reklam

Aralık Ayı Kültür & Sanat  Haberleri
Sanat

sayfayı haber kaynağında açar

Farklı estetiğin cerrahı
R. Paul McMillen, benekli bir kurbağadan yola çıkarak hayatı ve insanlığı görselleştiriyor. Kuzey İrlandalı fotoğrafçı R. Paul McMillen, özel fotoğraflarıyla Kasa Galeri'de. Estetikteki yozlaşmayı dert edinen McMillen sergisini 'ilaç', sergi kataloğunu ise 'prospektüs' gibi sunuyor.

Mimardan modern hat
HAT sanatçısı Ali Toy'un modern hat yorumları görenleri şaşırtıyor. Asıl mesleği mimarlık olan Ali Toy, ‘‘modern hat’’ adını verdiği stilde hazırladığı tablolarla farklı bir istif yöntemi kullanıyor.

Dubuffet Tekstürolojisi
Pompidou Kültür Merkezi'nde Dubuffet'nin yüzüncü doğum yılı nedeniyle düzenlenen sergi sanatçının 1930'lardan 1980'lere uzanan, yarım yüzyılı aşkın bir süre içindeki sanatsal üretimini, dünyanın dört bir yanından gelen örneklerle izleyicilere sunuyor. Düz ya da alışılmış anlamda, büyük harflerle yazılan ve öyle okunan ''sanat'' , gözlemlerimiz onu öyle kabul ettiği sürece, çok ekstrem noktalarda geziniyor olsa bile, bilincimizin sınırlarını zorlamaz. 

Çimsa ve Mersin Üniversitesinin Ortak  Beyaz Beton Heykel Çalışmaları
ÇimSA ile M.Ü Güzel sanatlar fakültesi heykel bölümünün işbirliği ile heykel bölümü öğrencileri 2001 bahar dönemi atölye çalışmalarını ÇimSA ar-ge bölümünde gerçekleştirdi. Bu çalışmalarda Mersin Atatürk evi yanındaki Akdeniz parkı için iki adet anıtsal beyaz beton heykel üretildi. Bu heykeller için 18 m3 beyaz beton kullanıldı. Soyut dalga heykeli;2.5*2.5*2.5 m boyutunda küp kalıba dökülen beyaz betondan yontularak yapıldı. Üç ayak heykeli ise demir donatı üzerine beyaz harç kullanılarak sıvama usulü ile yapıldı. Tamamlayıcı unsur olarak özgün biçimli 600 adet betontaş üretilerek park yürüyüş yollarına döşendi.

'Boğaz' Paris'te satılıyor
Paris'te bugün ''Doğusalcı (Orientalist) ve İslam Sanatı'' yapıtlarının açık arttırımında İstanbul'un, 18-19. yy. görünümünü yansıtan resimler, İznik tabak ve sürahileri ile tuğralı gümüş ibrikler satılacak. ''Boğaz'da Pazar'' ve ''Fransız Elçisi Saray'da'' adlı tabloların 70-200 milyar lira arasında değişecek değerlere alıcı bulması bekleniyor. ''Gros&Delettrez'' kuruluşunun iki gün sürecek açık oturumunda çoğunluğu Arap dünyasıyla ilgili 628 parça sanat yapıtı alıcı arayacak. Son yıllarda ''Doğusalcı ve İslam Sanatı'' nın en önemli alıcıları olan Türk toplayıcıların bu açık arttırıma bu kez eskisi kadar güçlü katılamayacakları anlaşılıyor.

‘Itırlı Bahçe’ Borusan’da
49. Venedik Bienali’ndeki Türkiye Pavyonu Sergisi 4 Aralık 2001- 26 Ocak 2002 tarihlerinde İstanbul’da görülebilir. Uluslararası güncel sanat ve kültür ortamının en önemli etkinliklerinden olan Venedik Bienali’nde Beral Madra’nın küratörlüğünde hazırlanan, Butch Morris, Murat Morova, Ahmet Öktem, Sermin Sherif, xurban.net’in eserlerinden oluşan sergi Borusan Sanat Galerisi’nde Türk sanatseverleriyle buluşuyor. 

Dokuz tablo sahte çıktı
Türk resminin ünlü isimlerinden Nuri İyem, sanat yaşamının çeşitli evrelerini gösteren eserlerinin yer aldığı ‘Dünden Yarına Nuri İyem’ retrospektif sergisini, Tepebaşı TÜYAP Sergi Salonu'nda açtı. 86 yaşındaki ünlü sanatçı, 68 yıllık sanat yaşamı boyunca yaptığı 1520 eserini beş bin metrekarelik bir alanda sergiliyor. 13 Aralık'a kadar açık kalacak resim sergisi altı milyar dolara sigortalandı.

Güzel Sanatlar’da bir ‘anarşist’ sergi
MARMARA Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ’nin Acıbadem Kampusu’nda, 1968’de Paris’teki işçi ve öğrenci hareketleri sırasında hazırlanmış çarpıcı afişler sergileniyor. Sergi 28 Şubat’a kadar sürecek. AFİŞLER, o dönem Paris’te yaşayan Ferruh Doğan’ın arşivinden seçilip ailesi tarafından verilmiş. Dekan Hüsamettin Koçan, "Bu sergiyi sosyolog, tarihçi ve grafikçiler değerlendirmeli" dedi.
Milliyet

‘Türkiye’de Reklamcılık’ sergisi
Reklamcılar Derneği koleksiyonundan derlenen ilanlardan oluşan “Türkiye’de Reklamcılığın İlk Yüzyılı: 1840-1940” sergisi 23 Aralık’a kadar Akmerkez’de.
Sergide, kullanım hakkı Reklamcılar Derneği’ne ait olan ilk el ilanından eski Türkçe ve resimli ilanlara kadar 80 reklam materyali yer alıyor.

Sanatın başkenti
Çankaya Belediye Başkanı Haydar Yılmaz , çok iddialı: ''Çankaya'yı kültür ve sanatın başkenti yapmaya kararlıyız.'' Yılmaz, Çankaya'ya 5 bin kişilik bir ''gösteri sanatları merkezi'' kazandırmak için kolları sıvadı. Merkez, Balgat'ta, Enerji Bakanlığı ile Orduevi arasındaki bölgeye çadır tarzında kurulacakmış. Fuar alanları olacak, sanat sokakları olacakmış...
Açılış da 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü yapılacakmış. Hem de tüm Anadolu'yu kucaklayacak bir görkemli gösteri ile... Hoy-Tur'un öncülüğünde, onlarca gencin görev alacağı; ses, beden dili, hareket ve estetiğin bir araya geleceği ''Buluşma'' adlı gösteri, Türkiye'nin dört bucağından ezgilerle omuz omuza halk oyunlarını çağdaşlığa taşıyacakmış. Çankayalılar, 27 Mart'ı iple çekmeli...
Cumhuriyet

'Karma Kâğıt İşler' sergisi
Pi Artwoks Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde 12 Aralık'ta başlayan 'Karma Kâğıt İşler' sergisinde, farklı kuşak ve kültürlerde yetişen ve birbirinden özgün işler üreten 7 sanatçının yapıtları 12 Ocak tarihine kadar sergilenecek.

4 Picasso tablosu sahte çıktı
Kültür Bakanlığı, Türkiye'de yakalanan ve Picasso'ya ait olduğu iddia edilen 8 tablodan 4'ünün sahte olduğunu açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ankara Resim Heykel Müzesi'nde koruma altına alınan 8 tablonun orijinal olup olmadığının belirlenmesi için Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Fransa'daki ''Picasso Administration Kuruluşu'' ile irtibata geçildiği, tablolara ilişkin fotoğraf ve teknik bilgilerin, ekspertizleri yapılmak üzere bu kuruluşa gönderildiği anımsatıldı. Açıklamada, Kuruluşun Başkanı Claude Ruiz-Picasso'nun, Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'ne gönderdiği, tabloların ekspertiz sonuçlarının belgeleri ile ilgili yazıda, kuruluşlarına iletilen fotoğrafların incelenmesi ve yazılı olarak verilen bilgiler çerçevesinde, ''Çıplak Kadın'', ''Dora Maar'', ''Enstrüman Çalanlar'' ve ''Taranan Çocuk'' adlı tabloların, Pablo Picasso'ya ait olmadığının saptandığının belirtildiği bildirildi. Yazıda, diğer 4 tabloya ilişkin ekspertiz sonuçlarının daha sonra bildirileceğinin ifade edildiği kaydedildi.
Cumhuriyet

"Bin Tanrılı Halk: Hititler" sergisi Bonn'da
Almanya`nın Bonn Kenti`nde düzenlenecek Bin Tanrılı Halk: Hititler sergisine, Çorum`dan 27 eser gönderilecek. Çorum Müze Müdürü İsmet Ediz, Türkiye`de yapılan kazılarda çıkarılan Hitit eserlerinin, Kültür Bakanlığı ve Alman Hükümeti işbirliğiyle 17 Ocak-28 Nisan 2002 arasında Bonn`daki Federal Sergi Sarayı`nda sergileneceğini belirtti. Ediz, sergiye, Çorum`un yanı sıra Kayseri, Konya, Sivas, İstanbul,Kastamonu, Karaman, Amasya, Afyon, Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi`nden 154 eserin gönderileceğini söyledi. Ediz, bunlardan 27`sinin Çorum`dan gideceğini söyledi.
İsmet Ediz, sergi danışmanlığının Arkeolog Prof. Dr. Tahsin Özgüç, katalog ve tanıtım çalışmalarının da Boğazköy (Hattuşa) kazı ekibinden Arkeolog Ayşe Seher tarafından yürütüldüğünü bildirdi.

Arşiv

Diyaloğun dördüncü konuğu Reşit Soley  04 Aralık 2001'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Reşit Soley
Tarih: 04 Aralık 2001
Saat: 17:00-19:00

Arkitera Forum'da Soru ve cevapları okumak için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz