Yarışma Projeleri

Gebze Tarihi Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışması

Tarih: Temmuz 2005
1. Mansiyon

Kazananlar: Sunay Erdem, Günay Erdem

Multidisipliner Katılım Üzerine Düşünceler...
Bize göre şehirlerimizin mevcut fiziksel yapılaşmasını birbirlerinden ilişkisiz, kopuk, farklı zamanlarda kararlar alan tasarım disiplinleri ortaya çıkarmıştır. Bu tür yarışmalar tasarım disiplinlerinin birlikte kararlar alabilecekleri kenti ortaklaşa ve bütün boyutlarıyla eksiksiz düşünülerek şekillendirebilme fırsatı sunmaktadır. Farklı tasarım disiplinlerinin kendi özerkliklerini de kaybetmeden sürdürdükleri çalışmaların, diğer disiplinlerin çalışmalarına da zemin hazırlayarak birlikte hareket etme ve bütünsel bir çalışma sunma imkanı doğurması söz konusudur.

Parçaların sistematik birlikteliğinin ortaya çıkardığı yeni özellikler....

“........Bir otomobilin tüm parçalarını yol üzerine birbirinden bağımsız olarak koyduğunuzda, her bir parça var olma sebebi olan fonksiyonlarını bağımsız olarak yerine getirse de, aracın temel görevi olan “ulaşım” kabiliyetini ancak parçalar uygun olarak biraraya getirildiğinde ortaya çıkmaktadır. Aracın ‘‘ulaşım’’ fonksiyonu, tüm sistemin doğal strüktürünün karakteristiğidir; otomobilin birbirinden bağımsız her bir parçasının tek başına sahip olmadığı ancak parçalar bir araya geldiklerinde yeni özellik olan ‘‘ulaşım’’ fonksiyonu ortaya çıkmaktadır.”

Sözünü ettiğimiz tutum, farklı tasarım disiplinlerinin biraradalığının sunduğu tasarımın bütünselliği potansiyelinin yanında, ona ilave olarak bundan çok daha fazlası ortaya yeni özelliklerin çıkabilme potansiyeli.

Araçlı Trafik Ve Yaya Trafiği İlişkileri Konsepti

İlk analizimizde;
1. Gebze Tarihi Kent Merkezinde ,Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Camii, Belediye Hizmet Alanı, İnönü Parkı, Cumhuriyet Meydanı gibi alanların yan yana olmalarına rağmen kopuk oldukları, 
2. Ulaşım güzergahları için düzenlenen kavşaklarda ve yollarda düğüm oluşturarak akışın sağlanamadığı,
3. Var olan yaya sirkülasyonun da araç trafiği yoğunluğuyla engellendiği ve kesintisiz olması gerekirken sorun olduğu görülmüştür.

Çözüm aşamasında;
• Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Camii, Belediye Hizmet Alanı, İnönü Parkı ve Cumhuriyet Meydanı alanlarını bütünleştirerek, alan ve yaya hareketi sürekliliği oluşturulmuştur.
• Ayrıca alanı çevreleyen yol güzergahlarında yapılan revizyonlarla, trafik akışı akıcı hale getirilmiştir.

Mimari Yapılaşma Konsepti

Araştırmamızda da ortaya konan, bir bölümü de şartnamede belirtilen yarışma alanına ait değendirmeler:
• Mevcut tarihsel değeri olan yapıların varlığı,
• Arazi eğiminin kullanılmayan potansiyeli,
• Gebze kent merkezinde kentsel-kamusal yeşil alanın ihtiyacı,
• Önemli kentsel seyir mekanlarının potansiyeli,
• Çevredeki bozuk yapılaşma,
• Mevcut Belediye Hizmet Binasının kimliksizliği, Yukarıdaki olumsuzlukları giderecek ve potansiyelleri değerlendirecek yaklaşım seçeneklerimizin neler olabileceği incelendiğinde:
• Mevcut binaların benzer mimari dilini kullanarak yeni Belediye Başkanlık Temsil Binasının ve Kültür Merkezinin yapılamayacağı,
• Mevcut tarihsel dokunun varlığından yola çıkarak yeni bir dil geliştirmenin bütünlüğü bozacağı ve yeni kimlik problemleri ortaya çıkaracağı da görülmüştür.

Çözüm önerisi olarak:
• Alanın sonradan eklemlenmiş ve yeşil alan bütünlüğünü bozan bütün yapılardan arındırılması,
• Arazi eğiminin sunduğu çoklu zemin oluşturma potansiyeli değerlendirilerek önerilen Kültür Merkezi yapısının ve Belediye Başkanlık Temsil Binasının bu zeminleri işgal etmeyen, tam tersi bu açık kamusal yeşil alanları ‘donatan / besleyen‘ biçimde kurgulanması amaçlanmaktadır.

Bu bağlamda Kültür Merkezi mimari yapısı ve ilişkileri kurgulanırken,
• Arazide var olan mevcut tarihsel dokunun ve meydanların yaya sürekliliği göz önünde bulunduruldu.
• 186 kotu yarışma alanında öncelikle kültür meydanı oluşturarak yarışma alanı içine doğru akıtıldı. Bu meydanın devamında aynı zeminde, kültür merkezinin ihtiyaçlarını karşılayacak fonksiyonlar yerleştirildi.
• Arazinin mevcut topoğrafyasından faydalanarak kültür merkezini gölgeleyecek şekilde tepeden akan üst zemin oluşturuldu ve bu zemin peyzaja terkedildi. Üst zeminde kültür merkezinin ihtiyacı olan bütün doğal ışık boşlukları bırakıldı.

Bu bağlamda Belediye Başkanlık Temsil Binası’nın mimari yapısı ve ilişkileri kurgulanırken,
• Cumhuriyet Meydanı’nın devamlılığını sağlayacak şekilde 188 kotu yarışma alanının içine akıtıldı ve Belediye Temsil Binası ile ilgili bütün fonksiyonlar ilişkilendirildi.
• Arazinin mevcut topoğrafyasından faydalanarak Belediye Başkanlık Temsil Binasını gölgeleyecek şekilde tepeden akan üst zemin oluşturuldu ve bu zemin peyzaja terkedildi. Üst zeminde Belediye Başkanlık Temsil Binası ihtiyacı olan bütün doğal ışık boşlukları bırakıldı.

Kültür Merkezi ve Belediye Başkanlık Temsil Binası içerisindeki kurgulanmış sergi rampalarıyla;
• Kültür Meydanı ve Cumhuriyet Meydanı,
• Binalar,
• Alt zemin ve üst zemin,
• Çevredeki tarihsel doku ve mevcut yapılaşma , arasındaki yaya sürekliliği sağlandı.

Mimarların diğer projeleri hakkında bilgi edinmek için tıklayın.
mimarların kendi sitelerine ulaşmak için tıklayın.

Gebze Tarihi Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Gebze Tarihi Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.