reklam

Mansiyon (B. Yıldırım) Hakkında 
Proje
> Cuhadaroğlu ALU'2004 Öğrenci Yarışması

İkinci dünya savaşında trakya savunmasında kullanılmak üzere inşa edilmiş "korugan" olarak adlandırılan Yapıların etrafında yol kenarı, sazlık ortası bir arazi. Çekmece gölü kenarında bakımsız bir bitki örtüsüyle kaplı Etrafında çok fazla yapılaşma olmayan bir yol geçen hanı.

Koruganların bulunduğu alan ve yakın çevresi şu andaki haliyle fazla yoğun olmasada belirli Nedenlerden dolayı (dinlenme, piknik, balık avlama vb.) İnsanlar için bir durak noktası.

Fakat plansız ve kontrolsüz bir şekilde kullanılması sonucunda yapılar ve bitki örtüsü zarar görmüş durumda. İşlevsiz oldukları için koruganlarda geçmişte güvenlik ve savunma adına inşa edilmişken şu anda ıssızlığı Daha çok arttırmaktalar...

Koruganlar kendi içerisinde ve dışarıdada garip bir etkiye sahip. Karayolundan herhangi bir araçla yaklaşırken Yapısı itibariyle kolay kolay hissedilemiyor. Hissedilse bile o anda yolda olan için çoğu zaman bir şey ifade etmiyor. Fiziksel olarak içinde bulunmadığımız bir savaştan geriye kalan tek somut anı, betonarme bir biçimde Ve paranoyak bir psikolojiyle etrafı izlemeye devam ediyor.

Tüm bu sorunların ışığında koruganların ve yakın çevresinin yeniden tanımlanmasını sağlamak ve Mekanlaşmasını hızlandırmak projenin başlıca kriterlerinden biri haline geldi. Sürdürülebilirlik konusu ve program, tasarım sürecindeki diğer etkenleri oluşturdu.

Koruganların etrafında oluşacak olan yeni, arazi üzerindeki kritik olan noktaların birleşiminden Oluşan bir izle ortaya çıktı. Bu kritik alanlar farklı izleme noktaları, eğim, göl ve mevcut ağaçlardı. Arazinin kendisinin ne ifade ettiğini önyargısız bir şekilde bulmak amaçlandı. Bir bakıma koruganların arasında Bir rota oluştu. Bu izin bitki örtüsünün içinden geçen, kullanıcıya ait basit bir yol olduğuna Karar verildi ve bu fikir bir ahşap güverte ve iskele olarak somutlaştı.

Yolun belli noktalarında farklı işlevlere ait yada kullanıcının karar vereceği işleve ait alanlar oluşturuldu. Bu alanlar yolu ısıran sürdürülebilir kabuklarla hacimlere dönüştü. Böylece proje bir iz üzerinde parçalı Kütlelerden oluşan bir yapı olarak ortaya çıktı.

Yapıya ilk ulaşılan noktada yani iki koruganın sırtsırta verdiği alanda girişi düşey katmanlarla/filtrelerle belirlendi. Bu nokta sembolik bir başlangıç olmasından öte gelecekteki işlevsel değişime bağlı olarak kontrollü giriş çıkışların sağlanabileceği bir kapı olarakta düşünülebilir. Girişten sonra ulaşılan mekanlar sanal ortam/kitaplık, sergi/toplantı ve cafre/seyir aslında tamamiyle birbirinin tekrarı olan ve aynı şekilde üretilmiş şeffaf hacimlerdir. Fakat aynı zamanda güneş kırıcılar sayesinde başka işlevler içinde uygun ortamlar sağlayabilmektedirler.

Proje Ekibi:
Birge Yıldırım (İ.T.Ü.)
Alper Çakıroğlu (Y.T.Ü.)

» Projeye ait görselleri incelemek için tıklayın. 

Çuhadaroğlu ALU'2004 Yarışması

Eğitime dair genel görüş ve önerilerinizi Eğitim forumunda paylaşabilirsiniz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz