reklam

Haberler
Ekim 2003

‘Platform Garanti’de Bienal etkinliği...

Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, 8. Uluslararası İstanbul Bienali kapsamında “Sensiz Bir Hiçim...” başlıklı projeyi 19 Ekim - 16 Kasım 2003 tarihleri arasında hayata geçiriyor.

Küratörlüğünü Regine Basha’nın yaptığı proje için İstanbul’a davet edilen Daniel Bozhkov, Danica Phelps, Anton Vidokle ve Julieta Aranda isimli 4 sanatçı, ilk olarak, 18 Ekim Cumartesi günü saat 19:00’da Platform’da düzenlenen konferansa katıldılar.

Sanatçılar, “Sanatçılarla Konuşma” adlı konferansta belgesel ve video gösteriminin yanısıra proje mekanlarıyla ilgili bilgileri aktardılar; konferansın sonunda ise konuşmacılar ve dinleyiciler hep birlikte bienal için üretilmiş, ‘sanat eseri’ simitleri yediler.
Bozhkov, Phelps, Vidokle ve Aranda, etkinlik süresince üretecekleri işleri hem sergileyecek hem de Beyoğlu sokaklarında satışa sunacaklar.

Sanatçılar ve işleri
1996’dan bu yana bütün gelir ve giderlerini takip eden ve her çizimin bir finansal hareketi belgelediği bir sistem oluşturan Danica Phelps, İstanbul’daki tüm alışverişlerini aynı sistemle belgeleyecek ve yapacağı çizimlerin birer kopyasını sergileyecek.

Bulgar kökenli New York’lu sanatçı Daniel Bozhkov, Bulgarca’da hâlâ geçerliliğini koruyan ama artık kullanılmayan Osmanlıca kelimeler şeklinde üretilen simit ve krakerleri, Beyoğlu’nda satışa sunacak.
Anton Vidokle ve Julieta Aranda ise “Popular Geometries” adlı özel bir dergiyi hazırlamış ve basmışlar; sıra dağıtımda. Frankfurt’ta yayınlanan “Revolver Archiv fur aktuelle Kunst” gazetesinin İstanbul versiyonunu oluşturacak gazete, Türkçe ve İngilizce hazırlanmış.

19 Ekim’de başlayacak ve Uluslararası İstanbul Bienali’nin sona ereceği 16 Kasım tarihine kadar devam edecek “Sensiz Bir Hiçim…”, Fluent~Collaborative, The Roy and Niuta Titus Foundation ve Artists Space (New York) tarafından destekleniyor.
Proje mekanlarını gösteren harita, projelerin gelişim sürecini belgeleyen video ve bilgi metinleri Platform’dan temin edilebiliyor.

“Sensiz Bir Hiçim…”
“Sensiz bir hiçim ... ”(“Without You I’m Nothing ...”), Amerikalı stand-up komedyeni ve mizahçı Sandra Bernhard’ın bir mazoşisti hicvettiği performansının adı. Aynı zamanda, sanatçı Felix Gonzalez-Torres’in “izleyicisi olmadan … işim bir hiçtir” yorumuna atıfta bulunuyor.
Birbirinden tamamen farklı gibi görünen 2 cümle, 70’li yıllarda başlayıp 90’larda zirveye ulaşan, sanatçı ve performansçıların izleyicileri ‘katılımcı’ olarak algıladığı dönemi simgeliyor.

Satmak, satın almak ve takas yapmak, iki taraf arasında karşılıklı güven, inanç ve çıkar ilişkisini kapsayan, bu yolla taraflar arasında karmaşık bir bağ yaratan günlük uzlaşma araçlarıdır. Alışverişin merkezinde arzu, gereksinim ve etiğe bağlı karmaşık bir dinamik yatar. Bu da nihayetinde kişinin değer sistemini sorgulayan bir araçtır.

Geç kapitalist düzenin son aşamasında, küresel ekonomilerin dayattığı hâkim güç, tüketim kültüründe etkili bir etik anlayışın işler hale gelmesini gittikçe zorlaştırmaktadır. Ticari ekonominin diğer biçimlerinde olduğu gibi, bu etki, uluslararası sanat pazarında da kendisini gösterir. Piyasa ekonomisi İstanbul’da yaygın bir sivil girişim ve halk kültürüdür.

Antik pazarlarda belirli ürünleri ve yiyecekleri satanlar ile daha ‘Avrupai’ tatlar sunan modern dükkanların yanıbaşında, yiyecek içecek satan seyyar satıcılarından, korsan ürünler pazarlayan sokak satıcılarına kadar çeşitlilik gösterir ve birbirlerine bağlıdır.

Bu coğrafyada, serbest piyasa ekonomisinin birincil öneminin ‘kültürel alışveriş’, hatta tam anlamıyla ‘uygarlık’ın kendisi olarak algılandığını düşünmek, çok bâriz hatta romantik bir düşünce olarak algılanabilir.
Ticaret (sanat değil), değişik kültürlerin birbirlerinin kodlarını çözümlemede ve toplumsal boyutlarını algılamada hâlâ en önemli çerçeveyi oluşturur.

Sanatçılar ve işleri hakkında

Daniel Bozhkov
New York’lu Bulgar sanatçı Daniel Bozhkov, toplum ‘tüketimi’ için kendi DNA’sından katkılarla Bulgar yoğurdunu üretmekten ve paketlemekten, 15.yy’da Prag’da başarısız olmuş simyacılar hakkında bilgilerin bulunduğu mobil bir turist danışma bürosunun yaratılmasına kadar çeşitli projeler üretti.
“Sensiz Bir Hiçim...” de Bozhkov, annesine artık modern Türkçe’de kullanılmayan, ama Bulgarca’da hala aktif olan Osmanlıca kelimeleri hatırlattırdı.
Bu eski kelimeler, bir tarife dayanarak, İstanbul sokaklarında satılan popüler susam kaplı ‘simit’ biçimine getirilerek yenilebilir kılınacak. Ekmek piktogramlarıyla Bozhkov, ekmek pişirimi ve tüketimin, sindirimin ve tasdiklemenin kaçınılmaz metaforuyla, moderniteye yakalanmış bütün eski kültürlerin birbirleriyle anlaşmak zorunda bırakıldığı bir koruma projesini amaçlıyor.

Danica Phelps
Çalışmalarında, genellikle yaratıcı değerin parasal değerle olan ilişkisiyle ilgilenen Danica Phelps, 1996’dan beri bütün gelir ve giderlerini takip ediyor. Oluşturduğu sistemde, her çizim bir finansal hareketi belgeliyor ve her 1 dolar ince bir renk çizgisiyle, gelirler yeşil, giderler kırmızı, kredi gri olarak temsil ediliyor.

İstanbul’da, marketlerde ve diğer Türk sanatçılarla yapacağı günlük alım, satım veya takaslarını belgeleyecek olan Phelps, orijinal çizimlerinin kopyalarını Platform’un duvarlarında sergileyecek.

Anton Vidokle & Julieta Aranda
Anton Vidokle & Julieta Aranda, “Popular Geometries” adlı özel basım bir derginin yayın, tiraj ve dağıtımından elde edilecek ‘ütopik vaatler’in görüntülerini çoğaltacak. Sanatçılar; eski seyahat reklamları, bulundukları yerle ilgili herhangi bir referans vermeden ideal görüntülerle tasvir edilen gezi yerleri gibi seçilmiş görüntülere, dünyadaki heybetli soyut kamu heykelleri ve onları saran kamusal etkilerle ilgili haberlerine röportaj da ekleyecek.
Frankfurt’ta basılan Revolver Archiv fur aktuelle Kunst‘un İstanbul örneği olacak gazete, Türkçe ve İngilizce basılıp, Beyoğlu’nda halkın kullanımına açık bir alanda ve Platform’da dağıtılacak.

Regine Basha
Austin, Teksas kökenli Regine Basha, 1996 yılından beri New York’ta bağımsız kürator olarak çalışmaktadır. Sanat üzerine yazdığı makaleler art/text, Performance Art Journal, aRude ve Modern Painters dergilerinde yayınlanmaktadır.

Basha, Arthouse’da Yardımcı Küratorlük görevini yürütmekte ve Austin kökenli Fluent Collaborative isimli sanatçı grubunun kurucuları arasında yeralmaktadır.
Regine Basha’nın projeleri arasında 2004 Mayıs ayında, Sculpture Center’da ses üzerine düzenleyeceği “Treble” isimli bir sergi ve 2005 yılında Arthouse’da Teresa Hubbard & Alexander Birchler’in işlerinin ilk ABD sergisi yer almaktadır.
NTVMSNBC

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz