Haberler

Nişantaşı'nda dolanırken Riyad'dan saray teklifi aldı

Tarih: 18 Haziran 2010 Kaynak: Sabah Emlak Yazan: Dilek Taş
İç mimar Koray Yavuzer, bir haftasonu Nişantaşı'nda dolaşırken bir telefon aldı: Riyad'da saray yaptırmak isteyen bir müşteri var. Yavuzer şimdi Suudi Arabistan'ın emlak zenginlerinden Gadhir ailesinin evini altın varaklar kristaller ve Kapalıçarşı'dan halılarla 2 milyona döşüyor.

İç mimar Koray Yavuzer, Nişantaşı'nda 1.5 yaşındaki oğluyla dolaşırken eşinden bir telefon aldı. Suudi Arabistanlı bir yatırımcı bir saray dekore etmemizi istiyor. Önce eşinin şaka yaptığını düşünen Yavuzer daha sonra ofise geldiğinde Lübnanlı bir mimarın ofiste kendini beklediğini gördü. Gelen teklif ilginçti. Suudi Arabistan'ın emlak zengini yatırımcılarından Gadhir ailesi ülkenin başkenti Riyad'da küçük bir 'saray' yaptırıyordu. Ofiste kendisi ile görüşen ise sarayın inşaatını yapacak olan şirketin sahibiydi. Mimar Yavuzer'i bulması ise bir başka ilginç öykünün başlangıcı. İstanbul'a tatile gelen Lübnanlı mimar, Nişantaşı Sofa otelde kalıyordu. Otelin etrafını yürüyerek dolaşmak istediğinde ise Yavuzer'in ofisi dikkatini çekmiş ve iç mimarlık ofisi olduğunu görünce içeri girip bakmak istemişti. Yavuzer'in yaptığı diğer mimari işleri görünce ise beğenmiş ve iç mimarlık işleri için aradığı ortağı bulduğunu düşünmüştü.

Yavuzer, birçok mimar yurtdışında iş görüşmeleri yaparak iş alamazken kendi ayağına gelen saray teklifini kabul ettiklerini bir proje çizdiklerini ve yatırımcıların aylar sonra onaylayarak kendilerine geri döndüğünü söylüyor.

2 milyon dolara dekorasyon
Suudi Arabistan'ın başkentti Riyad'da ülkenin emlak zenginlerinden Gadhir ailesinin iki üyesinin yaşayacağı 3 bin 500 metrekarelik 'saray yavrusu' toplam 40 odadan oluşuyor. Evin biri aile üyelerinin diğeri ise misafirlerin karşılanacağı iki girişi bulunuyor. Misafirlerin girş yaptığı bölüm büyük ve altın varaklı merdivenlerin bulunduğu gösterişli bir salondan oluşuyor. Yavuzer, , önce bir tasarım yaptık ama çok Avrupai olmuş dediler. Koltukların daha çok olduğu ve ev sahibinin taht benzeri bir koltukta oturduğu bir misafir odası istediler dedi.

Yavuzer, misafir bölümünde kadınların toplanabileceği Türkçesi 'Kadınlar Meclisi' anlamına gelen bir bölüm de hazırladıklarını söyledi. Ayrıca misafirler için de odalar yer alıyor. Anne ve kızın yaşayacağı aile bölümünde ise kendilerine ait bir lobi ve yatak odalarının yanı sıra çalışma ve zamana geçirme odaları bulunuyor. 3 kattan oluşan evin içinde üç adet havuzun yanı sıra 3 katı kaplayan yapay bir şelale de yer aldığını söyleyen Yavuzer, evin hareketli mobilyalarının ortalama 2 milyon dolara yapacaklarını söyledi.

Yavuzer, bu fiyatın tüm sarayın iç mimarisini kapsamadığını mutfak ve kapılar hariç sadece kendilerine verilen bölümleri kapsadığının da altını çizdi.

Gadhirler Arabistan'ın emlak zengini
Saray'ın içinde kadınların misafirlerini ağırlayabileceği bir Kadınlar Meclisi bölümü de bulunuyor.

Gadhir ailesi, petrol zenginleri ile dolu Suudi Arabistan'ın emlak zenginlerinden. Kraliyet ailesinden gelmiyor. İsimleri açıklanmayan ailenin büyüğü Riyad'ın en zengin topraklarının sahibi. Servetleri bilinmiyor ve gizli tutuluyor. Dubai'de yaşayan aile Riyad'daki lüks evi ise misafirleri ve ülkelerine geldiklerinde kullanmak için yaptırıyor. Ailenin Dubai'de de toprakları bulunduğu ve ticari olarak samak için villa projeleri geliştirdikleri biliniyor. Yavuzer, Dubai'deki villa projesinin iç mimarisi de alabileceklerini söyledi.

Eşyalar 8 TIR'la gidecek
Yavuzer, Arapların gösterişi sevmesinden dolayı misafir bölümlerinin altın varaklı, kristallerle dolu olduğunu söyleyerek kendi vakit geçirecekleri bölümlerde büyüklüğü hissetmemeleri için özel bir tasarım yaptıklarını söyledi.Yavuzer ayrıca kapı kulpkarında ve merdiven küpeştelerinde kristal topuzlar ve altın varaklar kullanıldığını da sözlerine ekledi. Tüm mobilya ve eşyalaırn Türkiye'de yapıldığına dikkat çeken Yavuzer, dekoratif halıların Kapalçarşı'dan aldıklarını, 32 metrelik bazı büyük halıları ise özel olarak dokutturacaklarını söyledi. Mimar ayrıca eşyaların Türkiye'den ortalama 8 TIR'la Riyad'a gönderileceğini de sözlerine ekledi.


Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.