reklam

Haberler
Mayıs 2003

Utku Dervent, son dönem yapıtlarını Artium Sanatevi'nde sergiliyor

Utku Dervent'in renk ve biçim zenginliğiyle dikkat çeken, yer yer Anadolu kilimlerindeki motifselliği anımsatan geometrik kurgulu resimleri, 09-31 Mayıs 2003 tarihleri arasında Artium Sanatevi'nde gerçekleşecek sergi ile sanatseverlerle buluşuyor. Dervent'in kare bir kadraj içerisinde biçim-renk-doku ilişkisi üzerine yapılandırdığı kompozisyonları, aynı zamanda biçimlemenin sonsuz olanaklarının arayışı olarak da okunabiliyor.

1990'ların ortalarından itibaren, renk ve dokuyu, soyut-geometrik bir anlayışla biçimlendiren Dervent'in son dönemlerde özellikle kare formunun çeşitlemeleriyle yarattığı kompozisyonlar, kesiştikleri ve üst üste bindirildikleri alanlarda yeni biçimlere olanak tanıyor. Çocukluğu boyalar, fırçalar, gönye ve rapidolar arasında geçen Dervent'in resimlerindeki geometrik yapılanma ve simetrik düzen anlayışında, sanatçının iç mimari ve dekorasyon alanındaki çalışmalarıyla tanınan babası ressam Zafer Dervent'in yanı sıra, kısa süren mimarlık eğitiminin de payı var. Figürü ve temsili olanı dışarıda bırakarak, resimlerini anlamlandırma olanaklarından uzak tutan sanatçı, arayışını soyut yapılar ile sürdürüyor; renkli ve saydam çalışmalarıyla izleyici keyif alacağı bir oyunun içine çekiyor.

Utku Dervent, soyuta tönelişindeki nedenlerin başında, mimarideki soyt bakış açısının geldiğini beirtiyor. "Figüratif resimde benzetmenin gerektirdiği bazı zorunluluklar vardır. Bu zorunluluklar resimde biçim-renk-doku ilişkisi üzerine yöneltebileceğiniz daha dolaysız bir bakışı engelliyor. Bu anlamda, benzetme ya da figür kaygım olmadığı zaman çok daha yoğun bir şekilde bu ilişkiye yönelebiliyor ve amaçladığım etkiyi bu ilişki ekseninde yaratabiliyorum." diyen sanatçı, soyut resmin kendisi için bir "arınma çabası" olduğunu belirtiyor. "Belleğe göndermeler yapan bir yapı kurmak istemiyorum. Belleğin ve dolayısıyla bilginin bir çok açıdan bizi engellediğini düşünüyorum. Bilgelikse, bilginin çokluğuyla ilgili değildir. Tam ersine bazen bilginin fazlalığı engelleyici olabilir. Bilgelik, ayıklanmayı ve arınayı içeren bir durum. Soyut, işte bu noktada benim için bir arınma çabası olarak değerlendirilebilir."

Dervent, soyut resimde saflığa ve arınmaya yönelik aerayışlarını güçlendiren bir başka deneyimin ise, 03-06 yaş grubundan çocuklar ile gerçekleştirdiği resim çalışmaları olduğunu söylüyor. "Çocuklar yaş ilerledikçe temsiliyet ve benzetme kaygıları da ortaya çıkıyor.03-04 yaşlarında ise biçimse kaygılardan uzak, sosyal maskeleri olmaksızın içlerinden geldiği gibi davranıpi üretebiliyorlar. Bu anlamda anaokulu deneyiminin benim için bir tür eğitim ve rehabilitasyon olduğunu belirtmeliyim. Bu deneyimden, üniversitedeki öğrencilerimle birlikteyken çok yararlanıyorum."

Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Bileşik Sanatlar Lisans Programı'nda Araştırma Görevlisi olarak çalışan Utku Dervent, halen sanatta yeterlilik çalışmasını Mimar Sinan Üniversitesi'nde sürdürüyor. Tümüyle resme yönelmeden önce, 1987-1998 yılları arasında mimari proje, perspektif ve maket çalışmalarının yanı sıra grafikerlik ve konut, show room, mağaza dekorasyonları alanlarında dekoratörlük deneyimi de olan Dervent'in 29.DYO Resim Yarışması'ndan (1999) Başarı Ödülü bulunuyor.
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz