reklam

Mercek Altında
Sanat

IRAK ULUSAL MÜZESİ (BAĞDAT MÜZESİ)

diğer eserler...

Mezopotamya medeniyetinin en önemli eski eser merkezlerinden sayılan Bağdat Müzesi'nde dünya kültürü için büyük önem taşıyan 5 bin yıllık geçmişi olan bir kültür hazinesi yok oluyor. Amerika'nın Bağdat'a girmesinin ardından yağmalanan eserlerin akıbetini merak eden uzmanlar bu eserlerin korunması, müze ve koleksiyonerlere satılmaması için kampanyalar başlattılar. Kaybolma tehlikesi ile yüzyüze kalan bu kültürü mercek altına aldık.


Fotoğraf: Yannis Kontos

Bağdat Müzesi Projesi Organizasyonu'nun Yardım Çağrısı
Bağdat Müzesi'ndeki kültür hazinesini korumak ve yaşatmak isteyen bir organizasyon kuruldu ve bu organizasyon dünya çapında bir duyuru ile  yardım çağırısı yapıyor. Organizasyon amacına ulaşabilirse müze tüm eserleriyle sanal ortamda gezilebilecek, kaybolan pek çok eser online katologlarda belgelenebilecek. Yardım  çağırısını okumak tıklayın.

Irak'ın ve Bağdat Müzesi'nin Kuruluş Öyküsü
İsmi çok fazla bilinmeyen, Gertrude Bell, bir İngiliz istihbaratçısı ve aynı zamanda da arkeologmuş. Irak'ın kurulmasında, sınırlarının çizilmesinde çok etkin olan Bell, üç yıl üzerinde çalışarak Mezopotamya uygarlığının en önemli eserlerini barıdıran Bağdat Müzesini de kurmuş.

Irak Ulusal Müzesi'ndeki Eserlerden Örnekler
Müzedeki eserlerden örnekleri bu bölümde bulabilirsiniz.

Irak Ulusal Müzesinin Evsahipliği Yaptığı Uygarlıklar
Tarihsel dönemlere göre ayrılmış 20 salonu içinde barındıran müzede her salon başka bir tarihsel dönemi içeriyor. Daha fazla bilgi için tıklayın. 

Irak Ulusal Müzesi ile İlgili Haberler
Bağdat'ın ABD askerleri tarafından işgalinden sonra, şehirde başlayan yağmalardan belki de en fazla Bağdat Müzesi zarar gördü. 9 Nisan 2003 itibariyle dünya kültür mirası için büyük kayıpların yaşandığı müzede eserlerin kurtarılması için basında pek çok haber yeraldı. Bu haberlere  ulaşmak için tıklayın.

 

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz