reklam

Haberler
Kasım 2003

Duygulara hitap eden tasarımlar

Yer: Paris, Centre Pompidou. Çokyönlü Çağdaş Sanat Merkezi. Konu: İnteraktif tasarım. Sanal dünyadaki tasarım yeniliklerine dair bir sergi. 19 Ekim'de açılan sergi, 6 Ocak'a kadar sanat, tasarım, bilim ve iş dünyasından insanların bir araya getirecek.

Dijital hayatlarımızın bir parçası haline gelen interaktif iletişim, doğal olarak kendi tasarımını yaratıp bunu giderek geliştiriyor. Bu alandaki tasarımcıların hedefi teknolojinin günlük hayatın içinde erimesi; buram buram 'teknik' kokan görüntünün ortadan kaldırılarak, kullanıcı dostu ve sempatik nesneler yaratılması, kullanılan nesne ile kullanıcı arasında bir ilişki oluşturulması. "İnteraktiviteyi insana maksimum duygu yoğunluğu ve gerçeklik hissi verecek şekilde tasarlamak" diye açıklıyor amacını, serginin katılımcılarından MIT profesörü Hiroshi Ishii. Söz konusu 'gerçeklik hissini' vermenin yoluysa duyu organlarımızı yoğun olarak harekete geçirmek. Zaten sergi temasının alt başlığı da 'Duyumsal Deneyim'.

Yerleştirmelerin, nesnelerin ve yaratıcı web tasarımlarının bir araya getirildiği bu sergide, birbirinden ilginç çalışmalar var. Örneğin, sanal bir ortamda okunan kitap. Uzaktan baktığınızda sayfaları bembeyaz görünen bir kitap, yanına yaklaşıp sayfalarına dokundukça okunur hale geliyor, elin dolaştığı bölümdeki yazı karakteri de giderek büyüyerek okumayı kolaylaştırıyor. Diğer bir çalışmada, top pingpong masasına her değdiğinde yüzeydeki desenler değişiyor ve buna uygun elektronik bir müzik ortama eşlik ediyor. Burada masatenisi, dijital ile gerçek dünya arasında bir arayüzey görevi üstleniyor.

Yeni varoluş biçimleri yaratmak
Yapılan kolokyumda ise katılımcılar sergilenen eserlerini anlatma fırsatı buldu. Bu bölümü de profesör Ishii'nin sözleriyle özetleyelim: "İnteraktif tasarımda amaç yeni ürünler değil, yeni düşünce biçimleri yaratmak; insanlara öyle bir gözlük takmalı ki, onu taktıklarını fark etmeden dünyayı daha önce hiç hissetmedikleri bir biçimde algılasınlar." Bir anlamda yeni varoluş biçimleri yaratmak olarak da yorumlanabilecek bir yaklaşım...
Radikal

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz