Köşe Yazısı

Ä°stanbul’u hayaller yönetiyor!

Yazan: Ömer Kanıpak Tarih: 16 Ocak 2006
Gazetelerde ve onların yansıması olarak Arkitera.com’dan takip ettiÄŸiniz kadarı ile Ä°stanbul’un “mega” sınırını da aÅŸmış bir takım imar faaliyetlerine gebe olduÄŸunu öÄŸreniyoruz. Bunların hepsinin gerçekleÅŸme ihtimalinin çok düÅŸük olduÄŸunu da dikkate alarak, sadece bir ikisinin bile hayatımıza girmesi ile Ä°stanbul’da yaÅŸayan insanları oldukça fazla etkileyeceÄŸi aÅŸikar.

GeçtiÄŸimiz günlerde Sabah’ta yayınlanan bir habere göre BaÅŸbakanın da himayesi ile Beylikdüzü’nde 17 ayrı okulu barındıracak bir eÄŸitim vadisi projesinden yeni haberimiz oldu. 70 milyonluk nüfusunun çok büyük bir kısmını gençlerin ve çocukların oluÅŸturduÄŸu Türkiye’nin milli eÄŸitim politikası ve bu eÄŸitimlerin barınma ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağına dair 1923’ten beri yazılı çizili, üzerinde oturulup tartışılabilecek tutarlı bir plan program göremediÄŸimiz için bu eÄŸitim vadisinin de akıbetini kolaylıkla tahmin edebiliyoruz, heveslenmiyor heyecanlanmıyoruz bile. O kadar alışmışız ki büyük proje laflarını duymaya, bu projeyi kim yürütüyor, başında hangi mimar, plancı var, kimlere danışılarak yapılmış, bu haberde tek kelime yok bunlara dair. Zavallı gazetecilerimiz için zaten bu tip projeler kağıt üzerinde renkli şık birer çizimden ibaret ki onları da bilgisayarlar çiziyor diye sanıyorlar herhalde. Gazetecilerin projelerin müellifini sorgulamama eksikliÄŸini kendi mesleki yetersizliklerine verelim, onlar için 5N1K bir televizyon programı nasılsa(!). Demirel zamanından kalma uÄŸruna koyunların develerin kurban edildiÄŸi temel atma törenlerinin yerini artık gazetelerde acemice yapılmış üç boyutlu görsel bir takım hayal ürünü projeler, uyduruk maket fotoÄŸrafları, büyük haritaların önünde veya tepesinde iÅŸaret parmakları ve fiyakalı duruÅŸları ile poz veren yöneticiler ve kanaat liderleri aldı.

Bayramın ilk günü bu sefer Hürriyet gazetesinde sürmanÅŸette “7 tepe 7 tünel” baÅŸlığı ile ve içeride tam sayfa bir haberle, bu sefer Ä°stanbul’un tüm tepelerini birbirine baÄŸlayacak onlarca tünelin yapılacağını öÄŸreniveriyoruz. Sanki bir bayram müjdesi gibi bunu sunan Hürriyet’teki fotoÄŸraf oldukça çarpıcı.

Habere göre Kadir TopbaÅŸ, BüyükÅŸehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut PektaÅŸ, Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rafet BozdoÄŸan, Fen Ä°ÅŸleri ve Altyapı’dan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Vural ile Hürriyet gazetesini ziyaret ederek, Genel Yayın Yönetmeni ErtuÄŸrul Özkök, Yayın Danışmanı DoÄŸan Hızlan, Yayın Koordinatörü Fikret Ercan ve Ä°stanbul Ä°stihbarat Müdürü Celal Korkut’a bu devasa projeyi anlatmış. FotoÄŸraftan ve haberden de anlaşıldığı gibi medya liderliÄŸini oynayan Özkök ve ekibi de projeden etkilenmiÅŸ ki sorgusuz sualsiz TopbaÅŸ ne demiÅŸse yayınlamışlar.


Bir kere bu fotoÄŸrafta hiç bir teknik uzmanının olmayışının ne tür bir gariplik olduÄŸunu sorgulamayı bir kenara bırakalım. Haberde verilen ve hayali kurulan (planlanan diyemiyorum) tünellerin toplam uzunluÄŸu Avrupa yakasında 55 kilometreyi, Anadolu yakasında da 7 kilometreyi buluyor. (Habere göre toplam uzunluk 78.8 kilometre) Bu rakamları hafızamızın bir kenarında tutalım.

Dünyada pek çok imar faaliyeti devam ederken, bunlardan çok azı mega proje kapsamında anılıyor. Panama Kanalı’nın açılması, Kansai Havalimanı’nın inÅŸaası, ManÅŸ Tüneli gibi projeler mega inÅŸaat projeleri arasında sayılıyor. Henüz tamamlanan ve son rötüÅŸları yapılan Boston’daki Big Dig (büyük kazı) projesi de bu tip “mega inÅŸaat”lardan biri olarak kabul ediliyor tüm dünya tarafından. Boston’u diÄŸer kentlere baÄŸlayan eyaletler arası otoyolun Boston kenti üzerinden geçen kısmının kent trafiÄŸini artık kaldıramayacak boyuta gelmesi ve yaÅŸanan trafik çilesinin tüm Bostonluların hayat standardını düÅŸürmesi üzerine 1987’de alınan bir karar ile bu yolların yer altına alınması ve Boston trafiÄŸinin rahatlatılması amaçlanıyordu.

Åžimdi bu büyük projeden bir iki sayı verelim: 1987’de alınan karar sonrası ilk kazma 1991 yılında vuruldu. Yani en azından 4 yıllık bir proje süreci var ki karar öncesinde de bir kaç sene ön hazırlıklar için harcandı. 1991 yılında baÅŸlayan bu proje 2005 yılında tamamlandı. 14 sene süren inÅŸaat için toplam 15 milyar dolara yakın para harcandı ve bu proje Amerika BirleÅŸik Devletleri’nin bugüne dek yaptığı en büyük inÅŸaat projesi olarak tarihe geçti. (Daha fazla bilgi bu inÅŸaata adanmış ve oldukça fazla bilgi veren projenin resmi web sitesinden de edinilebilir) Peki yaklaşık 3.5 milyon kiÅŸinin yaÅŸadığı Boston kentinin trafik sorununu çözen ve tarihe geçmiÅŸ bu dev proje için yapılan tünellerin toplam uzunluÄŸu ne kadardı dersiniz? Yaklaşık olarak toplam 26 kilometre.

Tekrar habere ve bu fotoÄŸrafa bakalım isterseniz. Siz ÅŸimdi, 10 milyon nüfusun yaÅŸadığı Ä°stanbul’un altında açılacak toplam 62 kilometre uzunluÄŸundaki tüneller için bu fotoÄŸraftaki Ä°stanbul haritası üzerinden ahkam kesen otorite iddasında bulunan kiÅŸileri gördükten, bu uyduruk haberleri okuduktan sonra, başınızı iki elinizin arasına alarak düÅŸünmez misiniz, biz nerede yanlış yaptık ta hala ve hala hayaller ile yönetiliyoruz ve herÅŸeyi bu sünger misali ne verilirse emen ve bastırınca da yayan medyadan öÄŸrenmek zorunda kalıyoruz diye...Konuyla Ä°lgili Linkler
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Yazara Görüşlerinizi Bildirmek İçin
Buraya yazacağınız görüşleriniz, Arkitera Forum bölümüne yansımayacak, sadece yazara ulaşacaktır. * İşaretli alanlar mutlaka doldurmanız gereken alanları belirtmektedir.
Sizin:
Adınız, Soyadınız *
E-Posta Adresiniz *
MesleÄŸiniz *
Telefon Numaranız Adres seçimi:
Adresiniz
Mesajınız:

ÝPUCU: büyük harf "Y", küçük harf "d", sayý iki, küçük harf "e", küçük harf "n", sayý beþ

Lütfen sol imajdaki resimde görülen dizgiyi yandaki kutucuğa giriniz.
Köşe Yazısı Arşivi
Dönem içindeki köşe yazarlarının listesi aşağıdadır. Yazısını okumak istediğiniz yazarı listeden seçiniz. Bütün yazarların listesini görmek için buraya tıklayınız