reklam

Haberler
Ocak 2003

Unutulmaz fotoğraflar

Pamukbank Fotoğraf Koleksiyonu, "Işık Yılları" sergisiyle fotoğraf ustalarının çalışmalarını bir araya getiriyor.

Marilyn Monreo, "Uygunsuzlar" filminin setinde yakalanıyor Eve Arnold’ın gözlerine. Peki ya soğuk bir kış gününde Ara Güler’in objektifine takılan atlı araba ve tramvaya ne demeli? Geçmişin bir esintisi çarpıyor fotoğraftan bu yöne. Ya Sebastiao Salgado’nun ‘altın arayıcıları’? Bir karınca ordusu misali, dağ, taş insan. Öbür yandaysa Nikos Economopoulos’un bizlere taşıdığı mutluluk ve gülümsemeye takılıyoruz. St. John Festivali’nde elbisesini gösteriyor çingene kızı; önce Economopoulos’a, ardından bizlere...

Tüm bu kareler, Pamukbank Fotoğraf Koleksiyonu’ndan. Şimdilerde bu önemli koleksiyon "Işık Yılları" isimli sergiyle görücüye çıkıyor. Sergi, fotoğraf sanatının özellikle baskı formatındaki gelişiminin tarihsel boyutunu - alanını göstermesi açısından önemli. Diğer önemli yanı ise, Türkiye’nin ilk ve tek kurumsal fotoğraf koleksiyonunun sergi ile birlikte fotoğraf izleyicisiyle buluşuyor olması.

1997 yılından itibaren oluşturulmaya başlanan koleksiyonda Henri Cartier - Bresson, Sebastio Salgado, Eve Arnold, Nikos Economopoulos, Ara Güler, Elliott Erwitt, Şakir Eczacıbaşı gibi önemli fotoğrafçıların çalışmaları yer alıyor.
Pamukbank Fotoğraf Galerisi Direktörü ve aynı zamanda serginin küratörlüğünü üstlenen R. Paul McMillen, koleksiyonun niteliğini şöyle açıklıyor:
"Koleksiyonda, uluslararası ve ulusal fotoğraf sanatçılarının çalışmalarını birleştiren bir yapıtlar grubu oluşturmak üzere yola çıkıldı. Koleksiyon sayesinde gerek Türkiye’de gerek uluslararası platformda, fotoğraf çalışmaları aşama aşama, tarz tarz bir yelpaze şeklinde görülebilecek, değerlendirilebilecek, dün ile bugün karşılaştırılması yapılabilecek."

Önemli fotoğrafçıların orijinal çalışmalarının yer aldığı koleksiyonu oluştururken birtakım kriterleri de göz önüne aldıklarını belirtiyor McMillen: "Usta fotoğrafçılarının orijinal baskılarını koleksiyona koymak temel. Dolayısıyla çok önemli eserlerimiz var. Koleksiyonunun belirli bir maksadı, vizyonu ve bir misyonu var. Koleksiyonu oluştururken bağış kabul etmedik bütün fotoğrafları satın aldık. Eğer bağış kabul etseydik ambar gibi olurdu. Fotoğraf koleksiyonunun belirli bir nosyonu olmalıdır. Belki belirli bir zaman dilimi içerisindeki fotoğraflardan oluşur belki bir üslûp ya da bir fotoğrafçı üzerine odaklanır. Fotoğraflar arasında bir bağlantı vardır ve bir çizgi üzerindedir. Tıpkı bizim koleksiyonumuzdaki gibi.

McMillen, koleksiyonun yavaş yavaş ancak tutarlılıkla büyüdüğünü ve bazı uluslararası standartlara göre son derece kaliteli olduğunu belirtiyor.
Türkiye’de maalesef fotoğraf koleksiyonculuğuna rastlayamıyoruz. Dolayısıyla fotoğraf satın alma davranışları da hemen hemen yok gibi. Fotoğrafçının eserleri zamanla kayboluyor ya da unutuluyor belirli bir koleksiyona dahil olamadığı için. McMillen Pamukbank Fotoğraf Koleksiyonu ile Türkiye’de fotoğraf satın almayı ve koleksiyonculuğunu teşvik ettiklerini düşünüyor: "Fotoğraf satın almak için çabalamak zorundasınız. Çünkü bir ortam yok. Fotoğrafçıların bu konuda bir ısrarlarının ve çalışmalarının olmayışı da önemli bir sorun. Belirli bir sunumları yok çünkü bu saate kadar kimse öyle davranmamış."

Bu arada geçtiğimiz hafta basında yer alan "Pamukbank Fotoğraf Galerisi Işık Yılları sergisi ile kapanıyor" haberinin yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını söylüyor McMillen: "Her koşulda galeriyi yaşatmak istiyoruz. Elimizde birçok proje var ve bunları gerçekleştirme amacındayız." Pamukbank’ın şu anki yönetimi de galeriye karşı asla olumsuz bir tavır sergilemediklerini, galeriyi yaşatmak için her türlü çabayı ve desteği sürdüreceklerini bildiriyor.
Milliyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz