Yarışma Projeleri

Yozgat Belediye Başkanlığı Ticaret, Kültür ve Sanat Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması

Tarih: Haziran 2008
Satınalma (Erhan Vural-Ozan Özdilek-Gökhan Kodalak-Hasan Gümüşsoy)


Proje Müellifi

Erhan Vural
Ozan Özdilek
Gökhan Kodalak
Hasan Gümüşsoy

Makro Konsept
Yerleşim / Etaplama
Kentsel eşikler değerlendirildiğinde, kuzeydeki hizmet binası ve batıdaki konut bloğu alan üzerindeki iki farklı aktif sınırı oluşturur. Bununla birlikte alanın güneydoğusunda aktif kullanım ve yaya potansiyeli oluşturan kent meydanına yönelim önemlidir. Alanın farklı nitelikteki bu sınır potansiyelleri ile uyum sağlayabilmesi, ana sirkülatif omurgasını merkezine yerleştirmesi ve inşai süreç açısından arzu edilen etaplama prensibi doğrultusunda (batıdaki yapılaşmanın öncelikli inşası), bütün kompleks 4 ana bileşene bölünmüştür.

Kentsel (Aktif / Pasif) Rollerin Paylaşımı
Meydandaki yaya potansiyelinin ticari ve kültürel aktiviteye getirebileceği katkı da göz önünde bulundurularak parselin bu yöndeki sınırının olabilidiğince yayayı davet edici ve içerideki yoğun ticari ve kültürel aktiviteye yönlendirici nitelikte olması öngörülmüştür. Bu, kompleksin kuzey ve batıdaki yapılaşmış sınıra, kendi içinde yapılaşmış bir yapı karakteriyle cevap vermesi, güneydoğudaki açılım potansiyeli yüksek kentsel boşluk ve aktif yüzeylere ise olabildiğine parçalı ve dolaşım odaklı bir yapı karakteriyle karşılık vermesi anlamına gelir.

Kentsel Parçalanma
Meydana cephe veren iki yapı bileşeni, meydana yönlenim vertörünü göz önüne alarak kendi parçalanmalarını düzenler. Bu kütlesel parçalanmalar, mimari mekana boşluklar arasında kurulan görsel ve algısal zenginlikler sunmakla kalmaz, aynı zamanda daha fazla yüzey ve bileşeni kentle iletişime sokar, kente iter. Bu genel tasarım prensibi kompleksin kendi içindeki ilişkilerini de aynı anda biçimleyerek, iç ve dış ilişkileri birbirinin devamı ve sebebi olarak kurgular. Kent böylece yapıya, yapının en çok parçalandığı noktalardan sızar.

Mikro Konsept
Yapı İçi Boşluk

Yapı iç boşlukları, 4 kütlesel bileşenin birbirleriyle kesişim/gerilim noktalarında ve meydana doğru yönelen parçalanma eşiklerinde yoğunlaşır. Bileşenlerin yan yana gelişleri geometrik olarak birbirine dik iki ana boşluk aksı oluşturur. Bu ara boşluklar genelde sirkülatif ve mekan hiyerarşilerine yönelik amaçlar güderlerken, meydana bakan düşey hacim, ana girişi tanımlar ve yayayı ticari/kültürel aktivitelere doğru yönlendirir.

Boşluğa Yapı Taşı Enjeksiyonu
Birbirine bakan boşlukları bütünleyen ve birbirleri arasındaki ilişkileri tamamlayan bir geometrik prensip yapı içindeki her bir boşluğa enjekte edilir. Boşluk, mekan fonksiyonlarına, mekanlar arası hiyerarşilere, insan boyutlarına ve sirkülatif doğrultulara göre kendini başkalaştıran ve onların alışılmışın dışındaki mekan potansiyellerini ortaya çıkarmayı hedefleyen esnek bir yapı taşı tarafından istilaya uğrar.

Boşluğun Yapı Taşlarıyla Organizasyonu
Boşluk içinde beden bulan geometrik yapı taşlarının asıl amacı boşluğu organize etmektir. Bu organizasyon boşluğun yan yüzeylerinde cepheleşen, üst yüzeylerinde çatılaşan, sirkülasyona yön veren ve özellikle kültür ve sanat işlevlerine enstalasyon ve sergi strüktürleri olarak katkı sağlayan bu yapı taşlarıyla sağlanır. Boşluk ihtiyacı olan her türlü desteği (mekansal / algısal / görsel / konstrüktif / fonksiyonel), bu yeni örüntü/örgüden temin eder.

Yapısal Diyagramlar

Fonksiyon
Ofis kütleleri ticaret ve kültür sanata oranla kentle iletişim ihtiyacının daha az olduğu birimlerdir. Bu doğrultuda meydan ile ilişkileri tali kurulur ve sınırdan beslenirler. Aynı zamanda kültür ve ticaretle de buluşabilen kendi özel boşlukları vardır. Ticari ve kültürel aktiviteler ise izin verdikleri boşluk ve mekan hiyerarşileri sonucu kentsel anlamda en prestijli ve aktif sınıra konumlanır ve işlevlerini kentsel etkileşim potansiyelleri çerçevesinde üretirler. Ticari aktivite zemin kotundan bir alt kotta süpermarket ile, bir üst kotta ise kültür ve sanat ile iletişime geçer. Böylelikle zemin ticareti +1/-1 kat yükseklik sınırları içerisinde maksimum verimle çalışır.

Sirkülasyon
Sirkülasyon yatayda ve düşeyde sirkülatif omurga boşluğunda yoğunlaşır. Zemin katlarda parçacıllaşan yapı güneydoğudaki ana girişin dışında kurguladığı birçok kılcalla da kentle iletişimini dinamik tutar. Tüm fonksiyonlar birbirleriyle temas halinde olduklarından, kesişim noktalarında hibrid fonksiyonlarda dolaşım alanları oluşur. Sirkülasyonun boşlukla ve belirli fonksiyonlarla buluştukları özel alanlar yapı taşları tarafından organize edilir. 4 yapısal bileşenin birbirleri arasındaki boşluklar ise tüm katlar boyunca nitelik değiştirerek de olsa varlıklarını korur ve görsel bir sirkülasyona, kesintisiz bir akışa olanak sağlarlar.

Boşluk Düzenleyici
Boşluğu katılaştıran yapı taşı, kendisini istihdam eden düzlem ve boşlukları, kültürel işlevleri doğrultusunda doldurur. Bu işlevlendirme büyük oranda dolaşım odaklıdır, yayalar böylece yapı taşları içerisinde yönlendirilerek dolaşırlar. Düzenleyici fonksiyonların üst üste bindiği hibrid alanlara sahip çıkar. Ofis kütleleri arası bağlantıları kurdukları gibi, ofislerin kültür, sanat ve ticaretle bağlarını koparmamaları yönünde de önemli bir rol üstlenir. Boşluk düzenleyici 4 farklı bileşenin arasını zamk mantığında doldurarak aslında, tüm yapıları birleştirir ve 4 kütlenin de hem kendi içlerinde ve özerk hem de bir arada çalışmasını mümkün kılar.

Boşluk Düzenleyici Yapı Taşı Oluşumu: Voronoi Diyagramı / Delaunay Üçgenlemesi
Düzlemde yer alan sonlu nokta kümesine ait herhangi bir noktaya, kümedeki diğer noktalardan daha yakın konumda bulunan düzlem noktalarının geometrik yerine, o noktanın “Voronoi Çokgeni” denilmektedir. Kümedeki tüm noktaların Voronoi çokgenlerinin birleşimi, o kümenin Voronoi Diyagramı'nı oluşturur (Yanalak, 1997). Bir noktanın Voronoi Çokgeni o noktayı, komşu noktalar denen, o noktaya en yakın konumdaki noktalardan ayırmaktadır. Çokgenin kenarları, nokta ile komşu noktaları birleştiren doğru parçalarının kenar orta dikmelerinden oluşmakta, her nokta kendisine ait komşu noktalar ile birleştirildiğinde “Delaunay Üçgenlemesi” elde edilmektedir. Voronoi Diyagramları doğada arı kovanları, mercanlar, balık pulları, yarası kanatları vb. birçok biyolojik yapılanmada gözlemlenebilir.

Boşluk Düzenleyici Yapı Taşının Üçüncü Boyuta ve Mimariye Aktarımı
Sayısal ortam (mekan/fonksiyon ilişkileri, insan boyutları, düzlem/hacim tercihleri vb. parametreler gözönünde bulundurularak) 3.boyutta belirlenen noktaları yapı içi boşluğunda Voronoi Diagramı ve Delaunay Üçgenlemesi'nden faydalanarak birleştirir. Boşluk böylece hücre prensibinde çalışan tek bir yapı taşından örülmüş olur. Bu örüntü boşluğun üst düzlemiyle karşılaştığı noktalarda çatı davranışı, yan düzlemleriyle karşılaştığı noktalarda cephe davranışı, kültür ve sanat aktivitelerinin yoğunlaştığı iç hacimlerde ise enstalasyon ve sergiler için elverişli kütle/hacim davranışları sergiler. Statik olarak düzlem/uzay kafes mantığında çalışan bu yeni organizasyon modeli esnek oluşum prensipleri sayesinde boşluğun sergilediği farklı hacim/yüzey ilişkilerine kendini adapte etmekte güçlük çekmez.

Projeye ait paftalara www.aboutblank.cc adresinden ulaşılabilmektedir.İmaj Galerisi
Yozgat Belediye Başkanlığı Ticaret, Kültür ve Sanat Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Yozgat Belediye Başkanlığı Ticaret, Kültür ve Sanat Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.