Haberler

Çocuklar sandalye tasarlıyor

Tarih: 2 Haziran 2008 Kaynak: Akşam Yazan: Özlem Köyoğlu
Bugüne kadar kültür sanat alanında kendilerine özel etkinliklerle yetinmek zorunda kalan çocuklar son yıllarda organizatörler tarafından baş tacı ediliyor. Bu sayede çocuklara yönelik film festivalleri, yarışmalar ve sergiler de yerini artık yetişkinlere özgü olduğu düşünülen etkinliklerin içinde yer alan çocuk bölümlerine bıraktı. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Modern tarafından düzenlenen ‘Sandalyem’ adlı atölye ise çocuklara özel düzenlenen bu etkinliklerden biri.

Mobilya ve mekan tasarımı alanında gerçekleştirdiği çalışmaları dünyaca ünlü firmaların koleksiyonlarında yer alan tasarımcı Aziz Sarıyer’le gerçekleştirilen bu çalışma ilk olarak 25 Mayıs’ta yapıldı ve hayli ilgi gördü. 8-10 yaş arası çocuklar çalışma esnasında bedenin nesne ile uyumu, sandalyenin işlevi, malzemesi, estetiği ve kurulumu üzerine düşünerek Sarıyer’le kendi imzalarını taşıyan sandalyeler tasarladılar. Biz de 29 Haziran’da bir kez daha yapılacak atölye için Aziz Sarıyer’le bu çalışmanın detaylarını konuştuk.

Sarıyer, Türkiye’de yeni yeni ivme kazan tasarımın bu atölye ile çocuklarla bütünleşip daha geniş kitlelere yayılacağını düşünüyor. Pek çok üniversitenin endüstriyel tasarım bölümlerinde yetişkinlere ders veren usta tasarımcı çocuklarla çalışmanın farklı yöntemler gerektirdiğini düşünerek atölye öncesi Neslihan Varol ile uzun süreli bir hazırlık yapmış. Sarıyer, atölye çalışması sırasında amacının çocukların tüm önyargılarından arınarak kendileri için en uygun fonksiyon ve formu oluşturup oturma eylemine örnek sandalyeler ortaya çıkartması olduğunu söylüyor. “Çocuklara insanoğlunun hayatının 3/1 ini oturarak geçirdiği sandalyenin ergonomisinin öneminden bahsedip form olarak serbest davranmalarını tavsiye ettim. Böylece çocuklar birbirlerinden farklı hayal ettikleri sandalyelerini yarattılar” sözüyle de çalışmanın amacına ulaştığının altını çiziyor. Çocukların hayalleriyle genişleyen tasarım dünyasına sizin çocuğunuzun da bir katkısı olmasını isterseniz 29 Haziran’da yapılacak ikinci ve şimdilik son ‘Sandalyem’ atölyesine başvurabilirsiniz.

Tel: (212) 334 73 00
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.