reklam

29 Ocak 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Müteahhitler, Cem’le Afganistan’ın imarı için strateji belirledi

Afganistan’ın yeniden inşası pastasından pay kapabilme yarışındaki Türk müteşebbisleri, bölgedeki mevcut çalışma koşulları ve iş imkanları konusunda Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Dışişleri bürokratlarından bilgi aldı.

Dışişleri Bakanlığı’nın müsteşar ve ilgili dairelerinin genel müdürlerinin tam kadro katılımıyla gerçekleşen toplantıdan, ekonomik gücümüz yeterli olmasa da Türk inşaat sektörünün uluslararası gücü ve Türkiye’nin bölge halkı üzerindeki olumlu imajının etkisiyle pek çok iş bağlantısının kurulabileceği kararı çıktı. Konuyla ilgili olarak bilgi veren Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Afganistan’da gerçekleşecek çalışmalarda dış siyasetteki aktivitenin büyük önem arz ettiği belirterek, “Geleceğe dönük neler yapılabilir, biz bakanlık olarak hangi noktada hangi katkıları getirebiliriz bunları araştırıyoruz.” dedi. Yapılan görüşmelerde işadamları Dışişleri bürokratlarından Afganistan’a yapılacağı açıklanan maddi yardım miktarının artırılması için çaba sarf etmelerini istediler.

Afganistan’ın yeniden imarı pastasından pay kapma yarışında bölgeye mali kaygılar sebebiyle asker gönderemeyen, siyasi alanda da aktif rol alamayan Türkiye, inşaat sektörünün uluslararası tanınmışlığına güveniyor. Konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanı İsmail Cem’i ziyaret eden heyet adına konuşan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Nihat Özdemir, Afganistan’da Türkiye’nin varlığı güçlü bir şeklde hissettirilmeden pastadan büyük bir pay koparmanın hayal olacağını belirtti. Özdemir, “Türkiye’nin Afganistan’ın yeniden imarına katkı olarak yapmayı taahhüt ettiği miktar 500 bin dolardır. Bu çok az bir rakam. Bunun arttırılması lazım aksi takdirde Afganistan pastasından gerekli payı alamayız.” dedi.

Afganistan hükümeti nezdindeki itibarını bir ölçüde yitiren Ankara, yeniden imardan pay kapabilmek için elindeki üç önemli koza güveniyor. Türk inşaat sektörünün uluslararası arenada bugüne kadar öncü bir rol üstlenmesi ve tanınması, Afganistan’ın komşusu Orta Asya ülkelerinde 10 yıllık bir deneyime sahip olunması ile Afgan halkının Türkiye’ye karşı taşıdığı dostane duygular Türkiye’ye güven veriyor. Türk iş makinelerinin halen Orta Asya ülkelerinde bulunması da Türk müteşebbislerin artıları arasında.
Zaman

Ocak 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı  Defne Koz  04 Şubat  Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu. 

Defne Koz
Bu buluşmayı soru & cevap şeklinde okumak için ...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz