reklam

Haberler
Kasım 2003

Acının da ressamıydı

Abidin Dino, ölümünün 10. yılında Ankara, İstanbul ve Paris'te anılıyor. İlki Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde açılan dört sergiye birer katalog-kitap eşlik edecek.

Nâzım Hikmet'in, kendisine 'Sen mutluluğun resmini yapabilir misin?' diye sorduğu ressam Abidin Dino, 'acı'yı işlediği desenlerle ölümünün 10'uncu yıldönümünde tekrar hatırlanıyor.

Ressamı anma etkinliklerinin ilki, Milli Reasürans Galerisi'nde açılan 'Acıyı Çizmek' sergisi. Sergi için hazırlanan kitapta Abidin Dino'nun hasta iken tuttuğu günlüğü de yer alıyor. Montpellier'deki Saint-Charles Hastanesi'nde böbrek ameliyatı geçiren Abidin Dino, hastanede bulunduğu on gün süresince 100 'acı' resmine imza atmış. Böbrek ameliyatı deyip geçmemek gerek, yıl 1967... "Böbrek ameliyatları yeni yeni yapılmaya başlanmıştı o yıllarda. Abidin de ameliyatın sonunda ne olacağını, hatta hayatta kalıp kalmayacağını bile bilmiyordu" diyor ressamın yakın dostu ve 'Acıyı Çizmek'in küratörü Amelie Edgü. Dino'nun hastanede yaptığı yüz resimden sekseni sergileniyor Milli Reasürans'ta. Her ne kadar serginin başlığı kötü biten bir filmi anımsatsa da, Abidin Dino'nun resimleri, sonraki karesi heyecanla beklenen çizgi romanlara benziyor. Üstelik mutlu sonla bitiyor. Amelie Edgü'nün deyimiyle, "Hastalık, ameliyata hazırlık ve ameliyat tam bir işkence. Ama bu çizimlerin hepsinde umut var, sonunda mutlaka iyileşmek var."

Beş sergi, dört kitap
Abidin Dino'nun eserleri, 22 Kasım'a kadar sürecek 'Acıyı Çizmek'in yanı sıra Ankara Galeri Nev'deki 'Güzin'in Abidinleri', Yapı Kredi Kültür Sanat Merkezi'ndeki 'Selçuk Demirel'in Abidinleri' sergileri ve İstanbul Galeri Nev'de açılacak bir başka sergi aracılığıyla izleyiciyle buluşacak. Bunlarla birlikte Paris'teki Galerie Vielle du Temple de, 'Abidin Dino Retrospektifi'ne ev sahipliği yapacak.

Dino'nun 'bir sergi sergidir ama bir sergi mutlaka kitap olmalıdır' sözlerini anımsayan Amelie Edgü, bütün sergiler için ayrı ayrı kitaplar hazırlandığını da müjdeliyor: "Biz 'Acıyı Çizmek'i hazırladık. Bu kitabın metinleri Abidin'in yazdıklarından oluştu. Galeri Nev'de açılan sergiye Ferit Edgü'nün, Yapı Kredi'dekine Selçuk Demirel'in metinlerini yazdığı katalog-kitaplar eşlik edecek. Paris'te açılacak retrospektif serginin metinlerini ise Yaşar Kemal yazdı. Keşke Abidin yaşasaydı ve bunları görseydi."

Abidin Dino ile dostluğu 60'lı yılların başına dek uzanan Amelie Edgü, Dino'yu hatırlamanın önemini sıkça vurgularken, "O yalnız bizimle arkadaş değildi. Picasso'yla da, Aragon'la da, yani herkesle arkadaştı. Paylaşmaktan öte vermeyi severdi. Gerçekte hiç baba olmadı ama 'baba' bir insandı. Bazı insanların yok olmaması gerekir, işte Abidin öyleydi. Şimdi beş sergi ve dört kitapla o yeniden aramızda. Umarım ona layık şeyler yapıyoruzdur ve umarım herkes Abidin Dino'yu yeniden alkışlayacak..."
'Acıyı Çizmek' 22 Kasım'a kadar Milli Reasürans Galerisi'nde.
Radikal

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz