reklam

Haberler
Mayıs 2003

Platform'un Yeni Sergisi "Gölgeler ve Hayaletler"

Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, 3 Mayıs'tan itibaren Türkiye'deki güncel sanatçıların son yıllarda ürettiği ve bu sergi için özel olarak hazırladığı işlerini bir araya getiren "Gölgeler ve Hayaletler" adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergide, Hüseyin Alptekin, Esra Ersen, Kutlu Gürelli, Şükriye Sarı, Mithat Şen, Hale Tenger, Mürüvvet Türkyılmaz, Işın Önol, ve Ebru Özseçen'nin işleri yer alıyor.

Küratörlüğünü Lewis Johnson'ın üstlendiği sergi, televizyonun hayatımıza egemen olmasıyla sanatın öldüğünü iddia eden yaklaşıma gönderme yaparak, "hayalet" haline gelen fotoğraf ve enstalasyonları içeriyor. "Gölgeler ve Hayaletler", 31 Mayıs'a kadar izlenebilecek.

Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Johnson, resim, heykel ve enstalasyonu hayalete benzetiyor. Sanatın ölü olduğunu iddia eden düşünceden hareketle sanatın artık toplumların yaşamını biçimlendiren bir öğe olmadığını söyleyen Johnson, "Belki de sanat, her zaman için yaşamayan nesneler arasına, sürgüne yollanmış garip bir yaşam biçimi olarak görünmüştür. Kültürler, televizyon aracılığıyla, özellikle de takıntılı bir şekilde tehdit altında temsil edilip sergilenirken; sanat, 'yaşayan' bir nesne olmaktan giderek uzaklaşmaktadır. Bu durum bize unutmayı tercih edebileceğimiz geçmişi, tekin olmayan günümüzü, tüm bunların ötesinde, daha berrak bir gelecek duygusunun oluşturulabileceğini hatırlatır." diyor.

Johnson'a göre "anılar ve geleceğin birleşiminden oluşan sanat, korkuların yarattığı fantazileri bir kenara bırakabilirsek, henüz bilinmeyene bir fırsat verebileceğimizi gösterir".
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz