reklam

Haberler
Haziran 2003

Dünyanın yaratıcı gençleriyle İstanbul'da trienal coşkusu

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, bu yıl 4-27 Haziran 2003 tarihleri arasında gerçekleştireceği 3. Uluslararası Öğrenci Trienali'nde dünyanın dört bir yanından genç sanatçı ve tasarımcıları konuk ediyor.

Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, İngiltere, İsrail, Yunanistan, Güney Afrika ve Çin'in de yer aldığı 26 ülkeden 49 sanat ve tasarım okulunun yanı sıra, Türkiye'den 16 üniversitenin güzel sanatlar fakültelerinin de katılacağı Trienal, bir dizi sergi, seminer, kısa film gösterimleri, atölye çalışmaları eşliğinde uluslararası sanat dünyasındaki son eğilimleri ve sanat eğitiminin geleceğini ele alacak.

Asya'dan Avrupa'ya iki kıtada Trienal
İstanbul'u dünya sanat öğrencilerinin buluştuğu bir merkeze dönüştürmeyi hedefleyen 3. Uluslararası Öğrenci Trienali, bu yıl ilk kez farklı mekanlarda sanatseverlerin karşısına çıkacak. Mimar Sinan tarafmdan 1570'li yıllarda inşa edilen, günümüzde anılan ismiyle Toptaşı Cezaevi (Valide-i Atik Külliyesi Kervansarayı) gibi özel bir mekanı İstanbul sanat ortamına kazandıran Trienal'in gerçekleştirileceği diğer mekanlar arasında Marmara Üniversitesi GSF galerileri ve Capitol Alışveriş Merkezi'nin yanı sıra, Avrupa yakasında da İş Sanat Kültür Merkezi Kibele Sanat Galerisi yer alıyor. Sergi mekanlarmda, Trienal süresince müzik, performans, atölye çalışmaları gibi farklı etkinlikler de düzenlenecek.

Trienal Türkiye'yi dünyayla kucaklastıracak
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Hüsamettin Koçan, 3. Uluslararası Öğrenci Trienali'nin dünyadaki yaratıcılık eğitiminden örnekler sunacağını belirtiyor. Koçan, "Bir dünya kurumu olma yolunda ilerlerken, Türkiye'nin yolunu sanat ile açmak, buradaki dinamizmi dünyayla buluşturmak istiyoruz. Trienalin, dünyadaki eğitim kurumlarını birbirine benzetmek gibi bir hedefi yok, tam tersine sanat eğitimindeki farklılıkları yan yana getirmek, önlerindeki sorunları ortaya koymak adına bu buluşmanın önemli ufuklar açacağını düşünüyoruz" diyor.

Koçan sözlerine şöyle devam ediyor: "Dünyanın bu kadar gerilimli bir döneminde böyle büyük bir buluşmaya adım atmak cesur bir şey. Biz bu hayali kurduk ve şimdi gerçekleştiriyoruz. Trienal, genç bir çığlık, genç bir enerji. Dünyada yaratıcı gençliğin eğilimlerini izlemek ve kavramak adına Trienal'in tüm sanatseverler için önemli bir açılım sağlayacağını düşünüyorum".

İstanbul veni bir kültür kompleksi kazanıvor
Trienal ile birlikte Istanbul'un en önemli tarihi yapılarından Toptaşı Cezaevi (Valide-i Atik Külliyesi Kervansarayı) bir sanat ve kültür merkezine dönüşme sürecine giriyor. Nurbanu Sultan tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan ve 1852 tarihli belgelerde her türlü hastanm tedavisi için yapılmış bir hayır kurumu olarak adlandırılan yapı, 1865'te istanbul'da görülen kolera salgınında, salgın süresince hastane olarak kullanıldı. Daha sonra askeri depoya dönüştürüldü. 1873 yılında ise akıl hastanesi olarak hizmet vermeye başladı.

1927'de Mazhar Osman'ın girişimiyle, buradaki hastalar Bakırköy'e nakledilince bina 1935 tarihinde Gümrük ve Tekel Bakanlığı tarafından tütün bakım atölyesi olarak kullanılmaya başlandı. 1976'da Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilen binanın Dar-ül Hadis Bölümü, cezaevi; aşhane, tabhane ve kervansaray bölümleri ise meslek lisesi olarak kullanıldı. 1978-1982 yılları arasında ise bina, imam hatip lisesi olarak hizmet verdi. Son yıllarda bakımsızlık nedeniyle harap düşen Toptaşı Cezaevi bundan böyle Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde bir sanat merkezi olarak hizmet vermeye hazırlanıyor.
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz