reklam
reklam vermek için tıklayın ...

Haberler
09 Ağustos 2001 Perşembe


Arkitera'da yayınlanmak üzere haber gönder

YATIRIMLARA KRİZ DARBESİ

2002 yılı Yatırım Programı Hazırlama Esasları, bir Başbakanlık Genelgesi’yle Resmi Gazete’de yayımlandı. Başbakan Ecevit imzalı Genelge’de 2002 yılı Yatırım Programı’nda kamu kesimi yatırımlarının ekonomik ve sosyal altyapı alanlarında yoğunlaştırılmaya devam edeceği vurgulandı.

Kamu yatırımlarında temel amacın mevcut sinirli kaynaklar da dikkate alınarak toplumun ihtiyaç duyduğu acil ve öncelikli hizmetlerin bir an önce sağlanması olduğu kaydedilen Genelge’de daha sonra su görüşlere yer veriliyor:

"2002 yılı yatırım tekliflerinin hazırlanmasında kuruluşların temel hedefi, önceliği ve yapılabilirliği devam eden yatırımları tamamlamak olacaktır. Kamu kuruluşları, 2002 yılı yatırım tekliflerini YPK Kararında belirtilen tavanlar içinde hazırlarken, acil ve zorunlu haller dışında gerçekleştirilmesi 1 yıldan fazla sürecek yeni proje teklifinde kesinlikle bulunmayacaklardır. Çok zorunlu hallerde yapılacak yeni proje tekliflerinde ise seçici davranacaklar ve proje tekliflerini sağlıklı yapılabilirlik etüdlerine dayandıracaklardır. Yıllık proje tekliflerinde ise mevcut tasarruf genelgelerini de dikkate alarak azami ölçüde seçici olacaklardır."

ÖNCELİKLİ PROJELER
Genelge’de kamu yatırım tahsislerinde eğitim, sağlık, teknoloji altyapısı, enerji, sulama, kentsel altyapı yatırımlarına ve ulaştırma alt sektörleri arasında dengeyi sağlayıcı yatırımlara bölgesel gelişme stratejileri de dikkate alınarak öncelik verileceği belirtildi. Proje bazında ise devam eden projelerden 2002 içinde ekonomiye kazandırılabilecek, uygulamasında önemli fiziki gerçekleşme sağlanan, dış finansmanı sağlanmış olanlar ile afetlerin önlenmesi ve afet hasarlarının telafisine yönelik projelere öncelik verileceği ifade edildi.

ÖDENEKLERDE YÜZDE 45 ARTIŞ
Söz konusu düzenlemede daha sonra 2002 yılı yatırım programının hazırlama esasları yeraldı. Bu esaslardan bazıları şöyle sıralandı:
2002 konsolide bütçesinin yatırım ödenekleri toplamı 5 katrilyon 53 trilyon lira seviyesinde tutulacak ve kamu kuruluşları 2001 başlangıç ödeneklerinin en fazla yüzde 45 oranında artırılmasıyla bulunacak tavan içinde fiyat hazırlayacak. Gösterge niteliğinde olmak üzere 2002 yılı kur değeri 1 ABD Doları’nda 1 milyon 300 bin lira olarak kullanılacak.

Güvenlik nedeni ve işin yürütülmesi açısından mutlak zorunluluk bulunmasi hali dışında yeni lojman, memur evi, kamp, kreş, misafirhane, hizmet binası, lojmanlı hizmet binasi ve sosyal tesis yatırımı teklif edilmeyecek.

Kamu kuruluşları, kaynağı ne olursa olsun ambulans, itfaiye aracı gibi sağlık, savunma, güvenlik ve iş koşulları açısından özel öneme sahip taşıtlar dışında taşıt alım teklifinde bulunmayacak.

Yeni işler, acil işler, müteahhit nam ve hesabına yapılan işler gibi genel adlarla yatırım teklifinde bulunulmayacak.

Halen yatırım programında yeralan ancak cari harcama niteliğinde olup, sabit sermaye yatırımına uymayan projeler 2002 yatırım programından çıkartılacak.

Dış kredi ile yürütülen projelerde iç para ve dış kredi ödenek teklifleri tavan içinde kalmak kaydıyla önerilecek.

Sosyal amaçlı yatırımlarla, hizmet sektörlerine ait bina yatırımlarında arsası sağlanmamiş  projeler için kesinlikle teklif getirilmeyecek.

Yatırım tahsislerinde kalkınmada öncelikli yörelerin kalkınmasına hız kazandırıcı, ekonomik ve sosyal altyapı yatırımları ile istihdam ağırlıklı projelere öncelik verilecek.

Yatırım programında yer alan projeler yeniden önceliklendirilerek, sektörlere özgü durumlar da dikkate alınmak suretiyle kamu yatırım programındaki proje stokunun ortalama tamamlama süresini yüzde 20 azaltacak gerekli düzenlemeler yapılacak. 

Yatırım programında yer alan ancak ivedi olmayan projeler, ikinci derecede öncelikli proje paketi olarak daha sonraki yıllarda devam ettirilmek üzere iz ödenekler teklif edilecek. 

Hem önceliğini, hem de yapılabilirliğini yitirmiş projeler bir liste halinde DPT’ye bildirilecek.

Kadir Sever
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı:
Müteahhitlerimiz kamu ile yaptıkları mukavelelerde, ödenek yetersizliği, ödemelerde aşırı gecikmeler, fizibilitesi ve ödeneği olmadan ihale edilen plansız projeler, mukavele şartlarına tek taraflı uyulmaması dolayısıyla müteahhidin hak kaybı gibi çok önemli sorunlarla karşı karşıya bulunmaktadır. Yıllardan beri müteahhitler, üstlenmiş oldukları ödeneği her yıl azalan, bu nedenle müteahhit haklari dikkate alınmadan süre uzatımı ile zamana yayılan işlerin yükü altındadır.

Yarım Kalmış Yatırımlar:
Çesitli siyasi nedenler, idari baskılar ve mahalli idare talepleriyle, fizibilitesine bakılmadan cüzi ödeneklerle ihaleler yapılmıştır. Bu tür birikmiş işlerin toplamı 2000 yılında 105 katrilyon tutmakta idi. 2001 yılında bu miktar 72 katrilyon, yıllık ödenek de 6.9 katrilyondur. Ilk bakışta işlerin bu sürede ancak 11 yılda biteceği sanılabilir. Oysa ki yıllık birikimlerin bu zamanı en az iki katına çıkaracağı anlaşımaktadır. Zaten karayolları DSİ Genel Müdürlerinin INTES (Türkiye İnşaat ve Tesisat Müteahhitleri İşveren Sendikası) dergisinde yayınlanan yazılarında bu zamanlamayı 20-26 yıl arasında belirttiklerini görmekteyiz. Bu ihaleleri üstlenen firmaların siıkıntıları ve zararları bir yana devlet çok büyük zarar içindedir. Ülke yapı çöplüğüne dönmüştür ; ayrıca geçen süre içinde tesisler için seçilen teknoloji de demode olmustur. Uygulama bitince yatırım ise yaramaz halde tamamlanmış olacaktır.

Yarım Kalan Yatırımların Ekonomiye Kazandırılması:
Yapımı süren projeler, siyasi etkilerden arınmış bir uzmanlar komisyonunca ciddi bir incelemeye tabi tutulmalı, önceliği olan ve olmayan şeklinde iki gruba ayrılmalıdır. Bir an önce ekenomiye kazandırılması son derece yarar taşıyan öncelikli projeler sıraya konarak, mevcut imkanlarla veya yeni imkanlar da yaratılarak makul sürelerde bitirme sürecine sokulmalı, önceliksiz projeler yeniden değerlendirilmelidir. Devam edecek projelerin hangi sistemle bitirileceği, kesin rakamlarla maliyeti belirtilmeli ve müteahhidin hakları gözetilmek süretiyle mukavele tadilatı yapılmalıdır. Devam eden önceliksiz projelerin idarenin veya müteahhidin talebi halinde tasfiye edilmesine imkan verilmelidir.

Haluk Doğançay
TürkMMMB Yönetim Kurulu Baskani:
TürkMMMB olarak yaptigimiz araştırmaların ortaya çıkardığı sonuç son derece ürkütücü. Şu anda Türk inşaat sektöründe yüz milyar dolarlık yarım kalmiş proje söz konusu. Yüz milyar dolarlık yarım kalmış bir proje portroyu demek ülkemiz ekonomisine, cari dolar faizleri ile her yıl onbeş milyar dolarlık bir yük demektir. Bu projelerin önemli bir bölümü geçmiş politik görüşler iradeler yada bölgecilik anlayışlar yüzünden gereksiz yere başlatılmış ve her sene sadece durmadan şantiye kapanmasının adı altında ek bütçeye ödenekler koyularak yürütülen ve Türkiye ekonomisine kan kaybettiren unsurlardır. Öncelikle yapılması gereken, yarım kalmış projeler üzerine odaklanarak bu projeleri belirli öncelikler ve önem sırasına göre dizerek, ülke ekonomisine yük olanlar ital etmektir. Her sene Türkiye ekonomisinden bu projeler için on milyar dolar kaynak ayrılması demek yarım kalmış projelerin on yıl içinde tamamlanması demektir. Türkiye ekonomisinin bu günkü durumunu değiştirmek için önümüzdeki on yıl içerisinde bu projelerle ilgili olarak politik bir görüşün ötesinde partiler üstü bağımsız objektif bir değerleme kuruluşları tarafından akılıcı bir planlama şarttır.
Levent Uyanıker

Temmuz 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 diğer aylar için

Diyaloğun ilk konuğu Nevzat Sayın'dı, 11 Temmuz 2001'de Diyalog bölümümüze konuk olarak soruları yanıtladı.

Nevzat Sayın'ına yönelik soruları ve yanıtlarını okumak için buraya ...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz