Köşe Yazısı

2010 Yılı Köşe Yazıları

Toplam 40 köşe yazısı 2 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 1. yazıdan 20. yazıya kadar olanlar gösterilmektedir.
Ahmet Turan KöksalBizde Mimar Sinan Kafası Yok!Ahmet Turan Köksal, 29 Aralık 2010
Evet yok. Biz hala ve hala Mimari Sinan Kafası'na sahip değiliz. "Sen mi karar verdin?" ya da "Sen de kimsin?" demeyin. Kanıtlarım var. Ayrıca ilk amacım "Nerede eski hassa mimarları, bakın artık çok kötü mimari örnekler var.
Korhan GümüşYaratıcı düşüncenin kültürel mirasın korunmasındaki rolü ne olabilir?Korhan Gümüş, 24 Aralık 2010
Koruma ile yaratıcılık kavramlarının profesyonel dünyayı bir bakıma ters yönde etkileyen bir pozisyonda oldukları söylenebilir. Bu gerilimin nedenleri ne olabilir?
Hüseyin YanarÖdüller ve Yapıtlar: Yüzyıllar Arasında Bir DüetHüseyin Yanar, 26 Kasım 2010
Kiliseye yaklaşırken yol kenarındaki buzlanmış pistte hokey oynayan küçük çocuklar gördüm. Ellerinde uçları dönük sopaları ve özel giysileri ve patenleri ile tel örgüleri ile çevrilmiş, köşeleri yumuşatılmış buz pistinde dönüp duruyorlardı.
Mahmut ŞenolBüyüyünce Mimar Olacağım...Mahmut Şenol, 12 Kasım 2010
Büyüklerin merakı, küçüklerin büyüyünce ne olacağını öğrenmektir. Bunu anlamaya can atarlar... Israrla sorarlar! Alınan yanıtlar ise çoğunluk gülünçtür. Çocuk hayâli hem ne kadar geniş, hem de ne kadar sığdır!
Gürhan Tümerİustinianus ve ProkopiusGürhan Tümer, 5 Kasım 2010
İ.Ö. 6. yüzyılda yaşamış bir Bizans tarihçisi olan Prokopius'un yapıtları genellikle üç ana bölüme ayrılabilir: Birinci bölüm sekiz ciltten oluşan Polemoi (Savaşlar), altı ciltten oluşan Peri Ktismaton (Yapılar) ve ölümünden sonra yayınlanan Anekdota (Anekdotlar) ya da Mystike Historia (Gizli Tarih).
Simla Sunay ÖzdemirKüçük Meydan Büyük Meydana Sormuş...Simla Sunay Özdemir, 15 Ekim 2010
Bir varmış bir yokmuş bir ülkede yalancı çokmuş. Böyle başlamış "köşeli" masal. Bize masal anlatma demeyin. Eli gerçeğe değmeyen kimse masal yazamaz. Bu masal Pinokyo'yu bilmeyen ama yalancı çoban hikâyesini gazete demeçlerinde bol bol kullanan büyük büyük adamlara...
Kaya ArıkoğluMimar Gözüyle Kentsel Tasarım Kaya Arıkoğlu, 23 Eylül 2010
Elektronik iletişimin gelişmesi ve küresel dünya içinde kaybolma korkusuyla "birey" kendi varlığını kanıtlamak istiyor. Örneğin "Facebook", "Fanbox", "Linkedin" benzeri sitelerde, her şahıs kendi kurduğu sanal dünyanın odak noktası olmaya çalışıyor.
Korhan GümüşMetro Köprüsü Başka Türlü Olabilir Korhan Gümüş, 16 Eylül 2010
İstanbul'un gündeminde UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin 34. dönem toplantısında da ele alınan ve kararda etki analizi yapılarak gözden geçirilmesi istenen Haliç Metro Köprüsü var.
Aysim Türkmen"Müphem Haller"Aysim Türkmen, 8 Eylül 2010
İstanbul'da büyük bir kültür endüstrileri yatırım hamlesine şahit oluyoruz. İstanbul bienalinin Dünya'daki başarısı ve Türkiye'nin en güçlü sermayelerinin bienale verdiği destek, son yıllarda gene özel sektörün açtığı sanat müzeleri, İstanbul'un 2010'da kültür başkenti olması...
E. Yılmazgil - P. KusterŞehri KeşfetmekE. Yılmazgil - P. Kuster, 3 Eylül 2010
"From A to B and Back Again"1. Andy Warhol, derinliğine inceden bir gönderme yaptığı felsefesini bu esprili başlık altında toplar. Kitabında günlük hayattaki sıradan olayları ne kadar çeşitlilikle algılayabileceğimizin örneklerini verir, zira kendisi bu konuda oldukça başarılıdır.
Gökhan AvcıoğluMühendisler Aslında Mimar mıdır?Gökhan Avcıoğlu, 26 Ağustos 2010
Dünyanın en eski mesleklerinden biri olan mimarlık ki bu zaman neredeyse sığınma içgüdüsünün doğmasına eş denebilirse de biz inşa üstüne anlam yüklenmesine eş zamanlı diyelim, bu halde bile hesaplamak zor sayılır.
Burak AsiliskenderUzaklara...Burak Asiliskender, 19 Ağustos 2010
Denize öylece uzanmış ahşap bir iskelenin üzerinden uzaklara selam gönderdim, az önce... Arkamda duran huzursuz kalabalığın ve ellerimizle yarattığımız beton yığınların önüne geçtim, gizlemek istercesine. Ne kadarının görünmesine engel olabildim bilmem.
Ebru ErsözÜmraniye'deki Ofis Piyasası Gelişim Sürecini Hatırlama... Ebru Ersöz, 13 Ağustos 2010
Ofis talebinin yoğunlaştığı ve talebin devam edeceğini düşündüğüm Ümraniye bugünlerine nasıl geldi? Yakın tarihe şöyle bir bakmak ve bölge gelişimini hızlandıran unsurları sizler için değerlendirmek istedim.
Ahmet Turan KöksalYöresel Karadeniz MimarisiAhmet Turan Köksal, 5 Ağustos 2010
Ne güzel! Turistik bir konu! Ahşap yapı örneğinde bir değer. Mekansal analizini de yapmak lazım. Bu okuduğunuz da bir araştırma yazısı olabilir. Hatta ve hatta "Doğu Karadeniz'deki ahşap konut örneklerinde çatı aralığındaki açıklıklar sayesinde bilinçli oluşturulmuş hava sirkülasyonunun iklimlendirme ve depolamaya etkileri" diye bilimsel bir araştırma da olabilir.
Nuray TogayYapma CennetlerNuray Togay, 22 Temmuz 2010
...Burada yazar, herşeyden önce, kimi karalamalardan akademisyenliğin hıncını almak istiyor. Akademisyenlik ile memurluk arasında bir karşılaştırma yapıyor ve ayrımlarını çok net bir biçimde belirliyor: Sözgelimi, memurluğun sağladığı zevk, yükselen bir ilerleme çizgisi izler, sonra giderek azalıp düşmeye başlar, buna karşılık akademisyenliğin etkisi bir kez kendini gösterdi mi, hep aynı kalır.
Mahmut ŞenolÇifte Çubuğa SarılmakMahmut Şenol, 8 Temmuz 2010
Günü geldi mi çiftlik hevesi kurmayanı hiç görülmemiştir. Yaşamında bir kez olsun, "Orda bir köy var uzakta, gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür," diye mırıldanmıyanına hiç rastgelinmez.
Orhan AyyüceCengiz Bektaş'a Teşekkür EderimOrhan Ayyüce, 1 Temmuz 2010
Los Angeles'a yirmili yaşlarda iken gelmiştim. O zamanlar bu diyarlarda öyle fazla Türkler yoktu. İnternet daha uzun seneler gelmeyecekti. Tam anlamıyla dünyanın öbür tarafındaydık. Ara sıra elimize geçen Türkçe gazete veya herhangi bir haber kaynağını evire çevire okur, kitaplarımızın arasında saklardık.
Gürhan Tümer"Mimarlığın Özü ve Sözü"Gürhan Tümer, 24 Haziran 2010
Mimarlığın Özü ve Sözü" hem özü, hem de sözü mimarlık olan ilk kitabım. Onu, 1980 yılında bastırmış ve eşim Sumru'ya armağan etmiştim. İzleyebildiğim kadarıyla, bu kitap epeyce ilgi gördü. Bunu, "best seller" oldu anlamında söylemiyorum elbette ki.
Simla Sunay ÖzdemirUçamayan Binalar, Katil LavabolarSimla Sunay Özdemir, 17 Haziran 2010
Samsun'daki yurtta çıkan yangında iki genç kızımızı kaybettik. Bakan Aliye Kavaf "İhmal yok" dedi. Hem Kavaf'a hem de Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'ya bu "kısa yazı" ile seslenmek istiyorsun. Önlem yoksa ihmal oradadır! Demek istiyorsun.
Zühre SözeriBir sokak etkinliğinin düşündürdükleri: Kamusal alanda çalışmak mimarların sosyal sorumluluk projesi midir?Zühre Sözeri, 10 Haziran 2010
Tam olarak on yıl önce, Cihangir'in sokaklarından biri olan Havyar Sokak bir etkinliğe ev sahipliği yapmış ve bu etkinlik çevre halkı, Beyoğlu Belediyesi ve basın tarafından oldukça ilgiyle karşılanmıştı.
Toplam 40 köşe yazısı 2 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 1. yazıdan 20. yazıya kadar olanlar gösterilmektedir.
Köşe Yazısı Arşivi
Dönem içindeki köşe yazarlarının listesi aşağıdadır. Yazısını okumak istediğiniz yazarı listeden seçiniz. Bütün yazarların listesini görmek için buraya tıklayınız