reklam

Haberler
Ekim 2003

1. Uluslararası Pekin Sanat Bienali'nde Çağdaş Türk Sanatı

20 Eylül- 20Ekim tarihlerinde Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'de ilk kez gerçekleşmekte olan "Originality: Contemporary and Locality" başlıklı 1. Uluslararası Pekin Sanat Bienali'ne Türkiye'den Selim Birsel ve Murat Şahinler katılıyor. Jeff Koons, Robert Raushenberg ve Fernanda Botero gibi 20. yüzyıl sanatının önemli isimleriyle aynı platformu paylaşan sanatçılarımız, hem kültürel açıdan yeni tartışmalar açacak hem de içinde çağdaş sanatın yarınına ilişkin yeni açılımlar barındıracak olan Çin'deki bu ilk buluşmada ülkemizi temsil ediyorlar.


Selim Birsel "Düzenin Ölçüsü" (2002)

Çin Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi'nde ve Çin Milenyum Anıtı Sanat Müzesi'nde gerçekleşen Bienal'e Selim Birsel "Düzenin Ölçüsü" (2002) isimli mekansal yerleştirmesi, Murat Şahinler ise "İsimsiz" (2001) resmi ile katılıyor. Ecole des Beaux-Arts'dan mezun olan Selim Birsel; sahne tasarımı, Türk alternatif müziği, resim, heykel, enstelasyon, video ve fotoğraf alanlarında araştırmalarını sürdürüyor. Mimar Sinan Heykel Bölümü'den sonra, Utrecht Güzel Sanatlar Akademisi'nde kentsel iç mekan tasarımı yüksek lisansı yapan Murat Şahinler heykel,kentsel projeler ve sahne tasarımlarının yanısıra resim de yapmakta.

Dramatik bir dille, sağ tarafında aileye, yuvaya; sol tarafında ise vahşi ormana, 'çitlerin öbür tarafındaki' dış dünyaya dair, yatay yerleştirilmiş bir kompozisyon barındıran resmiyle Murat Şahinler medeniyetin içerisini ve dışarısını aynı düzlemde gösteriyor. Selim Birsel ise bir duvar askısına bağlayarak, aşağıya sarkıttığı hassas teraziyle, mantıkla ve ölçüyle ilişkisi açısından sanki bürokrasiye ve kurumsallaşmaya işaret ediyor. Çağdaş sanat platformlarında kendilerine özgü duruşları ile önemli yerleri olan Şahinler ve Birsel'in aile kurumuna, medeniyet anlayışına ve kurumsal yapılara ilişkin getirdikleri yeni yorumlar Çin Halk Cumhuriyeti'nin kültürel bağlamında yeniden hayat buluyor.
Arkitera

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz