reklam

Haberler
02 Kasım 2001 Cuma

sayfayı haber kaynağında açar

Uygarlığın kökleri Trakya'da

Yarımadada 3000 yıl süren köy ekonomisi modeli Avrupa kıtasına yayıldı. Avrupa'yı bugüne taşıyan temellerin, binlerce yıl önce Trakya Yarımadası'nda atıldığı belirlendi. Trakya'da kısıtlı olanaklarla yürütülen ve bilim çevrelerince ''geç kalmış'' olarak nitelenen çalışmalar, uygarlık tarihi açısından çok önemli bulguları gün ışığına çıkarıyor.

Avrupa ile Asya arasında köprü olan Trakya Yarımadası'nda insan yerleşiminin başlangıcı MÖ 6200 yıllarına dayanıyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Prehistorya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan , bölgede tarıma dayalı köy ekonomisiyle yaşayan toplulukların Anadolu'dan buraya geldiklerini belirterek ''Trakya'da 3000 yıl süren tarıma dayalı köy ekonomisi modeli, tüm Avrupa kıtasının uygarlık temelini oluşturan sosyo-ekonomik modeldir'' dedi. MÖ 5500'lü yıllardan itibaren söz konusu modelin Avrupa kıtasının bütününe yayılmaya başladığını belirten Özdoğan, ''1993 yılında tamamladığımız Enez Hocaçeşme kazısı sonucunda bölgedeki ilk tarım toplumunun izini bulduk. MÖ 6200'lere ait bu topluluğun yerel koşullara uyum sağlamış ve tarımı sürdüren bir halini de halen sürdürdüğümüz Kırklareli'nin Aşağıpınar bölgesindeki kazılarda yakaladık. İşte bu bölge Anadolu kültürünün, Avrupa uygarlığının temellerini attığı ve Avrupa kıtasına açıldığı yerdir'' dedi.

Mimar Sinan Üniversitesi (MSÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Neşe Atik , Trakya'ya adını veren uygarlığı kuran ''Traklar'' ın yarımada tarihinin en önemli uygarlıklarından biri olduğunu belirtti. ''Ne yazık ki bu uygarlıkla ilgili kapsamlı araştırmalar yapmak için geç kalındı'' diye konuşan Atik, Heredotos , Strabon gibi antikçağ yazarlarının yapıtlarında ''beyaz tenli'' , ''sarışın'' olarak tanımlanan ''Traklar'' ın, Balkan kökenli olduklarının düşünüldüğünü söyledi.

Atik, ''Trak'' uygarlığının Helenistik dönemin başlarında Yunan kültürü ile karıştığını ve MÖ 1. yüzyılda tarih sahnesinden çekildiğini belirterek tüm yarımadaya ad vermeyi başaran ''Traklar'' ın, kurdukları şehirlere verdikleri isimlerin bugün de yaşamayı sürdürdüğünü dile getirdi.

Atik, Tekirdağ'a 18 kilometre mesafede bulunan Karaevlialtı mevkiinde sürdürdükleri kazılarda ''Heraion Teichos'' (Hera'nın Surları) adlı ''Trak'' şehrini ortaya çıkarmaya başladıklarını belirterek şehrin MÖ 5. yüzyıla ait surlarının açığa çıkarıldığını anlattı.

02 Kasım 2001 Cumhuriyet Alper İzbul
Cumhuriyet Gazetesine burayı tıklıyarak abone olabilirsiniz.

Kasım 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

 Han Tümertekin 6 Kasım 2001'de Diyalog bölümümüze konuk olarak soruları yanıtladı.

Han Tümertekin'e  yönelik soruları ve yanıtlarını okumak için buraya ...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz