reklam

Haberler
Ocak 2003

En Hakiki Öz Sanat Videoları Festivali

Serkan Özkaya, Paris'ten Bureau des Vidéos (bdv) ile birlikte Fransız Kültür Merkezi'nde "THE REAL McCOY" isimli gerçek sanat videoları festivalini düzenliyor. Festivalde uluslararası çağdaş sanatçıların 1970'lerden günümüze uzanan üretimini izlemek mümkün olacak.

Sanat yapıtı ve orijinallik kavramları üzerine farklı bir yaklaşımı tercih eden gösterim, sanatçıların ürettikleri videolardan oluşuyor. Bu videolar sanat yapıtı ile belgesel arasında bir yere sahip. Sinema salonunda, ücretsiz olarak gerçekleştirilecek gösterim sayesinde sanat izleyicisi ile dolaysız bir ilişkiye girmesi planlanan en hakiki öz sanat videoları, daha sonra Platform Sanat Merkezi'nin arşivinde yeralacak ve kişisel araştırmalara açık olacak.

Serkan Özkaya'nın son iki yıl içerisinde ortaya koyduğu yapıtlar arasında Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde ve Utrecht BeganeGrond'da, onbinlerce diadan oluşan "Büyük Cam"; İstanbul Proje 4L ve Kopenhag Charlottenborg Müzesi'nde sergilediği "Tüm Dünya İşçileri"; "Dördübiryerde" video filmleri ve kitap çalışması; Malmö'de gerçekleştirdiği sanat ve kapital ilişkisi üzerine panel tartışmaları sayılabilir. Sanatçı, aralarında Berlin, Karlsruhe, Kopenhag, Malmö, Torino, Milano, New York, Paris, Nantes, Utrecht, İstanbul'un bulunduğu çeşitli şehirlerde sergilere katıldı ve farklı sanatsal projelerini gerçekleştirdi.

bdv 1995 yılında Nicolas Trembley ve Stéphanie Moisdon tarafından Paris'te kuruldu. Sanatçılarla birebir çalışarak çoğaltmaya uygun video üretimini daha geniş kitlelere ulaştırmak ve yeni sanat üretim yöntemlerini araştırmak amacı ile geniş bir arşiv oluşturan bdv, bugüne dek aralarında MK2, Paris Modern Sanat Müzesi, Georges Pompidou Sanat Merkezi, Paris Ulusal Fotoğraf Merkezi gibi kurum ve müzelerle birlikte çalışmalar gerçekleştirdi. bdv videoları dünya üzerinde çağdaş sanat üretimini destekleyen birçok müze ve kurumda bulunmaktadır.

Fransız Kültür Merkezi'nde 21 Ocak - 26 Ocak arasında günde dört seans halinde gerçekleştirilecek festivalde yeralan videolar bdv'nin arşivinin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Video seçiminde gözönüne alının tek kıstas sanatsal düzeydir ve katılımcı sanatçılar sadece video sanatı alanında değil çağdaş sanatın tüm biçimlerine özgü üretimde bulunmaktadır.

20 Ocak 2003'te saat 20:00'de Serkan Özkaya, Nicolas Trembley ve Vaıif Kortun'un katılımı ile bir sunum gerçekleşecek ve resepsiyonun ardından Thomas Hirschhorn'un "Integrated Video" isimli eseri gösterilecektir.
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz