reklam

Haberler
Kasım 2003

Bir yıldan geriye kalanlar World Press’in fotoğraflarında


Eric Grigorian

Dünyanın saygın fotoğraf kurumlarından World Press Photo, (WPP) ‘görüntü kirliliği’nden muzdarip zihinlere sadece hatırlanmaya değer olan ya da başka bir deyişle unutulmaması gereken ‘o an’ın fotoğraflarını sunuyor.

Yaşadığımız çağa tanıklık eden haber fotoğrafçılarının iç savaşlarda, yoksul ülke sokaklarında, başkanların odalarında ya da taş ocaklarında çektiği fotoğraflar, 29 Kasım-20 Aralık tarihleri arasında İstanbul Darphane’de sergilenecek. World Press Photo’nun, geçip giden yılın yansımasını basın fotoğrafçılarının gözünden okuyabilmek amacıyla 53 bin 597 fotoğraf arasından seçtiği 200 fotoğraf, ‘yılın en iyi basın fotoğrafları’ olmakla kalmayıp, o yılı en iyi anlatan tarihî dokümanlar olarak da kayıtlara geçiyor. Geçtiğimiz yıl, Fotoğraf Vakfı Girişimi aracılığı ile İstanbul’da gerçekleştirilen sergi, bu sene de Fotoğraf Vakfı Girişimi ve İFSAK’ın katkılarıyla 19. Fotoğraf Günleri kapsamında sanatseverlerle buluşacak.

Profesyonel haber fotoğrafçılığını desteklemek amacıyla 1955 yılında Hollanda’da kurulan WPP, 1957 yılından bu yana dünyanın en kapsamlı ve prestijli basın fotoğrafları yarışmasını düzenliyor. Her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinden foto-muhabirlerinin katıldığı yarışmada, sanat, bilim-teknoloji, spor, çocuk ve doğa gibi 9 farklı kategoride ödül veriliyor. Ödüllü fotoğraflardan oluşan sergi ise İtalya, Almanya, Yunanistan, Belçika gibi çeşitli Avrupa ülkelerinin yanı sıra, Japonya, Çin ve Malezya gibi Doğu ülkelerini de dolaşıyor. İstanbul Darphane’de Tervehane 2 odasında izlenime açılacak World Press Photo sergisinin Türkiye’den sonraki durağı ise Fransa...

Olayın en kritik anını tüm doğallığıyla yansıtan fotoğrafları sergilenmeye değer bulan kurum, ‘görsel tanıkların’, ‘göz tanıklı’ğına prim veriyor; nitekim World Press’in ödülünün de ismi bu: “Eye Witness”-”Göz Tanıklığı”... Basın fotoğrafçıları için en sevimsiz kelime ise ‘kurgu’. Objektifin ardındaki gözün insanları ve olayları dilediği gibi yönlendirmesi, bu tanıklığın güvenilirliğine ve belge olma niteliğine gölge düşürüyor.

WPP semineri bu yıl tamamlanıyor
Kamuoyunun basın fotoğrafına karşı olan ilgisini artırmak ve özgür bilgi alışverişini yaygınlaştırmak isteyen World Press Photo, değişik ülkerlerde seminerler ve paneller düzenleyerek basın fotoğrafçılığının profesyonelleşmesinde rol oynuyor. WPP’nin Türkiye’de Fotoğraf Vakfı Girişimi ev sahipliği ile 2001 yılında başlattığı ‘Genç Basın Fotoğrafçıları İçin Seminerler’ ise bu yıl tamamlanıyor. Genç basın fotoğrafçılarına uluslararası alanda kendini ifade etme imkanı sağlayacak olan projede, Time, Stern ve Le Monde dergilerinin fotoğrafçıları ile editörleri, MAGNUM, AP, AFP ve Reuters ajanslarından temsilciler katılıyor. Proje sonunda fotoğrafçıların çalışmaları önce Türkiye, ardından da çeşitli ülkelerde sergilenecek.
Zaman

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz