Yarışma Projeleri

Danıştay Başkanlığı Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması

Tarih: Temmuz 2008
5. Mansiyon Hakkında


Proje Müellifi
Mehmet Soylu
Mete Öz

Yardımcılar
Övünç Tarakçioğlu
Murat Demirkoparan
Abdulkadir Yilmaz
Serkan Çerezcioğlu

Perspektifler
Ad Tasarım

Maket
Mehmet Sel

Arsa ve Çevre Verilerinin Değerlendirilmesi
Yarışma arsası Ankara-Eskişehir yolunun güneyinde ve çok sayıda Kamu Binası’nın bulunduğu önemli bir ulaşım alanı üzerinde yer almaktadır. Arsanın batısında imar planında açılması öngörülen 35 metre genişliğinde yol ve doğusunda Yargıtay için ayrılmış arsa bulunmaktadır.

Arsada, kuzey-güney yönü doğrultusunda 8-9 metre , doğu-batı yönü doğrultusunda ise yaklaşık 4-5 metre kat farkı vardır. Bu kat farklarından yararlanarak farklı kat ve katlarda mekân kalitesini ve konforunu artıracak, mekânsal zenginlik sağlayacak düzenlemeler yapılmıştır.

Arsanın dar kenarının Eskişehir yoluna paralel olması, yapılacak tasarımın bu ana akstan fonksiyonel ilişki karmasını zorlamaktadır. Komplekse yaklaşımda algılama etkisini artırmak ve arsaya, binaya uygun şekilde merkezi konumda bir noktadan girmek amacıyla arsanın batı cephesindeki yol kullanılmıştır.

Yapının içinde yer alan sosyal ve kültürel bölümlerin çalışma saatleri dışında kullanımı, servis ve destek amaçlı araçların çalışma saatleri dışında geleceği yeni açılacak bölünmüş yolda bir noktada kavşak açılması faktörleri yanında yapının genel güvenlik konsepti dikkate alınarak riskleri minimize eden tek noktadan arsaya giriş seçeneği tercih edilmiştir.

Kütlesel Düzenleme Dış Mekân Tasarımı
Kompleksi oluşturan tüm kütleleri arsanın doğu sınırına yakın planlayarak bina önünde ve yaklaşım aksında büyük yeşil alanlar oluşturmak istenmiştir.

Eskişehir yolu üzerinde planlanmış çok katlı kamu binalarının aksine, Danıştay Hizmet Binası’nın konseptinde yeşil alanlarla bütünleşmiş, az katlı kütlelerden oluşan tasarım anlayışı ortaya konulmuştur. Kompleksin çok parçalı kütlelerden oluşturulması ile doğayla bütünleşme fikrini üst seviyeye taşımak istenmiştir.

Danıştay’ın bağımsız demokratik özyönetimini ortaya koyan Genel Kurul Salonu ve buna fon oluşturan hiyerarşik kütle düzenlemesinden oluşan kompozisyonun Eskişehir yolundan algılanması tasarımın ana kararını oluşturmaktadır.

Genel Kurul Salonu, Başkanlık Bloğu cephesinden farklı bir yüzey ve form ile ileri çıkarılarak kurum içindeki çok önemli konumu vurgulamaya çalışılmıştır.

Bloklara ait girişler kendilerine özgü tasarımları ile vurgulanmıştır. Başkanlık Bloğu girişi yaklaşık 10 metre yüksekliğinde ve çok geniş tavanı ile temsili özelliği belirtilmiştir. Binanın ana girişi ise iki ana blok arasındaki büyük boşluk tanımlamaktadır.

Otopark düzenlemeleri misafir otoparkı hariç diğer otopark alanları yaklaşıma göre daha geri planda yapılarak kompleks önünde otopark görünümünde kaynaklanan olumsuzluklar minimize edilmeye çalışılmıştır.

Tüm bloklar ve mekanlar kuzey-güney yönü doğrultusunda gelişen "Omurga" diye adlandırabileceğimiz bir aks üzerinde gelişmektedir. Bu mekân iç mekânlar ile dış mekânlar arasında hem görsel hem de fiziki bağlantıları sağlamaktadır.

Kütlelerin ve blokların oluşumunda programın bir özelliği olan çok tekrar eden, fakat çok fazla inşaat alanına sahip Dava Daireleri etkin olmuştur. Bir modül olarak ele alınamayacak kadar fiziki büyüklüğü olan bu bölümler farklı bloklardan farklı mekan oranlarında tasarlanmaya çalışılmıştır.

Sosyal birimlerin yer aldığı blok ana giriş dış mekânının hareketli ve yoğun ortamından uzak, daha sakin bir ortamda kendine özgü bir mekân üzerinde yer almaktadır. Tüm birimlere bağlantı olanağı sağlayan, adına "Sosyal Sokak" diyebileceğimiz bu mekân idari bina ana mekânı olan omurga ile hem fiziki ve hem de görsel ilişkiyi sağlayacak bir konumda, rekreaktif bir yaşam olgusunu ortaya koymaktadır.

Blokların dış yüzeyleri programın verileri de ele alınarak özellikle batı cephesinde dolu-boş denge anlayışları ile kendine özgü bir cephe dili oluşturulmaya çalışılmıştır.

Program Verileri ve İç Mekân Tasarımı
Tüm blokların iç ve dış mekânlarını birbirine bağlayan "Omurga" mekânı, aynı zamanda mekân ölçüleri ile tüm çalışma birimlerinin doğa ile görsel ilişki kurması sağlar. Kuzeyde başkanlık holü Genel Kurul Salonu fuayesinden başlayan "Omurga" mekânı güneyde otopark, sosyal sokak başlangıcına ve doğuda ise soysak sokak ile görsel ve fiziki ilişki içinde bulunmaktadır. Kendi içinde farklı kotlarda zenginleştirilen bu mekânın uzantıları yer yer blokların son katlarına kadar ulaşarak farklı mekân eklentileri ve mekânsal zenginlik, derinlik olgularını ortaya koyar.

Omurga mekânı, giriş holünde itibaren bina içi bağlantılarda, ulaşımda çok iyi bir şekilde algılama ve netlik sağlamaktadır.

Omurga mekânı kuzeyde Genel Kurul Salonu Fuayesi ve Başkanlık Holü'ne çıkarak, oradan Eskişehir yolu ile görsel ilişkiyi kurmamızı sağlar.

Başkanlık Bölümü giriş holü ölçüleri ve doğa ile ilişkisi nedeniyle temsili bir nitelik kazanmakla birlikte Genel Kurul Salonu ve burada yaratılan büyük boşlukla, hacimle bütünleşmektedir. Ayrıca Genel Kurul Salonu’nun iç mekâna bakan dış yüzeyi formu ve yüksekliği ile bu mekânı zenginleştiren ayrı bir öğe olarak ortaya çıkar. Bu hacimsel alan omurga ile hacimsel olarak birleşerek tüm kompleksin bir parçası haline gelmektedir.

Çalışma mekânları koridorlarında hem galeri boşlukları, hem de büro sınırlarının farklılaştırılması ile tek düze mekân ortadan kaldırılmıştır. Ayrıca koridor uzunlukları, kısa ve farklı çözümlerle algılanabilir boyutlara indirgenmiştir.

Sonuç olarak; temsili özelliği olan, kendine özgü tasarımı yaklaşımı ile doğa, kullanıcıları ve ziyaretçileri ile bütünleşen, fonksiyonel kolaylıkları üst seviyeye taşımaya çalışan bir binanın tasarımı yapılmaya çalışılmıştır.Danıştay Başkanlığı Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Danıştay Başkanlığı Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.