar, çarpıcı bir betimlemeyle yansıtılan kompozisyonlar, izleyiciyi resmin içine çeken bir yoğunluğa sahip. Mavinin, morun, kırmızının ve kahverenginin eşliğinde kalın fırça darbeleri, denizlerin öyküsünü anlatıyor. İzleyici, daire (lomboz) tuvaller aracılığıyla kendini gerçekten de bir geminin lombozundan dışarıya bakıyormuş gibi hissedebilir. Büyük boyutlu tuvaller ise, denizdeki bu bitmeyen hareketi birebire en yakın biçimiyle duyumsatıyor. Eserlerinde soyuta yaklaşan formları ve figürleri işleyen Gülçin Anıl’ın yurtiçi ve yurdışında birçok koleksiyonda eserleri bulunuyor.

Tıp eğitimi alarak cerrah olmayı planlayan Gülçin Anıl, Türk resminin büyük sanatçılarının verdiği cesaretle sanat yaşamına başlar. Salzburg’da tanıştığı bir akademi profesörünün resimlerini sergilemesi ise, çalışmalarını sürdürmesinde önemli bir etken olur. 1988’de açtığı ilk kişisel sergisinin ardından, sayısı otuzu bulan kişisel ve karma sergilerle üretkenliğini kanıtlar. 10 yılı aşkın bir süredir sanat çalışmalarını yoğunlaştıran Anıl’ın eserlerini, Avusturya, Kanada ve Amerika’da bazı galerilerde sergilemesi, sanatını uluslararası sanat ortamına taşır.

Sanatçının Galeri İki Maymun’da yer alan sergisi, kendi deyişiyle doğayla, yaşamla mücadeleyi simgeliyor. Resimlerin yapım sürecinde ise sanatçı, yelkenleri, rüzgârı, martıları, onların seslerini duyarak; denizi ise tuzunu hissederek betimlediğini belirtiyor. Doğal yaşamın, denize ait gerçekliğin ustaca ifade bulduğu bu sergi, izleyicilere iki boyutlu tuvalin sınırsız anlatımlarını sunuyor.
Milliyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz