Haberler

Maddenin ışığa dönüştüğü an ve mekân

Tarih: 26 Temmuz 2010 Kaynak: Zaman Yazan: Elif Kaya
Pozitif ilimlerin kavramları birbirine iyice yaklaştırdığı günümüzde "ses ve ışık madde midir değil midir" tartışmaları arasından sıyrılıp kiminde maddenin ışığa kiminde de ışığın maddeye dönüştüğü bir görsel şölenin içinde buluyoruz kendimizi.

İstiklal Caddesi'nde 175 yıllık Fransız mimarisiyle Borusan Müzikevi, yenilenmiş görüntüsüyle birlikte ilginç bir sergiye ev sahipliği yapıyor şimdi. Müzikevinin altı katını birden ışık düzenekleriyle kuşatan Madde-Işık sergisi, dünya çapında ünlü 9 sanatçının teknolojik temalı eserlerinden oluşuyor. Sergide adeta gerçeklik duygusunu kaybediyor, sesi görüyor, ışığa dokunuyorsunuz. Eserler ışık ve madde arasındaki ilişkiyi yansıtmakla kalmıyor, izleyiciye farklı bir deneyim de yaşatıyor. Sergi bir yönüyle izleyeni ışığın karanlık tarafıyla tanıştırırken diğer taraftan da ışığın mekânsal yansımasına şahit tutuyor. Minik yeşil lambalarla kaplanmış odanın içinde adeta uzay boşluğunda yıldızların içinde hissediyorsunuz kendinizi. Bir anda ayaklarınız yerden kesiliyor sanki. Suyun içine yerleştirilmiş bir ses sistemi ve karşıdan duvara su üzerinden yansıtılan ışık ile sesin her değişiminde duvara yansıyan görüntü dalgaları da verilen müziğe göre değişiyor. Böylelikle bir duyunun uyarılmasının, bir başka duyu aracılığıyla algılamalara yol açtığına şahit oluyorsunuz. Başka bir düzenlemede ise katılımcılar üç boyutlu panoramik fotoğraf görüntüleri ile sanal bir dünyada cisimleşmiş bir yolculuğa çıkıyor. Kültürel zenginlikleri bir araya getiren bu enstalasyonun görüntüleri sizi Kapadokya'dan Pamukkale'ye, Nemrut Dağı'ndan Van Kalesi'ne, oradan da Mevlânâ'nın türbesine, Türkiye'nin 49 farklı mekânına 170 farklı görselle birlikte götürüyor. Mevcut mekânlarda 360 derece geziye çıkmadan önce 3 boyutlu gözlük istemeyi unutmayın sakın. Sergide insan bedeni ve duyuları, sanatın tam da içinde, merkezinde kendisini buluyor.

12 Haziran'dan beri ziyaretçilerini ağırlayan serginin küratörlüğünü ise, çalışmalarını Paris merkezli sürdüren ve dünyanın dört bir yanında birçok sergiye imza atmış Richard Castelli yapıyor. 9 Ekim'e kadar pazar ve pazartesi günleri hariç her gün 12.00-19.00 arası ziyaret edilebilen sergi, yoğun ilgi nedeniyle artık pazar günleri de açık.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.