reklam


Eğitimler

Kaçırmayın  Yeni
Etkinlik Bildirme

TMÖB - 5. Türkiye Mimarlık Öğrencileri Buluşması
tarihi: 7-11 Şubat 2001 yeri:  Msü Fındıklı, İtü Taşkışla, Ytü,  İstanbul

"97 Şubatında ‘ Mimarlık Eğitimi; ne , nasıl, neden’ sorularıyla 1.cisi Gazi Üniversitesi mimarlık öğrencilerince Ankara’da düzenlenen buluşmanın 5.cisi, İstanbul’daki 5 üniversite ( MSÜ, İTÜ, YTÜ, YEDİTEPE, İKÜ ) öğrenci koordinasyonunca hazırlanmakta olup, 7-11 Şubat 2001 tarihleri arasında Msü Fındıklı, İtü Taşkışla, Ytü atelyelerinde gerçekleştirilecektir.

Bugüne değin gerçekleştirilen diğer üç buluşma ; ‘Mimarlıkta Ürün’, ‘Yöntem’ ve depremin ardından ‘Meslek, Yetki ve Sorumluluk’ temalarıyla mimarlık terminolojisini oluşturan değerleri teoriden pratiğe bir yelpaze içinde sorgulamayı sürdürmüştür.

Buluşma mekanının İstanbul’a kayması ise bu anlamda iki farklı gerçeğin yansımasıdır: Bunlardan birincisi İstanbul’daki mimarlık öğrencilerince bu nitelikte bir organizasyon içinde daha yakından olabilme ihtiyacının hissedilmesi ve heyecanın ve içeriğin her yeni buluşmada bir öncekine nazaran azaldığı düşüncesiyle ‘tebdil-i mekanda’ fayda olduğu görüşünün Gazi Üniv. öğrencilerince ifade edilmesidir.

MÖB’ un organizasyon çalışmaları 17 Kasım,Cuma günü MSÜ 1.Kat Atelyesinde yapılan toplantıyla başlamıştır. Sürecin organizasyonun - daha önce öngörüldüğü gibi; İstanbul’daki tüm Mimarlık Fakülteleri temsilcilerinin katılabileceği bir ortak yapı altında yürütülmesi gerekliliğine ilişkin- öneri doğrultusunda devamı teyid edilmiştir.

Çalışma ile ilgili , öncelikli olarak yapılması gereken geçmiş döneme ilişkin bilgilendirme ve tematik yapının oluşturulmasının 2 haftalık bir süre içerisinde ivedi olarak gerçekleştirilmesi hususunda fikir birliği sağlanıp, bu doğrultuda çalışma alanları belirlenmiştir.

Çalışma sürecine 18 Kasım, Cumartesi Mimarlar Odasında İKÜ, YEDİTEPE, YTÜ, İTÜ ve MSÜ temsilcilerinin katıldığı bir toplantıyla devam edilmiş daha önce alınan kararlara istinaden 1 Aralık Cuma günü yapılacak önbuluşmaya kadar yapılması gereken çalışma alanları hususunda görev dağılımları belirlenmeye çalışılmıştır. Öğrencilerin ‘buluşma’ dan beklentileri ve ilgi alanlarının belirlenmesi amacıyla bir anket hazırlanmış, aynı zamanda buluşma bilgisinin de aktarımı gerçekleştirilmiştir.

Cengiz Bektaş ile bir söyleşi gerçekleştirilmiş, buluşmanın İstanbul’da olmasının özelde bir anlam taşıyabileceği ifade edilmiştir.

1 Aralık’ ta sürece Gazi Üniv.’den katılan Özlem Taşkın ve İsben Önen’ in organizasyon çalışmalarına ilişkin deneyimlerini aktardıkları önbuluşma ile devam edilmiş;tema önerileri gerçeklik sanallık, ekoloji, kalıcılık ve idea(L) ve İstanbul tartışılmıştır.

2 Aralık’ ta yapılan toplantıda MÖBÖK* komiteleri( Çağrı, Sponsor, İletişim, Resmi Haberleşme, Gezi, Program ) kurulmuştur. Tema’ nın idea(L) olması karara bağlanmıştır. Yine de sürecin perspektiflerinin açınlanabilmesi adına söyleşiler yapılması kararlaştırılmıştır.

Bu amaçla yapılan söyleşilerin ilkine Msü Grafik bölümü öğretim görevlisi Aykut Köksal ile başlanmıştır. Etik ve Türkiye’de Mimarlık Bilgisi Meşruiyeti bağlamında , medya’ nın sahte bir mimarlık ortamını yansıladığı üzerine görüşleri değerlendirilmiştir.

Ytü’ den Uğur Tanyeli ve İhsan Bilgin ile evrenselleşme, Avrupa Birliği, sanallık ve mekan başlıkları üzerinde durulmuştur. Hakkı Önel ile 595 ve 601 no’ lu Kanun Hükmünde Kararnameler hakkında değerlendirmeler yapılmıştır.

9 Aralık’ taki toplantıda ise 5.ci buluşmanın konusu ‘ globalleşme sürecinde gerçeklik ve sanallık ’ olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda ‘Kütle biçim’ şeklinde varolmayan bir mekanın günümüz dünyasında sunduğu perspektiflerin izlenebilmesi, fiziksel mekanla kurduğu diyalog ,yerel/ evrensel dualitesiyle Türkiye’nin bu süreçteki rolü’ nün tartışılması beklenmektedir.

Atelye çalışmalarıyla da, etkinliğin salt bir izlence-tartışma olmaktan öte bir gerçeklik içerisinde sürdürülmesi, gezi ve eğlencelerle keyifli hale getirilmesi düşünülmektedir.

MÖB; eğitimin edilgen parçası olarak öngörülen öğrencinin, sürecin yapılanmasında da aktif rol alması gerekliliği düşüncesiyle, farklı yorumlar altında mimarlık formasyonunu kazanmaya çalışan öğrencileri çeşitli atelyeler ve tartışma platformlarında karşılaştırmayı hedeflemektedir.

Etkinliğe bu alanda üretebilecek tüm mimar ve öğrencilerle , diğer disiplin temsilcileri davetlidir.

İletişim için:

Katılım formunu PDF dosyası olarak burdan alabilirsiniz. 

Bahadır Murat Güngör 0212-2428038 [email protected]
Mustafa Kahraman 0532-4402241 [email protected]

[email protected] (koordinasyon sürecini devamlı izleyebilmek için)

Web sayfası hazırlanmaktadır.

*MÖBÖK: Mimarlık Öğrencileri Buluşması Öğrenci Koordinasyonu "

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz