reklam

Haberler
Kasım 2003

Cumhuriyet’ten portreler sergisi...

Topkapı Sarayı Müzesi’nin Cumhuriyet’in 80. Yılı kutlamaları çerçevesinde düzenlediği “Cumhuriyet’in İlk Yıllarından Portreler” sergisi, açıldı.

Müzenin Has Ahırlar Binası’nda gerçekleştirilen serginin açılışında konuşan Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Filiz Çağman, sergide, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde doğmuş ve Cumhuriyet döneminin ilk 50 yılında yaşamış devlet adamı, bilim adamı, işadamı, ressam, müzisyen, yazar ve şairlerin portrelerinin yer aldığını anlattı.

Sergide, 48’i Topkapı Sarayı Müzesi koleksiyonuna ait, 58 eserin bulunduğunu ifade eden Çağman, diğer eserlerin Sakıp Sabancı Müzesi ve İş Bankası koleksiyonundan sergilenmek üzere alındığını bildirdi.
Çağman, “Bu sergi, Cumhuriyet’in idealizmini, coşkusunu, duygusallığını ve romantizmini yansıtıyor” dedi. Daha sonra sergi, İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı tarafından açıldı.

Sergide, İbrahim Çallı ve Feyhaman Duran imzalı Mustafa Kemal Atatürk portreleri dikkat çekerken, aralarında İsmet İnönü, Fethi Okyar, Fevzi Çakmak, Kazım Karabekir, Talat Paşa, Refet Bele, Enver Paşa, Celal Bayar, Refik Saydam, Recep Peker, Hasan Ali Yücel, Osman Hamdi Bey, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Tevfik Fikret, Namık Kemal ve Vehbi Koç’un da bulunduğu ünlü isimlerin portreleri yer alıyor.

Yağlıboya, pastel ve karakalem gibi tekniklerle yapılmış resimlerde, son Halife Abdülmecid, İbrahim Çallı, Halil Paşa, Nazmi Ziya Güran, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eşref Üren, Sabri Berkel, W. Kraus, F. Vinorf gibi ressamların imzası bulunuyor.
Sergi, 30 Kasım tarihine kadar açık kalacak.
NTVMSNBC

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz