reklam

Mansiyon (N. Önel) Hakkında 
Proje
> Cuhadaroğlu ALU'2004 Öğrenci Yarışması

İlginçtir ki savaş, doğası gereği kendini varedecek birşeylere gereksinim duyarken , amacı, tüm varoluşlara karşı bir yoketme edimidir.

Ancak zıtlıklar üzerinde durularak "yıkım" ve çelişki olarak "yenilenebilme" olguları algılanabilir kılınacaktır.

Algıların ve doğal olarak tepkilerin de keskinliği özellikle önem kazanır, pekişir ve kendi içinde düşey derinlik arakesitleri yaratır.

Yeri analiz etmenin en güçlü yolu olarak bölgeleme , kurguyu ve mevcut mekanı bir zone olarak kabul edip, yeni ve buna karşıt güçlü bir zone yaratmaya yöneltti.
İki farklı bölge ise çelişik durumun doğası gereği kendi içlerinde düşey arakesitler oluşturmaktadır.

I.bölge olarak şekilllenen avluya yaklaşım sağlayan platform en uç noktada, bütün bir korugan -kalıntı-avlu algısı ile düşeyde birinci arakesiti oluşturur.

İlk bölge de tariflenen mekan, koruganların ezici, çıplak sırtları; önceden orada olduğu varsayılan "geçit'in" kalıntıları ve avlu çeperi ile tam bir "yüzleşme" sağlar.

Koruganlar arasında var olduğu düşünülen geçit avludan algılanmaktadır.

Avluya takılmış olan kapalı sergi yeryer toplantı odasına dönüşebilir ve kafe kütlesi, hem işlevsel problemlere yanıt verecek, hem de görsel olarak tüm algı ile bütünleşebilecek şekilde kurgulanmıştır.servis mekanları da bu kotta çözülmüştür.

Ana mekanı, avludaki açık mekan olarak kabul eden ve girişi buradan alan ıı. Zone "kitap" mekanını ve ikinci arakesiti oluşturacak olan iskeleyi içerir.

Korugandan ana bir sirkülasyon hattı ile ayrılan "kitap" mekanı, gerek zemin kurgusu, gerekse fiziksel çevre kontrolü açısından, "yoketme" ediminin ağırlığına karşı, oluşmuş bir simgeye dönüşür. Kitap mekanında zemin toprak üzerine cam döşeme oolarak düşünülmüştür. Yeryer cam döşeme kıvrılıp oturma elemanınana dönüşüp kalktığı yeri kitap sandıklarına bırakmaktadır. Toprağa gömülü kitaplar sergi amaçlı da kullanılmış ve konumları nedeniyle görsel iletişimi engellememektedirler.

II. Bölgenin sirkülasyon elemanı olan iskele ise, geri kalan tüm araziyi sakince algılattıktan sonra ikinci arakesite ulaşırç "anlamsızlığı"

Ekolojik yaklaşımlar
Kitap mekanı;
Yazın mekanı serinletmek için göl suyu kullanılmıştır.çapraz havalandırma ile de pasif soğutma sağlanmıştır. Ayrıca yaz-kış içeri alınan hava toprağın altından dolaştırılarak sabit bir derecede iç ortama verilmektedir. Kullanılan temiz hava çift kabuk sistemi ile dışarı atılmaktadır.

Sergi mekanı;
Kış gündüzünde sergi duvarı , cam yüzeyden alınan güneş enerjisini toplayarak ısıl kütle olarak çalışmaktadır. Sergi makanında kullanılan güneş kırıcı hareketli paneller yazın güneşten korunmayı ikışın da gece soğumasıını engellemeyi sağlamışlardır.

Bu panellerin çalışması ve yapay aydınlatma için çatı üzerine yerleştirilen pv'lerden elde edilen elektrik kullanılmaktadır.

Proje Ekibi:
Nesime Önel (Gazi Ü.)
Esra Aydoğan (Gazi Ü.)
Özge Göncü (Gazi Ü.)
Bilge Binbir (Gazi Ü.)

» Projeye ait görselleri incelemek için tıklayın. 

Çuhadaroğlu ALU'2004 Yarışması

Eğitime dair genel görüş ve önerilerinizi Eğitim forumunda paylaşabilirsiniz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz