reklam

Haberler
Aralık 2003

Munch'un 'Çığlık' ında gök neden kızıl?

Norveç’in büyük ressamı Edward Munch’un (1863-1944) “Çığlık” resminin neden lavların parlak kızılını yansıttığı sorusuna yanıt, gökbilimcilerden 110 yıl sonra geldi.

Teksas Eyalet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Donald Olson ve meslektaşları, Endonezya’nın Krakatoa Yanardağı’nın neredeyse tüm dünyayı aydınlatan muazzam intifadasının Munch’a büyük esin verdiğini, yağlıboya resmin, tümüyle üstadın hayal gücüne dayanmadığını aktarıyorlar.

1883’teki Krakatoa püskürmesi, yeryüzünde insan soyunun kaydedebildiği en muazzam yanardağ patlamalarından biriydi. Öyle ki, yerkürenin öbür yarısında gökyüzü, geceleri onun atmosfere püskürttüğü yanan küllerle aylar boyu ‘kızıl alacakaranlıklara’ gömülüyordu.

Sky and Telescope Dergisi’nde yayımlanan gökbilimcilerin açıklamasına göre, Munch’un 1893’te, yani Krakatoa’nın püskürmesinden 10 yıl sonra yaptığı ve bugün Oslo Ulusal Galerisi’nde sergilenen başyapıtı, temel ilhamını, Kasım 1883’ten Şubat 1884’e dek, “20 bin km öteden” dünyanın öteki ucundan gelen yanardağ fışkırmasının Avrupa ve Norveç’in semalarını geceler boyu kızıllara boyamasından alıyordu. Önce annesini, ardından da iki kardeşini ve babasını kaybeden Munch, veremi, ölümü, ‘Hasta Çocuk’ (1886, Ulusal Galeri, Oslo), ‘Ölüm Odası’ (1892, Munch Müzesi, Oslo), ‘Ölüm Döşeği’ (1895, Rasmus Meyers Koleksiyonu, Bergen) ve ‘Ölü Anne’ (1899, Sanat Salonu, Bremen) resimlerinde aktardı.

‘O Yerde’ Duyulan Heyecan
Prof. Olson, tespitlerini doğrulamak için Norveç’in başkenti Oslo’da yaptıkları turun heyecanını “Munch’un Krakatoa ışıklarını, arkadaşlarıyla sokakta yürürken gördüğü dönemeci dolandık ve 120 yıl önce, (resmi yapışından 10 yıl önce) güneybatıdan, dünyanın öte yarısından, gece semadan gelen kızıl ışıltıya baktığı tam noktayı belirlemiştik” diye ifade etti.
NTVMSNBC

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz