reklam


Toplantılar

Kaçırmayın  Yeni

"Şehircilikte Reform" Kolokyumu
06 - 08 Kasım 2003, Mersin

Konu: 8 Kasım Dünya Şehirclik Günü "Şehircilikte Reform" Kolokyumu

Tarih: 06 - 08 Kasım 2003

Yer: Mersin

8 Kasım Dünya Şehircilik Günü etkinlikleri kapsamında, bu yıl 27.si düzenlenecek olan kolokyumun konusu "Şehircilikte Reform" olarak belirlenmiştir. Konu seçiminde gerek Türkiye'de kentlerin içinde bulunduğu sorunların zorladığı yeni yaklaşım ve çözümleme ihtiyaçları, gerekse Türkiye'de son yıllarda kentlere ve planlama kurum ve araçlarına yönelik olarak yeniden yapılandırma çabalarının yoğunlaştığı bir döneme girilmiş olması belirleyici olmuştur. Bu yoğunlaşmanın temel nedeni, kentin ve kentleşme dinamiklerinin ve bunların bazı pratik sonuçlarının değişmiş olmasıdır. Bu değişimin iki ana eksen çerçevesinde yaşandığını söylemek olasıdır. Bunlardan birincisi, tüm ülkelerin karşı karşıya olduğu ekonomik ve siyasi yeniden yapılanma süreci, ikincisi ise, birincisiyle ilişkili olarak, Türkiye'de ekonomik, siyasi ve sosyal alanlarda deneyimlenen değişim çabalarıdır. Ekonomik ve siyasi alandaki bu yeniden yapılanma çabalarının yarattığı sosyal ve mekansal sonuçlara önceki dönemlerin araçlarıyla çözüm aramanın sorunlar yaratacağı açıktır. Ülkenin ekonomik olarak bir kriz sürecinde bulunmasına ek olarak, nüfus artış hızının azalması, kırsal alanlardan kente olan göçün yavaşlaması, daha çok kentler arası göçün yaşanması gibi süreçler kentleşmenin ekonomik ve sosyal olarak yeniden tanımlanmasını gerektirirken; büyümeye dayalı kentsel gelişimin ekonomik olarak ölçeğini kaybetmesi, kente müdahale ve yaklaşım biçimlerini değiştirmektedir.

Bu bağlamda, son dönemde ulusötesi, ulusal ve yerel düzeylerde etkili çevrelerin somut tasarılarla gündemi oluşturması ve bu gündeme bağlı olarak yeni yasal/yönetsel ve kurumsal yapılar oluşturma talepleri, kentlere daha farklı kaygılardan yaklaşan çevrelerin eleştirel bir çerçevede alternatifler üretmesini gerekli hale getirmiştir. Kolokyumun temel hedefi, alternatif bir yaklaşımın somut önerilerini düşünmeye yönelik bir platform oluşturmak olarak görülmelidir. Başka bir deyişle, Türkiye kentlerinin yeni büyüme ve dönüşüm dinamiklerinin anlamlı bir analizi için başlangıç yapmak, farklı güç ilişkilerinin çeşitli tasarılarla gündemi oluşturmasına karşı geliştirilebilecek alternatiflerin de çıkış noktası olacaktır. Örneğin, böyle bir çerçevede, 'yerel yönetim reformu' ya da 'Şehircilik ve Yerleşmeler (İskan) Bakanlığı' olarak tanımlanan kurumsal yapılanma modellerine geçerli bir katkı yapmak mümkün olabilecektir. Bunun yanında, bundan böyle şehirlerin planlanmasında daha belirleyici hale gelebilecek etmenlerin planlama pratiklerimizi ne şekillerde zorlayacağının da anlamlı tartışmalarını yapmak mümkün olacaktır.

Daha önce düzenlenen "Geleceği Planlamak" konulu kolokyum, kuramsal açılımlar konusunda belirli bir yetkinliğe ulaşmışsa da, planlamanın yasal/yönetsel ve kurumsal yeniden yapılanması boyutlarına ilişkin öneriler konusunda yeterli olamamıştır. Bu nedenle, "Şehircilikte Reform" kolokyumunun temel sonuçlarından birisi de bu eksikliğin giderilmesine katkıda bulunmak olmalıdır.

Bu çerçevede Şehircilikte reform konusunda iki temel yeniden düşünme alanının var olduğu görülmektedir. Bunlar;

Şehirlerin Gelişim, Değişim ve Dönüşümüne Yönelik Müdahale Biçimleri ve Araçlarının Yeniden Düşünülmesi ve Yapılandırılması: Bu çerçevede planlama yaklaşımlarının çeşitli boyutlarıyla ele alınıp, mevcut yapılanmanın sorunlarını tespit etmek, bu sorunlardan yola çıkarak planlama alanında yeni yaklaşımların ve araçların neler olabileceğinin tartışılması gerekli görünmektedir. Bu tür bir kaygı temelinde, planlamaya yeni boyutlar kazandırmanın yanında, planlar arası kademelenme sorunları, bölgesel ve yerel ölçeklerde yeni planlama yaklaşımlarının ve uygulamalarının neler olabileceği ve bunun daha alt ölçekteki planlarla nasıl ilişkilendirileceğini de tartışmalıdır. Bu bağlamda, tartışma konuları,

Kentsel vizyon tartışmaları,
Planlamada kalkınma modelleri ile bütünleşik yeni stratejik planlama anlayışları,
Sağlıklaştırma, yenileme, güçlendirme, dönüşüm,
Koruma,
Gelişme bölgeleri,
İmar hakkı transferi,
Gayrimenkul artış vergisi,
Tarihi ve doğal değerleri koruma fonu,
vb. olabilecektir.

Şehirlerin Gelişimine Yön Veren Kurumsal Yapıların Reformu: Bu çerçevede gerek merkezi gerekse de yerel düzeyde sorumluluk üstlenen yönetsel yapıların yeniden örgütlenmesi, bu örgütlenme içinde merkezi-yerel yönetimler arası ilişki, yerel düzeydeki birimler arası ilişkilerin de yeniden düşünülmesi aciliyet kazanmaktadır. Yeni yönelim doğrultusunda, bölgesel gelişme ajansları, il özel idareleri ve valiliklerin izleyen dönemde daha etkili roller üstlenecekleri görünmektedir. Bu tür bir yapılanmanın analizi ve ortaya çıkaracağı sorunların yanında, alternatif bakış açılarının ve yeni idari-mali kurumlar ve örgütlenme modellerinin geliştirilmesi beklenmektedir. Bu bağlamda, tartışma konuları,

Mevcut merkezi ve yerel idari yapıların planlama ve uygulama düzeylerinde yarattıkları sorunlar ve olanaklar,

İl özel idareleri ve valiliklerin kurumsal yapılanma reformu içinde dönüşüm olanakları,

Belediyelerin idari ve mali yapılarının dönüştürülmesinde olası stratejiler, hedefler, araçlar,

Kurumsal yapılanmanın yeniden biçimlendirilmesinde 'büyükşehir belediyesi' modelinin sunduğu olanaklar ve deneyimlerden çıkan sonuçlar,

Bölgesel kalkınma ajanslarının üstlenebileceği yeni roller,

Planlama etkinliği ve yetki alanlarının tanımlanması bakımından merkezi kurumlaşmanın yeniden tanımlanması, vb. olabilecektir.

Bilim Kurulu
Prof.Dr.Raci Bademli (ODTÜ ŞBP Böl. Öğretim Üyesi)
Güven Bilsel (Erciyes Ün. ŞBP Böl. adına)
Prof.Dr.Fulin Bölen (İTÜ ŞBP Böl. Başkanı)
Erhan Demirdizen (ŞPO Genel Sekreteri)
Feridun Duyguluer (Bayındırlık Bakanlığı)
Yrd.Doç.Dr.Rahmi Erdem (Selçuk Ün. ŞBP Böl. Başkanı)
Prof.Dr.Tamer Gök (Mersin Ün. Mimarlık Fak. Dekanı)
Prof.Dr.Sezai Göksu (Dokuz Eylül Ün. ŞBP Böl. Başkanı)
Prof.Dr.Zekai Görgülü (YTÜ ŞBP Böl. Başkanı)
Yiğit Gülöksüz (Şehir Plancısı)
Prof.Dr.Şule Karaaslan (Gazi Ün. ŞBP Böl. Başkanı)
Prof.Dr.Aykut Karaman (Mimar Sinan Ün. ŞBP Böl. Bşk.)
Prof.Dr.Ruşen Keleş (Ankara Ün. Öğretim Üyesi)
Ömer Kıral (Şehir Plancısı)
Prof.Dr.Akın Süel (İYTE ŞBP Böl. Başkanı)
Bülent Tanık (Şehir Plancısı)
Prof. Dr. Ali Türel (ODTÜ ŞBP Böl. Başkanı)
Ümit Nevzat Uğurel (ŞPO Başkanı)
Tolga Ünlü (Mersin Ün. ŞBP Böl. Araştırma Görevlisi)

Kolokyum yürütme kurulu:
Eser Atak
Osman Balaban
Aynur Yasemin Çakır
Erhan Demirdizen
Serdar Karaduman
Tolga Levent
Bülent Şahin
Tarık Şengül
Gülçin Tunç
Tolga Ünlü
Tevfik Yıldırım
Ali Cenap Yoloğlu
Fikret Zorlu

Düzenleme Kurulu:
Güven Bilsel, Erciyes Üniversitesi
Yavuz Duvarcı, Dokuz Eylül Üniversitesi
Mehmet Gürkan, Kültür Bakanlığı
Zekeriya Özgür, Mersin Yenişehir Belediyesi
A. Tuncay Karaçorlu, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi
Melike Gül, TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi
Dr. Pınar Özden, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi
Serdar Karaduman, TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi
Ayşe Sümen, TOKİ Başkanlığı
Ümit Nevzat Uğurel, TMMOB Şehir Plancıları Odası
Mimar Sinan Üniversitesi
Zekai Görgülü, Yıldız Teknik Üniversitesi
İstanbul Teknik Üniversitesi

Bildiri özetlerinin teslimi:
Kolokyumda bildiri sunmak isteyenler bildiri özetlerini, 800 kelimeyi geçmeyecek şekilde A4 ebadında kağıt kullanarak hazırlamalı, 12 pt., çift satır aralıklı, en çok 3 sayfa olmalı ve en geç 16 Ağustos 2003 tarihinde aşağıda belirtilen iletişim adresinde olacak şekilde; posta, faks ancak tercihen elektronik posta yolu ile iletmelidirler.

Bildiri özetlerinin iletişim adresine gönderilmesini müteakip, özetler Bilim Kuruluna iletilecek ve 12 Eylül 2003 tarihine kadar başvuru sahiplerine yapılan değerlendirme hakkında gerekli bilgilendirme yapılacaktır.

Kolokyumda sunulması uygun görülen bildirilerin ise en geç 24 Ekim 2003 tarihine kadar Oda Genel Merkezine iletilmesi beklenmektedir. Kolokyumda sunulacak bildiriler, kolokyum sonrasında hazırlanacak kitapta basılacaktır. Kolokyum sırasında ise bildiri özetlerinden oluşan kitap dağıtılacaktır. Basıma hazır bildiri; 12 pt., tek satır aralıklı, MS Word, postscript veya pdf formatında olmalıdır.

Başvuru zarfında Adı, Soyadı, Mesleği, Çalıştığı Kurum, Görevi, Adresi, Telefon, Faks, E-posta, Bildiri Başlığı, Sunuşta kullanılmak istenilen cihazlar (tepegöz, slayt, datashow, PC vb.) belirtilmelidir.

Kolokyum İletişim Adresi:İ
TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Merkezi
Hatay Sokak No: 24/17 Kocatepe/ANKARA
Tel: (312) 417 87 70
Faks: (312) 417 90 55
E-posta: [email protected] 
Web: www.spo.org.tr 

Diyalog

Kaya Arıkoğlu 07 Ekim 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Kaya Arıkoğlu hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...

 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz