reklam

Haberler
Ekim 2003

Portekiz’den İstanbul’a uzanan 60 yıllık öykü

Portekiz resminin ünlü ressamlarından Julio Pomar’ın “Ötekinin Resmi” başlıklı retrospektif sergisi, Yapı Kredi Kültür Sanat Merkezi’nde sürüyor. Önceki hafta Portekiz Cumhurbaşkanı tarafından açılışı yapılan sergi, 9 Ekim’e kadar görülebilecek. Sergide ağırlıklı olarak boğa güreşi; yazar, şair, siyasetçi portreleri ve Don Kişot betimlemeleri ile sanatçının Brezilya’da ürettiği Pirenepolis ve Xingu Yerlileri gibi eserleri yer alıyor. ‘Tavşan ve Kaplumbağa’ adlı ikili heykel çalışması ise ilk kez İstanbul’da sergileniyor.

1926 yılında Lizbon’da doğan ve 1963’ten bu yana Paris’te yaşayan Pomar, ülkesi Portekiz’in çağdaş sanatla tanışmasını sağlayan bir öncü olarak kabul ediliyor. Ressamın, toplumsal içerikli gerçekçi resimler üreterek başladığı sanat yaşamında giderek değişen resim anlayışı bu sergisiyle bir kez daha gözler önüne seriliyor. İspanya İçsavaşı, Mayıs 68 olayları, Portekiz Özgürlük Ayaklanması gibi ‘sarsıcı’ olaylara tanıklık eden Pomar’ın üslubunu sanat eleştirmeni Pierre Cabanne, “Onun resmi, tuvali kuşatan, bozan, yeniden düzenleyen, sorgulayan, hem yaratıcı hem de yıkıcı edimler silsilesidir. Ritimlerin, renklerin, ışığın ve genişliğin birbiriyle çarpıştığı, yan yana geldiği, olağandışı bir biçimde hareketli birçok unsurun oluşturduğu, kendinizi bıraktığınız; ama sürekli hükmetmeniz gereken bir dünyadır. Dizginlerinin sıkı tutulması gereken bir dünyadır... Pomar’ın resmi, anlaşmazlığın realizminden resimsel düşselliğe, çoğunlukla sentez oluşturur.” sözleriyle ifade ediyor.

Betimlediği imgelere metaforik anlamlar yükleyen Pomar, bir yandan edebiyatla resmi ustalıkla ilişkilendirirken, diğer yandan mitolojik unsurları da resmine ekliyor. Ressam, farklı teknikler kullanarak ürettiği eserlerinde, özellikle hayvan betimlemeleriyle harekete ve güçlerin karşıtlığına dikkat çekiyor. Hayatı ve olayları kimi zaman ironik; ancak her zaman çarpıcı bir üslupla tanımlayan Julio Pomar’ın resmi ile ilgili olarak José Luís Porfírio, ‘Julio Pomar: Değişim ve Yapı’ başlıklı yazısında şunları söylüyor: “Pomar’ın resim antolojisi, kırk yıllık sürekli bir değişim, uzun bir yolculuk, bir günlük ve bir öğretidir. Julio Pomar’ın resmi, olmakla var olmak arasında, vücutla hareket arasında, sürekli bir görme deneyimidir.”

Eserlerini genel olarak temalar ekseninde kurgulayan ressamın ele aldığı konulardan bazıları, Don Kişot, Rugby, Mayıs 68, Metro ve Picasso’nun Minotauros ve Corrida izleklerini birleştirmek amacıyla uydurduğu “La Minotauromachie” sözcüğünü çağrıştıran Tauromachies olarak sıralanabilir. Aynı zamanda sanat ve edebiyat tarihiyle kurduğu ilişkiyi tuvaline de taşıyan Pomar’ın en bilinen eserleri ise Ingres, Van Eyck, Delacroix gibi ressamların tablolarının yorumları ile dünya edebiyatının dört devi Fernando Pessoa, Charles Baudelaire, Mallarmé ve Edgar Allan Poe’nun portrelerine adanmış olan “Kargalar” serisi.
Zaman

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz