reklam

Haberler
Mayıs 2003

Irkçılar çocuklarına nasıl oyuncaklar alır?

Colors dergisi muhabirlerinin dünyanın dört bir yanından topladığı ilginç nesnelerin sergisi başlıyor. Bebeklere diş kaşıma topları, köpeklere diyet hapları, ABD’li ırkçıların çocuklarına hediye ettiği oyuncaklara kadar 130 "şey" bir arada...

İngilizce öğrenenler için hazırlanan tuvalet kağıdı, Papa II. Jean Paul’ün resmi lolipopu, radyoaktif maddelere karşı özel güvenlik ayakkabıları...
130 "sıra dışı" objeden oluşan bir koleksiyon, Colors Sıradışı Objeler Sergisi’nde ziyaretçileri bekliyor olacak.

Sergiye adını veren Colors, Benetton tarafından çıkarılan bir dergi. 60’tan fazla ülkede, beş dilde basılıyor. 12 yıldır çıkan Colors’ın her sayısı için dünyanın dört bir yanındaki muhabirler araştırma ve röportajlar yapıyor. İşte bu sergideki objeler, çalışmalar sırasında muhabirler tarafından toplandı. Objelerin en önemli özelliği, kendi kültürleri için sıradan olup ait oldukları kültürden çıkarıldıklarında sıra dışı bir özellik kazanmaları. Ugandalı çocukların muz ağacı yapraklarından yapılmış oyuncakları gibi...

Colors ekibi bunun "dünyanın geri kalanıyla" ilgili bilgiler verdiği için her yerde açılabilecek bir sergi olduğu kanısında. Şu ana dek Floransa ve Londra’da açılan serginin Türkiye’den sonraki duraklarının Bologna ve Venedik olması planlanıyor. Colors Yaratıcı Koordinatörü Renzo di Renzo farklı ülkelerden objelerin yer aldığı bu serginin, tarih boyunca çeşitli kültürlerin buluşma noktası olmuş İstanbul’da açılmasının özel bir anlam taşıdığını düşünüyor. Sergi 8-28 Mayıs arası her gün 10.00’dan 18.00’e kadar Topkapı Sarayı Darphane binasında ücretsiz olarak gezilebilir. 

Objeler 1991’den beri toplanıyor. Baştan beri aklınızda sergi açma fikri var mıydı yoksa objeler belli bir sayıya ve çeşide ulaştıktan sonra mı karar verdiniz?
Objeleri, Colors’ın yayın hayatına başlamasından bu yana topluyoruz fakat aklımızda sergi fikri yoktu. Her Colors sayısı belirli bir konu üzerine odaklanıyordu. Bu nedenle tüm dünyaya yayılmış 70’in üzerindeki yardımcı muhabirimizden, konuyla ilgili bir veya birkaç objeyi bize göndermelerini istedik. 10 yıl sonra, sergi açmaya yetecek sayıda ilginç nesneden oluşan bir koleksiyona sahip olduğumuzu fark ettik. Ayrıca, Alman yayınevi Taschen tarafından yayımlanan "1000 Extra / Ordinary Objects" adlı kitabı hazırladık.

Gelen ilk obje neydi?
Galiba ikinci sayı için toplanan eski bir teneke kutudan yapılan oyuncaklar veya çöpten yapılan nesnelerdi. "Irk" sayısı için toplanan içi böcekli lolipop şekerler de olabilir.

Floransa ve Londra’daki sergilerde nasıl tepkiler aldınız?
Ben insanların yüzlerinde merak, ilgi ve gülümseme gördüm. Umarım sergi insanların düşünmelerine ve zihinlerini açmalarına yardımcı olmuştur. İnsanların sergiden etkilenme nedeni, objelerin basit şeylerden bahsetmesi, bizlerden bahsetmesi ve gülümsetirken düşündürmesi.

Serginin ana malzemesi olarak tuvalet kağıdı kullanmanızın sebebi neydi?
Nesneler aslında oldukça sıradan fakat ait oldukları kültürden çıkarılıp sergilendikleri anda sıra dışı hale geliyorlar. Bu nedenle Fabrica tasarımcıları sergiyi hazırlarken en "sıradan" nesnelerden biri olan tuvalet kağıdını ana malzeme olarak kullandılar.

Türkiye’den de bir nesne var mı?
Tütün esansından elde edilen tütün kolonyası, iyileştirici özelliklere sahip vişne sapları ve hamam kıyafetleri olduğunu hatırlıyorum fakat sergiye dahil edip etmediğimizden emin değilim. (Röportaj yapıldığında sergilenecek objeler İstanbul’a henüz gelmemişti. İ.G.) Ziyaretçilerin farklı ülkelerden, farklı kültürlerden gelen objelere daha çok ilgi göstereceğini düşünüyorum. İstanbul tabii ki özel bir mekan çünkü tarih boyunca kültürlerin buluşma noktası olmuş bir yer.

Sergiye ziyaretçiler katkı yapabilecek mi?
Bu güzel bir fikir olabilir. Biz zaten her yeni Colors sayısı için birçok obje toplamaya devam ediyoruz. Belki birkaç sene içinde yeni bir sergi düzenleyebiliriz fakat çok daha geniş bir alana ihtiyacımız olacak.

Satışa çıkarılacak herhangi bir obje var mı?
Aslında bazılarının satışa çıkarılmasını ayarlamaya çalıştık fakat birçok nedenden dolayı gerçekleşemedi. Ancak "1000 Extra / Ordinary Objects" kitabında ve Colors dergisinin birçok sayısında, objeleri nasıl sipariş edebileceğiniz, ödeme şekilleri ve hangi kredi kartlarının kabul edildiği yazıyor.

Kendine güvenen varsa buyursun
Sergi kapsamında bir de atölye çalışması var: Thinkin’ Things. Benetton’un iletişim ve araştırma merkezi Fabrica’nın düzenleyeceği bu çalışmanın amacı orijinal fikirlerin yönlendirmesi sonucu yeni objeler yaratmak, tasarımı ve kullanım alanı yeni ürünler ortaya çıkarmak. Bu proje kapsamında hazırlanan objelerden oluşan koleksiyon, dünyadaki bazı Benetton mağazalarında satılıyor. Atölye çalışması, aynı zamanda serginin tasarımını da yapan Gala Fernandez tarafından yönlendirilecek.
Milliyet

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz