Yarışma Projeleri

Uluslararası Velux Yarışması 2006

Tarih: Aralık 2006
Mansiyon (Sangwook Park)
Stereotomik Permütasyon
Zaman içinde ışığın yapılarda kullanımına ilişkin değişim ve gelişimler söz konusu olmasına rağmen, ışıkla ilgili değişmez bir gerçek var o da, ışığın olmadığı bir yerde mekanın da söz konusu olmadığı.

Bu projede, en önemli konu ışık üstüne olan çalışmanın modellenmesiydi. İlk olarak yüzeyler sürekliydi, ışığın tanımlanabilmesi için, yüzeyler üzerine görülebilir ışınlar gönderildi ve ışıkla ilgili genel bir kabul elde edildi. İkinci olarak da yüzeyler, bütün küçük ölçeklerde tekrarlanarak düzenli şekiller ve yüzeyler oluşturan üç boyutlu geometrik bir dokuyla düzenlendi. İkinin dörde ve daha fazlasına bölünmesiyle, yüzeylerden biri sürekli ya da fractal, diğeri ise minimalist bir karakter kazandı.

Sürekli yüzeylerin kıvrılmasıyla ışık kırılarak kavisli yüzeylerin içine süzülüyor. Kavisli yüzeylerdeki çeşitlilik de pek çok farklı ışık efektinin oluşmasına, bu da mekanda zengin ve orijinal bir hissin algılanmasını sağlıyor.
Cam ev uygulamaları ısıtma ve soğutma için her zaman büyük enerji tüketimi anlamına gelse de, çalışmada düşünülen cam duvarlar bundan farklı. Sürekli yüzeyler üzerindeki açık deliklerden süzülen temiz havanın, havalandırmayı sağlaması, evin günışığından ve temiz havadan daha fazla faydalanmasını sağlıyor. Böylece, havalandırma ve aydınlatma da direkt doğadan elde edilmiş oluyor.

Jüri Yorumları
Değişik ışık çalışmaları, mimaride gün ışığı kullanımına ilginç katkılar sağlar. Kavramın ya da yönün daha açık olması, projenin mekansal ilgisini doğrulardı.İmaj Galerisi
Uluslararası Velux Yarışması 2006
Uluslararası Velux Yarışması 2006
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.