reklam

Ocak Ayı Kültür & Sanat  Haberleri
Sanat

Birmot'un sanata desteği sürüyor
Birmot ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliği ile düzenlenen Birart Projesi, 3.kez sanatseverler ile buluşuyor. 

New York Modern Sanat Müzesi taşınıyor
Dünyanın sayılı müzelerinden olan ve MoMA adıyla bilinen müze, taşınmasını üç yılda tamamlayacak. Bünyesinde Pablo Picasso’dan Matisse’e, Warhol’dan Pollock’a bir çok ünlü sanatçının eserlerini barından müze, aşamalı olarak taşınacak. Queens’te East River bölgesinde yer alan yeni kompleks, 650 milyon dolara mal oluyor. Japon mimar Yoshio Taniguchi tarafından tasarlanan yeni bina, cam, alüminyum ve siyah arduvazdan inşa ediliyor. MoMA QNS’nin taşındıktan sonraki ilk büyük sergisi Şubat 2003’te 20. yy’ın iki büyük sanatçısı Matisse ve Picasso’nun eserlerinden oluşacak.
NTVMSNBC

“Genç Sanat Sanal Müzesi”
Son olarak geçtiğimiz 2001 Ağustos ayında 5 galeride aynı anda düzenledikleri “Ne Olacak Bu Memleketin Hali” konulu sergi ile bir hayli sanat gündeminde kalan Çekirdek Sanat Topluluğu, bilindiği gibi “Çekirdek Sanat “ isimli bir dergi yayınlıyor. Bu dergi Türkiye genelinde etkinliklerde bulanan galerilere ve ilgili kesimlere ücretsiz olarak ulaşıyor. 

Bedri Baykam’ın "Dişi Entrikalar" sergisi
Hiçbir şey ama her şey olduğunu iddia ederken ona sakın gülmeyin. Çok ciddi Bedri Baykam. Türkiye’deki ‘art niyetli’ takipçileri için ‘hiçbir şey’ sayılabilecek bir eforla, yıllardır ‘her şey’ini ortaya koyuyor. Yazılar, kitaplar, konferanslar, sergiler, dergiler, ‘happening’ler... Doğru ya da yanlış, etik ya da patetik, herşeyin hesabını, formunu ve çetelesini tutuyor, tuttu mu bırakmıyor. En ince ayrıntısına kadar hesap vermesini de biliyor.

Rönesans Trajedileri ve Yalnızlık mı yanlışlık mı?
Aslı Erdoğan ve  İskender Savaşır'ın birlikte sürdürdüğü "Mitoloji, Kadınlar ve Trajedi" seminer dizisi, ister istemez Yunan trajedisi ile Rönesans'ınki arasındaki farkı gündeme getirdi. İskender Savaşır'a göre bu fark kendisine Rönesans hakkında konuşma fırsatı veriyor.  

Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonu Japonya'da
VKV Sadberk Hanım Müzesi'nden seçilen örnekler 'Türkiye Kültür Hazinelerinden Seçme Eserler, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu' adıyla 9 Şubat-20 Ekim tarihleri arasında Japonya'daki Fukuoka Eyalet Müzesi ile Iwaki, Okazaki ve Shizuoka sanat müzelerinde sergilenecek.

Zeki Faik İzer'den "Desen Sergisi"
Çağdaş Türk resminde soyuta yönelişin öncülerinden biri olan Zeki Faik İzer, aynı zamanda sürekli arayışın sanatcısıdır ve böylece soyutun en güçlü ve devingen örneklerini yaratmıştır. Diyebiliriz ki, İzer, soyutlama ile görüntüden ya da dış dünyadan öze belki de gerçeğe ulaşmıştır.

Chagall'ın çalınan tablosu bulundu
Ünlü ressam Marc Chagall'ın, geçen yıl New York'taki Yahudi Müzesi'nden çalınan tablosu bulundu. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Chagall'ın "Study for 'Over Vitebsk" adlı tablosunun Kansas eyaletinin Topeka kentinde bir postanede bulunduğunu açıkladı.

Suat Yalaz yılın karikatürcüsü
Karikatür Vakfı, Tonguç Yaşar ve Oğuz Aral’a da onur armağanı vermeyi kararlaştırdı.Karikatür Vakfı gelenekselleştirdiği “Yılın Karikatürcüsü” armağanında Suat Yalaz’ı, ellili yıllardan bu yana karikatür çalışmalarını başarıyla sürdürdüğü için seçti.

Necati Cumalı'nın heykeli açıldı
Edebiyatımızın değerli kalemi Necati Cumalı 'nın, Beşiktaş Belediyesi tarafından heykeli yaptırıldı. Gürdal Duyar tarafından yapılan heykel, dün Maçka Vişnezade Şairler Parkı'nda düzenlenen bir törenle açıldı. Törene, Necati Cumalı'nın eşi Berin Cumalı , Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu , Ercan Karakaş , Müjde Ar , Esin Afşar , TYS Başkanı Cengiz Bektaş , şairler, yazarlar ve Cumalı'nın arkadaşları katıldı.

'Anadolu Örenleri'
TRT ve Kültür Bakanlığı ortak yapımı dramatize-belgesel ''Anadolu Örenleri'' , ilk bölümüyle 19 Ocak'ta ekrana geliyor. Yapım ve yönetimini Murat Aksoy 'un üstlendiği 13 bölümlük yapımda, Anadolu'da İ.Ö. yaşamış değişik uygarlıklara ait kentlerin öyküsü anlatılıyor. Belgeselin drama bölümlerinde, Zeynep Hasdal, Nagihan Güntalaz, Arda Öziri, Ayhan Önem ve Cavidan Artüz rol alıyor. Yapımda sırasıyla, ''Boğazköy-Alacahöyük'', Behramkale, Truva, Efes, Afrodisyas, Sard, Ayanis (Van), Nemrut, Yesemek (Gaziantep), Çatalhöyük (Konya), Arikanda (Antalya), Gordiyon (Polatlı-Ankara) ve Bergama - Pergamon Museum (Almanya-Berlin) tanıtılıyor.
Cumhuriyet

Ressam Dönmez'den Chicago'da sergi
ABD'de yaşayan Türk ressam Yücel Dönmez, Chicago'da son çalışmalarının yer aldığı bir sergi açtı. Gallery 2000 Chicago bünyesinde geliştirilen alternatif galeride açılan sergi 10 Şubat'a kadar sürecek. Gallery 2000 Chicago'nun yöneticisi William Youkhana, genellikle koleksiyoner kesimin yoğunlukta olduğu kentin merkezi yerlerinde planlanan alternatif galerilerin, çok ziyaret edilen işyerlerinin galeriye uygun mekânlarında kurulacağını açıkladı.
Cumhuriyet

Sanatta yeni soluk
Nâzım Kültürevi, Eskiyer ve Taşmekân Adana'da açıldı. Kent merkezine yakın yerlerde açılan merkezler Adana'nın sanat gereksinimini karşılamayı amaçlıyor.
Adana'da son günlerde art arda hizmete açılan Nâzım Kültürevi, Taşmekân ve Eskiyer, sanatçı ve sanatseverlerin bir araya gelmeleri açısından sanata yeni bir soluk getirirken etkinliklerin yoğunlaştığı yerler olarak da dikkati çekiyor.

Proje4L'de konferans ve forum günleri
Proje4L İstanbul Güncel Sanat Müzesi'nde 8 Ocak Salı günü saat 18.30'da John Peffer 'in 'Güncel Afrika Sanatının 3 Temel Özelliği: Egzotik Strateji, Diaspora ve Pazar' konulu konferansı, 10 -12 Ocak tarihleri arasında 'Proje4L'de Net.Art' konulu forum ve 21 Aralık'ta açılan 'Yeniden Bak' sergisi için bugünden itibaren 19 Ocak'a dek ve 9 - 23 Şubat tarihlerinde saat 15.00'te sergi okumaları yer alacak.

Kültür Bakanlığı'ndan Koç Müzesi'ne ödül
Kültür Bakanlığı'nın ''2001 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'' zengin bir sanayi ürünü koleksiyonunun sergilenmesi ve türünde tek örneği oluşturması dolayısıyla Rahmi M. Koç Müzesi'ne verildi.

Berlin Ada Müzesi'nde, Türkiye'den kaçırılan eserler de yer alacak
Almanya'nın Başkenti Berlin'de yapımı süren ve "Dünyanın en büyük evrensel müzesi" olacağı belirtilen Müze Adası'nda, Türkiye'den kaçırılan eserler de yer alacak. 2010 yılına kadar sürecek projede, Berlin'deki eski Hazine Adası'nın restore edilecek binaları yeni binalar ile zenginleştirilecek ve dünyanın her yerinden tam 1,5 milyon tarihi eser, bu binaların duvarları arasında sergilenecek. Berlin Ada Müzesi'nde sergilenecek eserlerin büyük çoğunluğunu, Anadolu, Mezopotamya ve Mısır'dan Alman arkeologlarca kaçırılmış arkeolojik eserler oluşturacak.
Turk.net

107 tabloyu kaybettik’
Kültür Bakanlığı, Milli Kütüphane ve Türk Ocağı koleksiyonlarında yer alan 107 tablonun bulunamadığı bildirildi. Kültür Bakanı İstemihan Talay, SP’li Zeki Çelik’in soru önergesine verdiği yanıtta, Türk Ocağı binasının restore edilmesinin ardından 1978’de müze olarak hizmete açıldığını, ancak müze için toplanmış koleksiyon olmadığından, Başbakanlığın 1980’deki genelgesiyle, kurum ve kuruluşlardaki eserlerin seçilerek toplandığını ifade etti. Talay, şu bilgileri verdi: "Bakanlığımızda bugün itibariyle 6360 eserin bulunduğu büyük bir koleksiyon oluşturulmuştur. Ankara Resim Heykel Müzesi’nin kuruluş yıllarında, Milli Kütüphane koleksiyonuyla Türk Ocağı binasından listeler üzerinden 1978 ve 1980’li yıllarda teslim alınan ve çeşitli Türk ressamlarına ait, bulunamayan eser sayısı, Milli Kütüphane koleksiyonundan 25, Türkocağı koleksiyonundan 69, Bakanlığımız koleksiyonundan 13 adet olmak üzere 107 adettir." Talay, kayıp tabloların fotoğraflarının mevcut olmaması nedeniyle maddi değerlerinin belirlenmesinde büyük zorluk yaşandığını belirtti.
Miilliyet

Ressam Sühandan Fırat vefat etti
Uzay konularına özel ilgisi olan sanatçı, 73 yaşındaydı.İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ne bir süre devam eden Fırat, 1956 yılında Fransız Ecola A.B.C’de burs ile resim öğrenimi gördü. İlk kişisel sergisini 1960 yılında Ankara’da açan Fırat, yurtiçi ve yurtdışında 29 kişisel sergiye imza attı, birçok karma ve grup sergisine katıldı. Uzay konularına özel ilgisi olan sanatçı, bu konudaki ilk sergisini, 1969 yılında açtı, daha sonraki yıllarda benzer çalışmaları sürdürdü. Fırat ile ilgili 2000 yılında “Sanata Adanmış Bir Yaşam” adıyla biyografik bir kitap yayınlandı.
NTVMSNBC

Müzelere kombine bilet uygulaması
Ünlü müze ve ören yerleri ilk kez uygulanacak yöntemle daha ucuza gezilebilecek.  “Kombine bilet” uygulaması ilk etapta İstanbul’da Ayasofya, Topkapı Sarayı, Harem ve Hazine Dairesi’nde, İzmir’in Efes ören yeri ve Yamaçevlerinde, Nevşehir’de ise Göreme ve Karanlık Kilise’de uygulanmaya başlıyor.

Arşiv

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı  Defne Koz  04 Şubat  Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Defne Koz
Bu buluşmayı soru & cevap şeklinde okumak için ...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz