Köşe Yazısı

2009 Yılı Köşe Yazıları

Toplam 45 köşe yazısı 3 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 1. yazıdan 20. yazıya kadar olanlar gösterilmektedir.
Ahmet Turan KöksalMinareferandumAhmet Turan Köksal, 31 Aralık 2009
Minaresiz cami mi olurmuş? 29 Kasım'da Avrupa'nın göbeğinde bir halk oylaması yapıldı. Bu oylamada "Yeni minare yapılması yasaklansın mı?" diye halka soruldu. Sonuç, sürpriz! bir şekilde %57 ile "yasaklansın" oldu. Bu makalede olaya dini yönden değil bütünüyle mimar gözü ile bakacağız.
Orhan Ayyüceİbrahim Hakkı Konyalı, Sinan ve Babamdan Kalan Bir MirasOrhan Ayyüce, 17 Aralık 2009
Önümde bir kitap duruyor. Daha doğrusu İbrahim Hakkı Konyalı'nın 1948 yıllarında binbir güçlükle bulduğu kağıtla basılmış Mimar Koca Sinan'a ayrılmış. Örnek adlı mecmuanın iki sayısının Osmanlı tarihi meraklısı olan rahmetli babam tarafından ciltlenmiş iki nüshası.
Burak Asiliskender Taşların EzgisiBurak Asiliskender, 10 Aralık 2009
Üzerine ayaz vurmuş avlunun birinde, bir taşa rastladım geçen gün. Belli belirsiz eski bir ezgi mırıldanıyordu. Fısıltısını hissedince yaklaştım, usul usul... Rengine, farklı biçimine, üzerine işlenmiş bezemelere baktım. Dokundum yavaşça, üstüne kazınmış şekilleri inceledim. Küçük bir deftere çiziverdim, zihnime işledim. Kalemimin her hareketine kulak kesildi. Kendisine yakınlaştıkça, şaşırdı.
E. Yılmazgil - P. KusterHavuzlardan Bir NehirE. Yılmazgil - P. Kuster, 4 Aralık 2009
"Bugün Ned Merrill'in ülkeyi yüzerek geçtiği gündür". "The Swimmer" filminde Burt Lancaster'ın canlandırdığı karakter Merrill'in seyahati başlamak üzeredir. Connecticut'ta bir banliyöde bulunan villaların havuzlarından geçerek yapılacak bir yolculuk. Merrill, rotasını planlarken önünde uzanan araziyi "bir kartografın gözü" ile inceler.
Baran İdilBaşka Bodrum Yok!Baran İdil, 26 Kasım 2009
Çok uzun yıllar bir Türk-Alman ortak yapımı olan Ankara dışındaki tüm kent ve kasabalarımız, lümpen kültürün giderek ağırlaşan ve politikaya da egemen olan gücünün etkisiyle yozlaşır ve kimliksizleşirken, Bodrum bir avuç solcu yazar ve aydının ateşlemesiyle bu kıskacın dışına çıkmış idi.
Ömer KanıpakMimarlığın Kutsallıkla MücadelesiÖmer Kanıpak, 20 Kasım 2009
"Atatürk Kültür Merkezi (AKM) için gerçekleştirilecek yenileme projesinden vazgeçildi. Yenileme projesi yerine binaya 'basit onarım' yapılacak." Bu, yaklaşık olarak dört yıldır gündemden düşmeyen ve artık bizi hiç de şaşırtmayan AKM ile ilgili haberlerden sonuncusu. Radikal'de Cem Erciyes'in geçtiğimiz günlerde köşesinde hatırlattığı gibi, bir takım olaylardan sonra AKM tadil edilerek kapılarını gelecek senenin ortalarında açacak.
Hüseyin YanarÖtekilerHüseyin Yanar, 11 Kasım 2009
Yılbaşı günlerinin sonrasıydı ve yaklaşık 19 yıl önceydi. Hocama, 1990 yılının başlarında yazdığım bu yazının ilk orijinal halini İngiltere'den göndermiştim. Bazı krokiler de eklediğim bu metin, 13 Ocak 1990 sayılı, İndependent Gazetesinin Pazar ekindeki P. Barker'ın makalesinde yer alan, N. Libbert'in çektiği fotoğraflardan yola çıkan bir yazıydı.
Nuray TogayYıldızların Rütbesi SorulmazNuray Togay, 6 Kasım 2009
Hesapladığımda şaşırdım. Geçmişte tam zamanlı ve şimdilerde mevsimlik işçi olmak üzere, toplam 9 yıldır mimarlık okullarının mimari proje atölyelerine katılıyor, ders veriyor veya ders alıyorum. Aldığım dersleri sıralamak bu yazıya sığmaz, ama biri var ki, belki tümünü kapsayabilir.
Çelik ErengezginÇok Katlı Yaşam ve Cep TelefonlarıÇelik Erengezgin, 23 Ekim 2009
"Gökdelen Sendromu" makalemde anlattıklarım yetmiyormuş gibi, şimdi gelecek şok açıklamaya da hazırlıklı olun. Cep telefonu ile çok katlı yaşamın ilişkisine.. Hatta daha da ileri gidip, topluca seyahat ettiğimiz ya da bir şeyler izlediğimiz mekanlarda olup bitene.
Gürhan TümerMimar UbuGürhan Tümer, 14 Ekim 2009
Avrupa'nın ortasından, Kara Ormanlar'dan doğan, Avusturya'yı, Çekoslavakya'yı, Macaristan'ı, Bulgaristan'ı yani Viyana'yı, Budapeşte'yi, Belgrad'ı geçerek yaklaşık 3000 kilometreyi aşarak Karadeniz'e dökülen Tuna Nehri'nin küçük bir kolu olan Dimbovita'nın kıyısındaki Bükreş'in çok zengin bir arkeolojik geçmişe sahip olduğu söylenemez.
Süleyman BozDünya Mimarlık Haftası ve Tip Proje SaçmalığıSüleyman Boz, 8 Ekim 2009
Bir işin içinde yaratıcılık, üreticilik varsa o iş mutlaka meşakkatlidir. Sancılıdır, yorucudur, emek, bilgi, uğraşı, ilgi ister. Ey okur! Biliyoruz sizler de bıktınız ama yazmak zorundayız. On yıldır kentin gündeminde olan Denizli Hükümet Konağı ve çevresinin planlanması konusu artık noktalanmak üzere...
Alper Gökhan ErdemBatılı Mimarların Yeni PatronlarıAlper Gökhan Erdem, 1 Ekim 2009
Batı ile doğu arasındaki ayrışma/çelişki günlük hayatımızın hemen hemen her alanında karşımıza çıkan önemli kıstaslardan birisidir. Dünya gündemi, siyaseti, ekonomik ve kültürel gelişimi için belki de çoğu cevabın dayandığını bir düzlemdir batıda ya da doğuda olmak...
Çelik ErengezginÜretim, Verimlilik ve Tasarruf Üzerine...Çelik Erengezgin, 16 Eylül 2009
Tasarruf genel anlamda elbette önemlidir. Ama, petrolden, doğalgazdan, nükleerden enerji elde ediyor ve sadece bunlardan tasarruftan bahsediyorsak, ahlaki bir yanlış içindeyiz demektir.. Tasarruf metotları ile gündemi doldurmadan önce, doğal döngünün canına okuyan, çanına ot tıkayan bu üretim metotlarından tümden vazgeçmeyi düşünmeliyiz...
Evrim AltuğEşiğin Mimarisi: "Evrim Altuğ Evi"Evrim Altuğ, 9 Eylül 2009
Yanlış anlamayın müşteri değilim. Bir yapı işvereni, proje ortağı, müseccel marka, kurum mümessili veya alçak, orta ya da yüksek mimar da değilim. Ancak kişisel olarak, şu sırada hayatımda vuku bulan ve oldukça büyük olduğunu sezdiğim bir nevi yazgısal eşiğin yamacında duruyorum.
Figen GülSanal Ortamda Tasarım EğitimiFigen Gül, 2 Eylül 2009
Son on senedir, tasarım eğitiminde sanal ortamın kullanılması giderek yaygınlaşıyor. İki ayrı uluslararası takım çalışmasına stüdyo yöneticisi olarak katıldım.
Hüseyin YanarYıldız SavaşlarıHüseyin Yanar, 26 Ağustos 2009
Yetmişlerin ortalarına doğru başlayan ABBA fırtınası uzun sürmüştü. Kısa, kolay okunan ve hatırlanan ismi ile ABBA, ünlü parçaları Waterloo ile ortalığı alt üst etmiş, o yılların Eurovizyon'unu kazanarak müzik dünyasına damgasını vurmuştu.
E. Yılmazgil - P. KusterGörsel TercihlerE. Yılmazgil - P. Kuster, 19 Ağustos 2009
Julius Shulman bundan yaklaşık bir ay önce -15 Temmuz 2009'da- 98 yaşında öldü. Shulman'ın fotoğrafları, Amerika'daki (savaş sonrası) modernizmin temsilinde belirleyici bir rol oynamıştı. Fotoğraflarındaki modern mimarlık, modern yaşam tarzı ile eşdeğerdi.
Gürhan TümerStalin, Sovyetler Sarayı ve DaçaGürhan Tümer, 12 Ağustos 2009
Bir toplumda, siyasal, ekonomik, dolayısıyla ve özellikle, kültürel iktidarı ellerinde bulunduranlar, daha başka şeylerin yanı sıra, mekanı, mekansal düzeni, bir başka deyişle o toplumun mimarisini de etkilerler, biçimlendirirler ve kimi zaman da adlandırırlar.
Çelik ErengezginGökdelen SendromuÇelik Erengezgin, 22 Temmuz 2009
Biri bana söylesin. Nedir bu merakımız, her gün gazetelerde televizyonlarda boy gösteren, günahını örtmek için adını "residence" uydurması ile değiştirdiğimiz "kule tipi yaşam" özlemimiz? Yoksa böyle bir talebimiz yok da birileri bizi ikna etmeye mi çalışıyor?
Burak AsiliskenderDuyuyor musunuz?Burak Asiliskender, 15 Temmuz 2009
Yakınından geçerken, kaç yapının sessizliğini duyuyorsunuz? Daha da önemlisi, onca sesin karmaşasında, hiç herhangi bir yapının sessizliğini duymayı istediniz, denediniz mi?
Toplam 45 köşe yazısı 3 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 1. yazıdan 20. yazıya kadar olanlar gösterilmektedir.
Köşe Yazısı Arşivi
Dönem içindeki köşe yazarlarının listesi aşağıdadır. Yazısını okumak istediğiniz yazarı listeden seçiniz. Bütün yazarların listesini görmek için buraya tıklayınız